המבקר לממשלה: לא לחדש ההסכם עם קק"ל
מבקר המדינה פנה לשר האוצר ולשר לאיכות הסביבה ואסר עליהם לחדש את ההסכם עם קק"ל, עד לסיום הדו"ח שהוא מכין. לדבריו, הדו"ח יחשוף ממצאים חמורים וחשד למעשים פליליים בקרן
מבקר המדינה יוסף שפירא אוסר על השרים משה כחלון ואבי גבאי לחתום על ההסכם החדש בין ממשלת ישראל לבין הקק"ל עד לסיום הדו"ח החמור שהוא מכין עתה על הקק"ל. כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, שוקד עתה המבקר על סיום דו"ח על פעילות הקק"ל. הדו"ח עוסק בתהליכי קבלת החלטות לגבי הקצאת משאבים לפרויקטים וההתחשבנות הכספית בין הממשלה לקק"ל.
כתבות נוספות בנושא קק"ל :
זהו דו"ח ראשון על פעילות קק"ל לאחר שזו סירבה להיות גוף מבוקר, אך הביקורת נכפתה עליה על ידי שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני, היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין והמבקר יוסף שפירא. הדו"ח יחשוף אי סדרים כספיים חריפים, שימוש לרעה של בכירים בקק"ל בנגישותם לניהול קרקעות וניגודי עניינים חמורים. ההערכה בקרב גורמים משפטיים כי ממצאי הדו"ח יועברו גם ליועץ המשפטי לממשלה מכיון שהם מעלים חשש לביצוע מעשים פליליים.
אתמול שיגר המבקר מבקר המדינה מכתב לשר האוצר ולשר לאיכות הסביבה האחראים על יישום ההסכם החדש. אולם בשל העובדה שלאחרונה אישרה הממשלה מסמך עקרונות הכולל הבנות חדשות בינה לבין הקק"ל, המבקר קובע שאין להמשיך את המגעים על ההסכם וחתימתו, עד לאחר פרסום הדו"ח שלו. הוא גם מסתמך בהחלטתו על חוות דעתו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט.
המבקר נועד עם יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי כדי להעמידו על חומרת הממצאים ועל הצורך בנקיטת פעולות כדי לסכל את המשך שיבוש הבדיקה. בין השאר נמצא הכי גורמים בכירים במוסדות קק"ל שעסקו בפרויקטים בפיתוח הקרקעות, טיפלו בהן למרות שיש להם נגיעה אישית בקרקעות.
"ייחשפו ממצאים חמורים בקק"ל"
משרד מבקר המדינה אישר כי "משרד מבקר המדינה נמצא בשלבים המתקדמים במטלת הביקורת פיתוח מקרקעי ישראל בידי קק"ל. כבר בקרוב ישלחו לגורמים השונים שיש להם נגיעה לענין טיוטות לצורך קבלת התייחסותם על הממצאים החמורים שנחשפו במהלך הבדיקה בקק"ל. מבקר המדינה השופט יוסף שפירא גם נועד עם יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי. זאת במסגרת פעילותו של המבקר להחיל ביקורת של משרדו על כל המוסדות הלאומיים".
לפני מספר חודשים, ולמרות לחצים על שרים וח"כים, מצד קק"ל ושרים "אוהדים", הודיע מבקר המדינה יוסף שפירא, כי משרדו יחל לבצע ביקורת בקק"ל. בצעדו זה, הודיע המבקר כי "שם קץ לניסיונות למנוע החלת ביקורת על קק"ל".
מבחינה משפטית, קבע המבקר כי בבסיס הביקורת בשלב זה, תעמוד האמנה שנחתמה בשעתה בין מדינת ישראל לבין קק"ל ושעל פיה הייתה אמורה לקום מועצה משותפת בה 13 חברים: 6 ממשלה, 7 קק"ל, לענייני הכשרת קרקע ופיתוחה.
תפקיד המועצה בין השאר, קביעת מדיניות, אישור הצעת תקציב של מנהל פיתוח הקרקע בקק"ל ופיקוח על פעולותיו. מבקר המדינה התריע על כך שהמועצה לא פועלת כבר שנים רבות, גם בדוח השנתי שפורסם בחודש מאי האחרון ועוד קודם לכן בדוח השנתי שפורסם לפני כ-10 שנים. הממשלה שהתייחסה לשני הדו"חות , השיבה שבקרוב תוקם המועצה, אך עד כה הדבר לא קרה.
משמעות הודעת מבקר המדינה ליו"ר קק"ל, היא שמשרד מבקר המדינה נכנס עתה לביקורת ישירה בקרן הקיימת לישראל. כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות" סירבה הקק"ל המגלגלת כספי תרומות בסך 4 מיליארד שקל, להחיל על עצמה ביקורת. אנשיה טוענים כי מרגע שתוחל עליה ביקורת, ייפסקו תרומות המגיעות אליה מחו"ל כשהן פטורות ממס.
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט, הורה ליועצים המשפטיים של משרדי האוצר, השיכון ומשרד ראש הממשלה להטיל פיקוח קפדני על העברות הכספים של הקק"ל לגופים ממשלתיים. בחוות דעתו של ליכט הוא קובע שעל מנת להבטיח שקיפות, טוהר מידות והיעדר ניגוד עניינים, הליך קביעת הקריטריונים וחלוקת הפרויקטים של הקק"ל ילווה על ידי היועץ המשפטי לממשלה כפי שנעשה לגבי כל החלטת ממשלה. חוות דעת התבקשה לאחר שהקק"ל קיבל לפני כחודש החלטה על מימון "פרויקטים לאומיים" בהיקף של 2.5 מיליארד שקל.