מזון טבעוני לחיות המחמד: האם זה כדאי?
יותר ויותר מגדלי חיות טבעוניים מחפשים אלטרנטיבות למזון הבשרי עבור בעלי החיים שלהם. מה השוק מציע והאם זה בכלל בריא? הדעות חלוקות
מגמת המעבר לאורח חיים צמחוני, טבעוני או אורגני של אנשים רבים מגיעה גם אל בעלי החיים שלהם. מגדלי החיות מחפשים יותר ויותר אלטרנטיבות למזון בשרי עבור ההולכים על ארבע ואנחנו בדקנו מה השוק מציע והאם זה בכלל בריא להם.
לכתבות נוספות בערוץ הצרכנות
מזון צמחוני או טבעוני - זה בריא לחיות הבית?
אחת הסוגיות שנמצאות במחלוקת בקרב מגדלי חיות המחמד היא איזה סוג מזון נכון לתת להם והאם מזון טבעוני או צמחוני בכלל בריא להם.
"דבר ראשון צריך להפריד בין חתולים לכלבים" אומר ד"ר זאב גאנז, יושב ראש ארגון איגוד הווטרינרים בישראל. לדבריו, "אפשרויות המזון המתאימות לכלבים, מבחינה אבולוציונית, הן רחבות יותר. יש מעט רכיבים שהם חיוניים במזון לכלב ולכן גם עם מזון צמחוני וגם עם טבעוני אין בעיה, כל עוד הבעלים דואג להשלי את המקורות החסרים במזונות מסוג זה בצורה אחרת.
"לעומת זאת, אצל חתולים מדובר בסיפור אחר לגמרי מאחר שהם חיה טורפת מבחינה אבולוציונית", מסביר ד"ר גאנז. "מערכת העיכול של חתולים מבוססת על עיכול של חלבון מן החי. אם הם לא מקבלים מספיק חלבון, הם יפרקו את החלבון של השרירים שלהם עצמם מה שעלול להוביל לנזק רפואי נרחב שיתבטא בעיוורון, פגיעה בשריר הלב, בשלד ובמערכת העצבים. לכן, בתור מומחה לרפואה פנימית של כלבים וחתולים, אני לא ממליץ, בשום אופן, על תזונה צמחונית או טבעונית לחתולים".
האם אפשר להשלים את החוסרים של מקור מן החי גם במקור מן הצומח?
"בהחלט כן. אך זה עניין מורכב יותר. הבעיה הגדולה היא שרוב התוספים שצריך להוסיף כשמאכילים חיות במזון צמחוני או טבעוני, אינם מבוקרים בצורה רצינית. לכן, יכול להיות שמה שלכאורה התוספים אמורים להכיל, לא קיים בפועל. במקרה כזה יכול להיגרם לחיה נזק אדיר".
לעומת ד"ר גאנז, יש מי שטוען שדווקא כן כדאי לספק לחיות מזון טבעוני. "תזונה באופן כללי יכולה להיות ממקור של בשר או ממקורות צמחיים אחרים, העיקר שהגוף יקבל את מה שהוא זקוקו לו" אומר אילן אזולאי, היבואן של veg pet - מזון טבעוני לבעלי חיים. "כבר מעל 30 שנה קיימים בשוק מזונות טבעוניים לבעלי חיים. אני משווק את המזון הטבעוני כבר מעל 6 שנים בארץ, לכמויות גדולות של אנשים. סביר מאוד להניח שאם הייתה בעיה עם התזונה הזאת, זה היה צץ מהר מאוד ובטח לא נמכר המון שנים ללקוחות חוזרים".
למה טבעונית ולא צמחונית?
"זה כבר עניין של אג'נדה ודרך חיים. אם כבר צמחונית, אז למה לא לוותר גם על ביצים, למשל".
איך זה מסתדר עם העובדה שחתולים חייבים חלבונים מהחי?
"אכן חתולים זקוקים יותר מכלבים למקור מן החי אך ניתן להחליף אותו במקור סינטטי שממלא את הצרכים התזונתיים שלהם באותה מידה. אך עניין זה מייקר את המזון משמעותית ולכן לא נמכר בצורה רחבה לכלל הצרכנים. לצערי עדיין אין שוק גדול של צרכנים שרוכשים עבור חיות המחמד שלהם מזון טבעוני ואני משער שזה נובע מחוסר ידע וייקור משמעותי במוצר".
ממה מורכב מזון היפואלרגני?
"מזון היפואלרגני ברובו מורכב ממקור של חלבון מן החי (שעובר עיבוד מיוחד כדי שבעל החיים לא יפתח תגובה אלרגית, ק.י) שבעל החיים לא נחשף אליו, כמו למשל, בשר ברווז דגים ואפילו קנגורו בחו"ל, והוא עשויי אך ורק ממקור אחד של חלבון מן החי ולא ממיקס של סוגי בשרים ועופות כפי שנמכרים ברוב המזונות הרגילים על המדף. לכן, גם מזונות מהסוג ההיפואלרגני הרבה יותר יקרים".
למי מזון היפואלרגני מתאים?
"לבעל חיים שאובחן כסובל מאלרגיית מזון על ידי וטרינר. זו לא סתם הבחנה על ידי המלצה של מוכר בחנות חיות".
יש שטוענים שמזון היפואלרגני מורכב ברובו מחלבון מן הצומח ואחוז קטן מחלבון מן החי. האם זה נכון?
"לא, בשום צורה. זו הנחה שגוייה".
נישה נוספת היא קטגוריית המזון ההוליסטי. זהו הכולל את המרכיבים החיוניים לחיה בריאה ושמחה ומשמיט מרכיבים שאינם חיוניים ואף מזיקים כגון קמחים, תירס ועוד. הוא מורכב מחיות מרעה חופשיות וירקות טריים.
אחד המותגים החדשים בתחום, שמיובא לארץ מארצות הברית, הוא Canidae. זו חברה פרטית ומשפחתית העוסקת אך ורק בייצור מזון לבעלי חיים במפעל הממוקם בתוך שדות חקלאיים. לטענת החברה, מוצריה מפוקחים במהלך כל תהליך הייצור ונושאים תו תקן של ה-FDA וה-AAFCO.
בנצי ששון מנכ"ל חברת פ.ב שי המייבאת את המותג החדש: "Canidae הוא מזון בעל איכות גבוהה המציע בשר טרי כרכיב עיקרי ללא תוספים מיותרים אשר מנפחים את האוכל וגורמים לתחושת שובע פיקטיבית, ומספק לחיה את את התזונה הנכונה לה היא זקוקה מבלי להחסיר ממנה שום מרכיב חיוני. המפעל של CAnidae ממוקם בשדות החקלאיים והחיות שמגדלים עבור המזון הן חיות מרעה, וכך עדיין ניתן לשמור על כבודם ועל אורח החיים של החיות אשר מגדלים עבור מזון זה".
האם המזון טוב לחיות?
נעמי דוד, מטפלת בכירה ברפואה משלימה, יועצת תזונה לבעלי חיים ומייסדת מכללת "אנימה", מספרת איך בוחרים מזון איכותי לבעלי החיים.
כיצד ניתן לבדוק אם המזון שאנו משקיעים בו סכומי כסף לא מבוטלים הוא אכן איכותי?
"קודם כל, הרכיבים שכתובים על גבי שק המזון הם המדד הראשוני שיש לבדוק. במזון איכותי הרכיב הראשון ברשימה הוא החלבון. לא פחות חשוב לבדוק את מקור החלבון. חלבון איכותי כאשר מקורו בחי (עוף/ בשר/ דג) ולא מקמחים למיניהם. 24% חלבון הוא המינימום הנדרש כד שהמזון ייחשב לאיכותי. פחות מזה לא מומלץ לרכוש. מזון שיש בו תירס הוא מזון לא איכותי ולא מומלץ - הוא מייצר בטן נפוחה וגזים ובמקרים מסוימים יכול לייצר בעיות צבירת רעלים, תופעות אלרגיות ואף סרטן בגילאים בוגרים יותר של החיה".
איך נדע שהמזון מתאים לבעל החיים שלנו?
"לאחר שווידאנו שרכשנו מזון איכותי לפי הסעיפים הקודמים, לא פחות חשוב לעקוב האם המזון מתאים לבעל החיים שלנו. לא כל מזון איכותי יתאים לכל חיה. יש לחכות שלושה שבועות לאחר שהכלב התחיל לאכול מזון חדש ואז לבדוק את הדברים הבאים: צואה - כמות הצואה מכתיבה אם המזון התעכל או לא. כלב צריך לתת צואה פעם או פעמיים ביום. תדירות גבוהה יותר מצביעה על כך שהמזון לא מתעכל כמו שצריך. אנרגיה - כלב שאוכל טוב יהיה אנרגטי וחיוני. פרווה - פרווה מבריקה היא סממן לאוכל איכותי ובריא.
"הסימנים שיצביעו על כך שהחיה אוכלת מזון שאינו מתאים לה הם גזים, אכילת דשא, ריח גוף, פצעים בעור, עייפות וחוסר אנרגיה".
מה ההבדל בין מזון פרימיום למזון סופר פרימיום?
"סיווג המזונות לפרימיום החל לפני מספר שנים כאקט שיווקי. מזונות הפרימיום נחשבים למזונות שאינם מכילים חומרי מילוי ונפח, ללא חומרי טעם, וללא חומרים משמרים. בעקבות הצלחת מוצרי הפרימיום בשוק, החלו החברות למכור גם סדרות מוצרים תחת התואר 'סופר פרימיום', אלא שלמרות הסגולות המרשימות שמייחסים היצרנים למזונות הפרימיום לבעלי חיים, והתמיכה לה זוכים המזונות האלה מצד מרבית הווטרינרים, חשוב לזכור כי הדבר אינו מעוגן בתקנה כל שהיא וכל אחד רשאי לכנות את עצמו באיזה שם שייבחר".
מה עושים אם החיה לא אוהבת את המזון?
"חשוב להדגיש כי ככל שהמזון איכותי יותר כך יש בו פחות חומרי טעם והוא יכול להיות לפעמים פחות טעים לחיה שלנו, אל תמהרו להרים ידיים. כמו שבני אדם לא היו רוצים לאכול מזון יבש בכל ארוחה, גם החיות שלנו היו מעדיפות מזון רטוב על פני כופתאות יבשות. ניתן להרטיב את המזון עם כף שמן זית, טונה, כף מים, או כף מפחית שימורים המיועדת לחיות".
משרד החקלאות
על פי חוק, ייצור ויבוא של מזון לבעלי חיים לרבות מזון לחיות מחמד מחויב בקבלת היתר ממשרד החקלאות ופיתוח הכפר, לאחר בדיקה של אגף הפיקוח על מזון לבעלי חיים שבשירותים הווטרינרים במשרד החקלאות.
תהליך הבדיקה כולל בין היתר:
בדיקה שייצור המזון מתבצע בתנאי ייצור נאותים, בקרה על חומרי הגלם המשמשים להכנת המזון ובדיקת חומרי הגלם והמזון הסופי לנוכחות מזהמים כדוגמת: שאריות חומרי הדברה, רעלנים ומזהמים מיקרוביולוגים.
יצרן שמילא את דרישות החוק מקבל היתר לייצור ושיווק מזון לבעלי חיים ומחויב לסמן את תוצרתו בתווית סימון בעברית שכוללת את שם היצרן/יבואן
רכיבי המוצר
סוג בעלי החיים שאליו מיועד המזון
האם מדובר במזון מלא / משלים / חטיף
תאריך תפוגה של המזון ומספר היתר מטעם האגף לפיקוח על מזון לבעלי חיים במשרד החקלאות