שתף קטע נבחר

 

הרפר בחוץ: יחסי ישראל-קנדה לאן?

בשנות כהונתו של סטיבן הרפר קיבלה ישראל תמיכה בלתי מסויגת של קנדה באו"ם ובעולם, אבל הוא הפסיד לג'סטין טרודו, שרוצה נורמליזציה עם איראן ופרישה מהקואליציה נגד דאעש. בישראל רגועים: "היחסים יישארו מצוינים"

 

נתניהו עם הרפר. "עם ישראל - באש ובמים" (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
נתניהו עם הרפר. "עם ישראל - באש ובמים"(צילום: נועם מושקוביץ)
ראש הממשלה בנימין נתניהו איבד אתמול (ג') את אחד החברים הקרובים ביותר שלו בזירה הבינלאומית – אם לא הקרוב ביותר: ראש ממשלת קנדה בתשע השנים האחרונות, סטיבן הרפר, אשר הובס בבחירות על ידי ג'סטין טרודו. בתקופתו היחסים בין שתי המדינות פרחו: קנדה ניתקה את הקשרים הדיפלומטיים עם איראן ותמכה בישראל בכמה הצבעות חשובות באו"ם ובארגונים בינלאומיים לצד ארה"ב ואוסטרליה.

 

במהלך ביקורו בישראל בינואר 2014 אמר הרפר בנאום בכנסת ש"לטעון שמדינת ישראל היא מדינת אפרטהייד זה הזוי ומעוות" (ואפילו זכה על כך להערת ביניים מח"כ אחמד טיבי). באותו נאום הוא הדגיש ש"קנדה תעמוד לצד ישראל באש ובמים".

 

מי שהיטיב לסכם את היחסים בין שתי המדינות בתקופת הרפר היה שר החוץ לשעבר של קנדה, ג'ון ביירד, שפסק: "לישראל אין ידידה טובה יותר מקנדה".

חברות אישית. בני הזוג נתניהו עם הזוג הרפר (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
חברות אישית. בני הזוג נתניהו עם הזוג הרפר(צילום: קובי גדעון, לע"מ)
 

ג'סטין טרודו, ראש הממשלה החדש של קנדה    (צילום : רויטרס)

ג'סטין טרודו, ראש הממשלה החדש של קנדה    (צילום : רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

האם הכול עומד להשתנות עם ניצחונו המוחץ של ג'סטין טרודו בן ה-43, מנהיג המפלגה הליברלית בקנדה, שעל פי הספירה הלא רשמית הצליח לזכות ברוב של כ-185 חברים בפרלמנט, שמבטיח לו ממשלת רוב יציבה? עדיין מוקדם לדעת.

 

מומחים ליחסי ישראל-קנדה מעריכים שבסך הכול היחסים הטובים בין המדינות יימשכו, גם אם האינטימיות שאפיינה אותם עד כה תיעלם או תפחת. טרודו מעולם לא ביקר בישראל, אך זכה לתמיכה של כמה בכירים ונדבנים מהקהילה היהודית הגדולה בקנדה. במהלך מערכת הבחירות הוא אמר את הדברים "הנכונים", בעיקר כשהתבטא נגד תנועת החרם על ישראל (BDS), שאותה הגדיר כצורה חדשה של אנטישמיות. הוא הביע תמיכה בפתרון שתי המדינות אבל הביע התנגדות לצעדים חד-צדדיים על ידי מי מהמעורבים (רמז לביקורת עתידית על הבנייה בהתנחלויות).

 

אחד היועצים הקרובים ביותר של טרודו הוא ארווין קוטלר, לשעבר שר המשפטים של קנדה, הידוע כתומך נלהב של ישראל ומי שלאורך השנים סייע לממשלות בירושלים במאבק בתנועת החרם ובמהלכים המשפטיים שהפלסטינים ותומכיהם מנהלים נגד ישראל. עוזר נוסף של טרודו הוא סטפן ברונפמן, בנו של המיליארדר היהודי-קנדי צ'ארלס ברונפמן.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

עם זאת, טרודו חלוק על נתניהו בכמה נושאים. הוא התבטא בעבר בזכות ההסכם עם איראן, שאותו הגדיר כצעד נכון בכיוון הנכון, גם אם יש לפקח על היישום שלו מקרוב ובזהירות. בעבר הוא גם התבטא בזכות נרמול היחסים עם איראן, והצהיר שאם יזכה בבחירות – יפסיק את המעורבות הפעילה של קנדה בקואליציה נגד דאעש.

 

גורמים מדיניים בכירים מעריכים כי תחת טרודו עשויה ממשלת קנדה לחזור למדיניות מאוזנת בכל הנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני – מדיניות שאפיינה אותה שנים רבות לפני כהונתו של הרפר. סביר להניח שנראה את הקנדים מאוזנים יותר, בסגנון "או"מי", המטיל את האחריות על שני הצדדים. הם לא יתמכו אוטומטית בישראל בהצבעה באו"ם וסביר יותר שנראה אותם נמנעים. סביר גם שנשמע יותר ביקורת על הבנייה בהתנחלויות.

 

מבחינת נתניהו מדובר במכה אישית קשה. מעבר לידידות האישית, השניים הרבו להתייעץ בטלפון והרפר סייע לישראל באירועים שונים, למשל כששלח מטוסי כיבוי במהלך השריפה בכרמל או כשאיתר משפטן קנדי שישמש כמשקיף לוועדת הבדיקה לאירועי המרמרה בראשות השופט טירקל. עם זאת, גורם שמעורה מאוד ביחסי ישראל-קנדה אמר: "אין לישראל סיבה לדאגה. אולי נראה שינוי בניואנסים, אבל באופן בסיסי היחסים יישארו מצוינים".

פורסם לראשונה 20/10/2015 23:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
חברות שכזאת. נתניהו והרפר
צילום: EPA
מומלצים