שתף קטע נבחר

 

שעת מבחן לתנועה נגד האיסלאם בגרמניה

רק בתחילת השנה משכה "התנועה נגד האיסלאמיזציה של המערב" 25 אלף מפגינים לרחובות דרזדן, אבל דווקא עכשיו, כשהמוני מהגרים מוסלמים שוטפים את אירופה, היא נראית חלשה מתמיד. סיסמאות גזעניות והערצה להיטלר בטח לא עזרו

הפגנת ענק של "פגידה" בדרזדן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנת ענק של "פגידה" בדרזדן(צילום: רויטרס)

הם מתכנסים בחושך, מניפים דגלי גרמניה ומביעים את זעמם על המהגרים השוטפים את ארצם – והשבוע מציינים אנשי תנועת "פגידה", התנועה האנטי-איסלאמית הגדולה בגרמניה, שנה להקמתה.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עוד חדשות בעולם :

 

אחרי תקופה של דעיכה מסוימת בהפגנות המחאה, מפגיני התנועה – שעמדותיה רק הלכו והקצינו בחודשים האחרונים בעקבות גל המהגרים השוטף את גרמניה בפרט ואת אירופה כולה – חזרו לאחרונה לרחובות העיר דרזדן, במזרח גרמניה. בשבוע שעבר הניף אחד המפגינים דגם של גרדום עם שמותיהם של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וסגנה, שאותם מוקיעים תומכי "פגידה" כ"דיקטטורים מברלין" וכ"בוגדים" בשל מדיניות הדלת הפתוחה שלהם בפני פליטים ומהגרים.

 

השם "פגידה" הוא ראשי התיבות של "פטריוטים אירופים נגד האיסלאמיזציה של המערב". היא החלה בקבוצת פייסבוק שחרתה על דגלה שנאת זרים, ושבראשה עמד לוץ בכמן, בן 42. מקבוצה של כמה מאות בני אדם שבאו להפגנה הראשונה ב-20 באוקטובר של השנה שעברה, היא הלכה וגדלה, עד שבינואר השנה באו להפגנה שלה בדרזדן לא פחות מ-25 אלף איש, קצת אחרי מתקפת הטרור בצרפת והטבח הג'יהאדיסטי במערכת העיתון הסאטירי "שרלי הבדו".

 (צילום: גטי אימג' בנק) (צילום: גטי אימג' בנק)
(צילום: גטי אימג' בנק)

"אנחנו העם", הם קראו, מאמצים את הסיסמה שליוותה את הימים שלפני נפילת חומת ברלין, והטיפו למהפכה נגד האליטה התקשורתית "שאסור לגעת בה" ו"התקשורת השקרנית". במרכז התנועה הזו עומד שילוב של ניאו-נאצים קיצוניים ומספר גדול הרבה יותר של מי שמכנים את עצמם "אזרחים מודאגים". התנועה עצמה עוררה שאט נפש ברחבי גרמניה, והולידה תנועה אנטי-פאשיסטית שהובילה הפגנות-נגד גדולות הרבה יותר בגרמניה.

 

נדמה היה ש"פגידה" מאבדת את מעמדה בתחילת השנה, אחרי שבכמן פרסם התבטאויות גזעניות בטוויטר ואחרי שצצו תמונות סלפי שלו עם שפם-היטלר, מה שגרם לפיצול בהנהגה. "פגידה" וארגונים קטנים שכמותו בגרמניה ומחוצה לה נעלמו מהרחובות ומכותרות העיתונים – עד שגל המהגרים האדיר ששטף את אירופה בספטמבר החזיר אותם לחיים.

 

"נקודת המפנה הייתה כשאנגלה מרקל פתחה את הגבולות כדי לאפשר לאנשים להיכנס מהונגריה", אומרת נלה ויסמן מהמכון הצרפתי ליחסים בינלאומיים. צילומי הטלוויזיה שבהם נראו מתנדבים מריעים למהגרים המגיעים לגרמניה ברכבות עמוסות ומגישים להם שתייה, אוכל ובגדים שנתרמו, נפוצו ברחבי העולם.

 

"המון", "זבל", "אספסוף מזוהם"

לתומכי "פגידה" הייתה זו נורת אזהרה, והתנועה התאחדה – זועמת יותר מאי פעם. הארגונים השונים שבו לתמוך בבכמן תוך שהם אינם נרתעים מההחלטה להעמיד אותו לדין בגין הסתה לשנאה, אחרי שכינה את המהגרים "חיות", "זבל" ו"אספסוף מזוהם". בכרזה אחת בהפגנה שנערכה לאחרונה הואשמה מרקל ב"רצח עם אתני נגד העם הגרמני".

 

מומחים מזהירים שהתנועה הופכת לקיצונית יותר ויותר אחרי שחברים בה תקפו עיתונאים. גם המשטרה דיווחה על עלייה בתקיפות נגד מעונות המיועדים למבקשי מקלט. "מאז הסתיו התנועה הזו הפכה קיצונית באמת והפכה לתנועת ימין המתמקדת בפליטים", אומרת ויסמן, "זה חמור מאוד".

מפגינים נגד "פגידה". תנועת הנגד הייתה גדולה יותר מתנועת המחאה עצמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים נגד "פגידה". תנועת הנגד הייתה גדולה יותר מתנועת המחאה עצמה(צילום: EPA)

יו"ר איגוד השוטרים הגרמני, ריינר וונדט, אמר כי כוחות הביטחון חייבים להשאיר עין פקוחה כל העת על "פגידה" כדי למנוע הפצה של "טרור ימני מאורגן חדש". גרמניה כבר הזדעזעה בשנת 2011, כשהתברר כי תא טרור ניאו-נאצי שכינה את עצמו "המחתרת הנאציונל-סוציאליסטית" ביצע במשך שבע שנים שורה של מעשי רצח, שבהם נרצחו עשרה בני אדם – תשעה מהם מהגרים. "אסור שתהיה עוד מחתרת נאציונל-סוציאליסטית", לדברי וונדט.

 

אחרים טוענים כי אסור להגזים בתיאור ה"קאמבק" של "פגידה" בהתחשב בכך שעד כה היא הצליחה למשוך להפגנות האחרונות שלה כ-9,000 מפגינים בלבד, בהשוואה למשל להפגנת ענק שנערכה בסוף השבוע שעבר בברלין נגד הסכם סחר בין האיחוד האירופי לארה"ב ושבה השתתפו 150 אלף איש לפחות.

 

בגרמניה, שעדיין חשה בושה על מעשי הנאצים בשואה, אין לפי שעה בפרלמנט מפלגה שהיא באופן מוצהר מפלגה נגד מהגרים. מפלגות כאלה כן מיוצגות למשל בפרלמנטים של צרפת, אוסטריה, בריטניה ומדינות נוספות באירופה.

בהפגנת ענק בברלין (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בהפגנת ענק בברלין(צילום: gettyimages)

טימו לוכוצקי, איש מכון מחקר לענייני גרמניה היושב בארצות הברית, אומר כי אף שחלה ירידה קלה בתמיכה במרקל בסקרים, שיעור התמיכה בה עדיין גבוה למדי ומוכיח שהרוב המוחלט של הגרמנים אינו מתפתה לקיצונים אלא שומר על אמון בסיסי בממשלתה, ומאמין שהיא תצליח לנהל את משבר המהגרים.

 

המפלגה הפופוליסטית הקטנה "אלטרנטיבה לגרמניה", שמנהיגיה הביעו סימפתיה ל"פגידה", לא הצליחה עד כה לנצל באופן משמעותי רתיעה כלשהי בקרב הגרמנים מפני המהגרים, ושיעור התמיכה בה גדל רק בשני אחוזים, ועומד על שבעה.

 

"גרמניה ניצבת בפני האתגר הגדול ביותר שידעה מאז האיחוד ב-1990, אולי מאז מלחמת העולם השנייה", אומר לוכוצקי, "וברגע הזה ממש הימין הקיצוני בגרמניה מתחזק רק בשני אחוזים ומפלגות השלטון יורדות רק מ-41% ל-38% תמיכה. זה מצביע על כך

שחלק הארי של הגרמנים עדיין מאמין במפלגות המבוססות של גרמניה".

 

מה צופן העתיד ל"פגידה"? זה תלוי לדברי מומחים בשאלה כיצד תתמודד גרמניה עם שטף המהגרים ההיסטורי. וורנר פצלט מהאוניברסיטה הטכנולוגית של דרזדן מזהיר כי "פגידה" כבר הופכת לתנועת מחאה נפרדת מהזרם המרכזי של המערכת הפוליטית, "שעלולה להפוך למפלגת הימין הפופוליסטית שמעולם לא רצינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
"הדיקטטורים מברלין". הפגנת "פגידה"
צילום: gettyimages
מומלצים