אונסק"ו: קבר רחל ומערת המכפלה - חלק מפלסטין
הצעת גינוי על "תוקפנות ישראל בהר הבית" כוללת קריאה להכיר בקבר רחל ובמערת המכפלה כחלק מפלסטין וכאתרים קדושים לאיסלאם. ההצעה עברה ברוב קולות. הפלסטינים נכנעו ללחץ והשמיטו ממנה את הסעיף שקובע שהכותל הוא חלק ממסגד אל-אקצה, בהמשך לחשיפת "ידיעות אחרונות" ו-ynet
הוועד המנהל של אונסק"ו גינה אמש (יום ד') את "התוקפנות הישראלית" ואת "הצעדים הלא-חוקיים שביצעה ישראל נגד חופש הדת ונגד גישה של מוסלמים למסגד אל-אקצה בהר הבית". הוועד של ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם דרש מישראל, "הכוח הכובש", לכבד את הסטטוס קוו מלפני 1967 ולעצור מיד את צעדיה. הצעת הגינוי שעברה באונסק"ו ברוב גדול כוללת קריאה להכיר בקבר רחל ובמערת המכפלה כחלק מפלסטין וכאתרים מקודשים לאיסלאם.
הוועד המנהל גינה את העלייה של קיצונים ישראלים וכניסתם של כוחות ביטחון למסגד, והפציר בישראל לנקוט צעדים כדי למנוע פרובוקציות שמפרות את קדושתו. כמו כן גינה את ישראל על הפגיעה של כוחות הביטחון באנשי דת, שייחים, אנשי ווקף ומאמינים מוסלמים במסגד, והפציר בישראל להפסיק את תוקפנותה, שמגבירה את המתח במקום.
הצעת הגינוי התקבלה ברוב של 26 מדינות שהצביעו בעד, שש שהצביעו נגד ו-25 שנמנעו. המדינות שהתנגדו הן ארצות הברית, גרמניה, צ'כיה, הולנד, בריטניה ואסטוניה. הפלסטינים שילמו מחיר על הצעתם המקורית להכריז על הכותל המערבי כחלק מפלסטין, ואיבדו כמה תומכים עקב כך: בריטניה הצביעה נגדם, וכן שבדיה, שתמיד תמכה בפלסטינים, החליטה להימנע. בעקבות הלחץ הדיפלומטי הכבד שהפעילה ישראל, הפלסטינים התקפלו והסירו ברגע האחרון את הסעיף שהתייחס לכותל, סעיף שנחשף לראשונה ב"ידיעות אחרונות".
כאמור, הצעת הגינוי שעברה כוללת קריאה להכיר בקבר רחל ובמערת המכפלה כחלק מפלסטין וכאתרים קדושים לאיסלאם, וכן קובעת כי מעלה המוגרבים הוא חלק בלתי נפרד ממסגד אל-אקצה. הפלסטינים הסכימו לוותר על הביטוי "ירושלים הבירה הכבושה של פלסטין" ולהוציא אותו מההחלטה. בנוסף, ישראל מואשמת בהריסה בלתי חוקית של שרידים של אתרים ממלוכיים ועות'מאניים.
שגריר ישראל באונסק"ו, כרמל שאמה הכהן, אמר שההחלטה "מחבקת את ההסתה השקרית של הפלסטינים, ובורחת בחוסר אחריות ממציאות האימים שברחובות ישראל". הוא הוסיף שהורדת סעיף הכותל היא הישג חשוב לדיפלומטיה הישראלית.
"מעבר להישג המרגש, זהו ניצחון האמת ההיסטורית שלנו על שקרי ההסתה ההיסטריים של הפלסטינים", אמר. כמו כן, הוסיף כי "הרוב האוטומטי שממנו נהנים הפלסטינים הולך ונשחק בשנה האחרונה, וכמות המדינות שתומכות בישראל גדל. הפלסטינים אמנם ניצחו בהצבעה אך יצאו מהאולם בפנים נפולות", סיכם.
ממשרד החוץ נמסר כי "ישראל דוחה לחלוטין את ההחלטה השערורייתית של הוועד המנהל של אונסק"ו. זו החלטה מגוחכת, המוסיפה שמן למדורה שהציתו הפלסטינים. ההחלטה היא צעד נוסף בדרך של הניסיון הפלסטיני לעוות את ההיסטוריה. ראינו את יחסם של הפלסטינים למקומות קדושים כאשר שרפו את קבר יוסף, וכעת הם מנסים להמשיך במסע ההסתה המסוכן. קשריו של העם היהודי למקומות הקדושים לו הם עמוקים, ולא ניתנים להתרה. אף החלטה של אונסק"ו לא תשנה זאת".