מקל וגזר: הוסרו מחסומים במזרח ירושלים
בשכונות ואדי ג'וז ושייח ג'ראח הוסרו המחסומים שהוצבו בשבוע שעבר, נוכח השקט שנשמר בהן. המשטרה: "בכל מקום שההנהגה תוכיח מנהיגות ותשיב את השקט - יוסרו המחסומים". האגודה לזכויות האזרח: ענישה קולקטיבית אינה חוקית
המשטרה החלה היום (ד') להסיר מחסומים בשכונות שבהן שרר שקט בימים האחרונים במזרח ירושלים. בשכונות שבהן ממשיכות הפרות סדר ויציאה של מפגעים - יישארו המחסומים במקומם.
מאז הוכרז סגר על מזרח ירושלים בשבוע האחרון חלה ירידה בכמות המפגעים שיצאו משכונות אלה למערב העיר, אך באגודה לזכויות האזרח טוענים כי מדובר בענישה קולקטיבית.
המשטרה החלה להקל בסגר בשכונות מסוימות במזרח ירושלים, לפי מידת השקט שנשמר בהן. בשעות הצהריים הוסרו מחסומים משכונות ואדי ג'וז ושייח ג'ראח. מדובר במחסומים שהוצבו בשבוע שעבר לאור החלטת הקבינט שהסמיך את המשטרה להטיל סגר או כתר ביציאות מהשכונות על פי צרכים מבצעיים.
"לאור השקט ששב למקום הוסרו חסימות", אומרים במשטרת ירושלים. "אנחנו קוראים להנהגה המקומית לגלות אחריות ומנהיגות. בכל מקום שההנהגה תוכיח מנהיגות ותשיב את השקט מצד פורעים קיצוניים - יוסרו המחסומים". מחסומי המשטרה עדיין פרוסים בשכונות כגון ג'בל מוכבר, צור באהר ועיסוויה, שבהן על פי הערכת המצב טרם חלה רגיעה ויש צורך מבצעי בהשארת החסימות.
"לא משתמש במונחי סגר"
ממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב בנצי סאו, הסביר בתדרוך כתבים את מדיניות החסימות במזרח ירושלים: "אני לא משתמש במונחים של סגרים או כתרים. המשימה שלנו היא לאבטח את אזרחי המדינה, ולכן אנו פועלים במעגלים. מעגל אחד הוא בתפר שבין השכונות הערביות במזרח ירושלים ליהודיות. במעגל אבטחה נוסף פרסנו כוחות בכביש מספר 1, דרך בר לב, מצפון לדרום. אנו רוצים לייצר מעגלי אבטחה שבסופו של דבר יבלמו את מי שמהווה סיכום ואיום על האזרחים במרכז העיר. הצבנו בחלק מהמקומות חסימות קשיחות עם בטונדות ודילול התנועה הרכובה למחסומים שהם מבוקרים על ידנו ובהם גם מתבצעת בדיקה בהיקפים גדולים יותר".
הוא ציין כי בהערכת מצב עם מפקד מחוז ירושלים ניצב משה (צ'יקו) אדרי הוחלט להזיז חלק מהחסימות. "חלק פותחים וחלק סוגרים יותר. בכפרים שמהם יצאו מפגעים רמת הבידוק הרבה יותר גבוהה. בכפרים או בשכונות המזרח ירושלמיות שבהם אין הפרות סדר ולא יצאו מהם מפגעים - אנו מאפשרים מרקם חיים הרבה יותר פתוח ונוח. זו המשוואה והיא מבוססת על הערכת מצב ועל ההתפתחויות בשטח והיא מתואמת באופן מלא עם הדרג הביטחוני והמדיני" .
עם זאת הדגיש ניצב סאו כי מוקדם להגיד אם הירידה שחלה בירושלים בשבוע האחרון היא תוצאה של הסגר ,וכן כי מדובר בתקופה קצרה מכדי להסיק אי אלו מסקנות.
מנגד, באגודה לזכויות האזרח טוענים כי מדיניות הסגר מהווה ענישה קולקטיבית בלתי חקית: "החלטת הדרג המדיני מהשבוע שעבר, שהביאה להצבת עשרות חסימות ומחסומי בידוק ברחבי ירושלים המזרחית, מהווה ענישה קולקטיבית אסורה כלפי 350 אלף תושבי העיר המזרחית, המהווים כ-40% מאוכלוסיית העיר".
באגודה התריעו מפני "הכבדה קשה על חיי היום-יום של התושבים. כמה מחסימות הדרכים הוסרו אך אחרות נותרו על כנן ומונעות מעבר רכבים בצירים מרכזיים, ומחסומי הבידוק ממשיכים לפעול. התוצאה היא פקקים אדירים ושיבושים בתחבורה הציבורית ובהגעתם בזמן של רכבי הצלה. בכמה שכונות הנוסעים נאלצים להגיע רגלית אל החסימות ולעלות לאוטובוסים הממתינים בצד השני".
עו"ד אן סוצ'יו מהאגודה הוסיפה כי "הגבלת חופש התנועה כאמצעי להפעיל לחץ על התושבים להרגיע את הרוחות פסולה לחלוטין. זו פגיעה בחופש התנועה ובכבוד האדם. שוללים מאדם את הזכויות שלו לא בגלל מה שהוא עשה אלא בגלל מה שאחרים עשו? חצו פה על קו אדום מובהק".