הילד לא רואה טוב - מה עושים?
מתי צריך ללכת לרופא עיניים ומתי לאופטומטריסט? איך נדע שהילדה לא באמת צריכה משקפיים אלא רק מתלהבת מהטרנד של מסגרת אופנתית? ובאילו מקרים לילד יש בעיה אך הוא לא מתלונן עליה?
בעיות בראייה הן דבר שמתפתח, לכן חשוב מאוד לאתר אותן בזמן. אחת הבדיקות החשובות שיש לעשות לילדים בגילאים צעירים היא בדיקת ראייה. אבחון מוקדם של בעיית ראייה עשוי להיות משמעותי להמשך החיים וההתפתחות של הילדים.
הסיבה העיקרית שחשוב להיבדק אצל רופא עיניים לילדים או אופטומטריסט לילדים היא לשלול עין עצלה או גורמים לעין עצלה: פזילה, הבדל בכוח בין העיניים וגורם שחוסם את ציר הראייה.
עוד בערוץ הורים:
עכשיו הולכים לישון! כך תגרמו לזה לקרות
מה עושים כשהילד לא מחזיק טוב עיפרון?
עין עצלה היא דוגמה מצוינת לבעיה שהטיפול בה חייב להיות עד גיל 7-8, אחרת הנזק מתקבע להמשך החיים. מדובר בתופעה שכיחה שסובלים ממנה כ-3%-5% מהאוכלוסייה והמשמעות היא שזו עין שלא רואה טוב למרות שאנטומית היא תקינה. המוח למעשה לומד לדכא חלק מהמידע שמגיע מהעין.
ילדים לא מתלוננים
משרד הבריאות יצא בהנחיות ברורות - בדיקה ראשונה תיעשה בגיל תשעה חודשים עד גיל שנה בטיפת החלב או אצל רופא עיניים לילדים, בדיקה שנייה בגיל 3, בה בודקים את הראייה, הבדיקה הבאה נעשית בגיל 5 ובדיקה אחרונה בכיתה א' (גיל 6-7).
הרציונל שעומד מאחורי הבדיקות הללו הוא לנסות ולאתר ילד עם עין עצלה. אם ילד מגיע בגיל 3 עם בעיה בעין אחת, הוא יהיה במעקב וירכיב משקפיים, רוב הסיכויים שתהיה לו ראייה תקינה בשתי העיניים, אך אם יגיע ילד בגיל 10, משקפיים כבר לא יתקנו את הבעיה, כי המוח למד לדכא את המידע שמגיע מאותה עין.
לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
יש מגוון בדיקות לילדים, והן קשורות כמובן לאבחון: בדיקה של עין עצלה, בדיקת ראייה, מיוקד ראייה, פזילה, תשבורת הכוח של העיניים, ובדיקת המקטע הקדמי והאחורי. בבדיקה סורקים גם את הגורמים לעין עצלה משום שילדים קטנים שלא רואים בעין אחת לא יתלוננו אלא פשוט ישתמשו בעין השנייה.
על כל חשד לליקוי ראייה כדאי לפנות לרופא עיניים ילדים שיוכל לעשות בדיקה מקפת כולל הרחבת אישונים. במידה ויימצא והילד זקוק למשקפיים יפנה הרופא את הילד לאופטומטריסט ילדים להתאמת משקפיים ובדיקת חדות ראיה מתוקנת.
אופטומטריסט צריך לייצר את המשקפיים, לוודא שהם נעשו במדויק לפי המרשם, ולעשות בקרת איכות כפולה. הסיבה היא שאם יש סטייה קטנה, ילד לא יתלונן כפי שמבוגר יכול להתלונן, אלא הוא יחשוב שככה הוא אמור לראות. חשוב מאוד שהמשקפיים יהיו ברמת דיוק ובקרה גבוהה ומומלץ לעשות בדיקה לפחות אחת לשנה, החל מגיל 5.
חשד להתחזות
חשוב לדעת שהפתרון הוא לא תמיד משקפיים, לעיתים יש צורך בכיסוי עין או תרגילי עיניים. אך באופן כללי שיתוף פעולה טוב בין רופא עיניים לאופטומטריסט ודיאלוג רציף מאוד חשובים כאן. תופעה נוספת שיש להיזהר ממנה היא שחלק מהילדים מאוד רוצים להרכיב משקפיים, כי זה אופנתי או כי ראו את חבריהם מרכיבים, ולכן יש לחשוד שמדובר בהתחזות. זו לא תופעה נרחבת אמנם אך היא קיימת, וכדאי לבדוק את העניין היטב.
קיימים היום דגמים רבים שדומים לדגמים של מבוגרים, וילדים מראים עניין רב במשקפיים עם מסגרת פלסטיק אופנתית. יחד עם זאת, חשוב מאוד שילדים ירכיבו משקפי שמש באותה מידה שחשוב שמבוגרים ירכיבו אותם. בארץ אין מודעות לנזקי קרינת UV ועדיין לא מספיק ילדים מרכיבים משקפי שמש".
הצצה לבדיקת ראייה לילדים:
הכותבים הם ד"ר איתי בן ציון, רופא עיניים לילדים, מכון עיניים המרכז הרפואי תל השומר ו-Medikids – מרכז מומחים לרפואת ילדים, ויובל טוכשניידר, אופטומטריסט ברשת אופטיקנה