"מה ציפיות השכר שלך"? 4 תשובות שגויות
השאלה בנושא ציפיות השכר גורמת למועמדים רבים להתפתל בראיונות עבודה ולהשיב בין היתר ב-"אני לא אצא מהבית בשביל פחות מ...", מה נחשבת משכורת ממוצעת אצלכם?", ו"אני מוכן להתפשר על..". אלו תשובות שגויות, שעלולות לחבל לכם בהמשך. כיצד נכון להשיב? מדריך
הכתבה בשיתוף AllJobs
בראיון עבודה, השאלה בנושא ציפיות השכר היא לא יריית הפתיחה לדיון מעמיק על גובה השכר, אלא רק שאלת סינון ראשונית שמטרתה תיאום ציפיות מקדים בין המעסיק למועמד. לעתים היא נשאלת עוד בשלב הראיון הטלפוני ובמקרים אחרים, בראיון הפרונטלי הראשון. אך כשזו נזרקת לאוויר, רבים מאבדים את המילים וחוששים להשיב עליה מבלי לנסות להתחכם.ואפשר להבין מדוע - תשובה לא "נכונה" עשויה להשפיע על המשכורת שתוצע בהמשך התהליך.
עוד על חיפוש עבודה - בערוץ הקריירה של ynet:
- מחפשים עבודה בטוחה? תלמדו הנדסה
- התחלתם עבודה חדשה? כללי זהב להשתלבות
- שיחה בהפתעה: טיפים לראיון עבודה טלפוני
הילי כהן, מנהלת המחלקה העסקית ב-AllJobs, מראיינת במסגרת תפקידה עובדים לתפקידי מכירה שונים. "כמראיינת, אני יכולה לומר שתמיד כשהשאלה הזו מגיעה, היא גורמת למי שמולי להתפתל במקומו באי נוחות ובמקום לתת לי תשובה ישירה וכנה, לשלוף תשובות יצירתיות במיוחד, לעתים, כאלו שעשויות לפגוע בסיכוייו להתקבל לתפקיד".
תשובות שגויות נפוצות
הילי מספרת לנו על 4 תשובות שגויות ונפוצות, כשהמלצתה החמה היא להימנע מהן ככל האפשר:
1. התשובה המתפשרת - מבלי לדעת מה גובה השכר שיוצע לו בתום התהליך, המרואיין הזה מספר שבמקום העבודה הקודם שלו הוא הרוויח הרבה יותר. הוא ממשיך בכך שהוא מבין שכאן ירוויח פחות, אבל מודיע בחגיגיות שזה לא יהווה מכשול כי אין לו בעיה לעבוד גם עבור שכר נמוך יותר.
הבעיה: עם כל הכבוד לניסיון התעסוקתי ולחשיבותו בראיון עבודה, למוטיבציה יש חשיבות גבוהה לא פחות. היא זו שתעזור לעובד לצלוח את כל הקשיים והאתגרים שיזמן לו התפקיד. מכאן, מי שמעביר למראיין תחושה שמדובר בפשרה - לא יצליח למכור את עצמו בראיון עבודה.
2. התשובה האגרסיבית - כשיישאל לגבי ציפיות השכר שלו, המרואיין הזה לא יהסס ויפסוק בהחלטיות רבה את הסכום המדויק אותו הוא מצפה להרוויח. משפטים שגורים לדוגמה: "אני רוצה 10,000 שקל, פלוס קרן השתלמות ו-2 ימי חופשה בחודש", "אני לא יוצא מהבית, בשביל פחות מ…", או "המינימום שאני מוכן לקבל זה".
הבעיה: זה טוב מאוד לדעת מה אתם רוצים, אבל נחרצות רבה מדי עשויה להרתיע את המראיין ולגרום לו לחשוב שאין טעם לדבר אתכם אפילו על שקל אחד פחות. חוץ מזה, שגישה כזו משדרת יוהרה ולא הכי נעימה לאוזן.
3. התשובה שסוחטת מידע - המועמד הזה ינסה לגלגל את השאלה בחזרה למראיין כדי להבין כמה הוא מעוניין או יכול להציע עבור התפקיד. טקטיקות נפוצות:
- בסטטיסטיקה -"מה נחשבת משכורת ממוצעת אצלכם?".
- בהומור - "כמה את משלמת?".
- בהבטחה - "כמה מרוויח העובד הכי טוב שלך? אל תדאגי, אני אהיה יותר טוב ממנו".
הבעיה: אין ספק שזה חמוד, ובתפקידים מסוימים גם מראה שיש לעובד יכולת למכור את עצמו בצורה חיננית ומבדרת, אך עם כל הכבוד, אף אחת מהתשובות למעלה אינה יעילה ולא תספק את המראיין.
4. התשובה הלא בטוחה - כשמדובר בתפקידים בהם השכר מורכב מבסיס ובונוסים, או טיפים, עובד כזה יעשה את החישוב לשכר הבסיס מול עיני המראיין כדי להבין האם שכר הבסיס מקובל עליו כשהוא עומד בפני עצמו, ללא תוספות.
הבעיה: אין פסול בבחינת שכר הבסיס, שחייב גם להיות בגובה מספק וחוקי. יחד עם זאת, חישובים כאלה מול עיניו הבוחנות של המראיין עשויות להסגיר חוסר ביטחון בביצועים, שכן אם המועמד לא בונה על הבונוסים, כנראה שאין לו אמון בעצמו שאכן יעמוד ביעדים וישיג אותם.
התשובות הנכונות
אז איך כן כדאי להשיב לשאלה "מהן ציפיות השכר שלך?" להילי יש מספר המלצות:
לעשות שעורי בית - במקרים רבים ניתן לברר את טווח המשכורות הנהוג בחברה ובתפקידים ספציפיים. במידה ולא, אפשר לפנות לטבלאות שכר וכך לנקוב במספר הגיוני ומקובל, וגם תדעו שאתם אכן מציינים ציפיות שכר שביכולת המעסיק לשלם.
להראות גמישות מסוימת - כדאי להראות לצד השני שהשכר לא עומד בפני עצמו, אלא כעוד פרמטר שמצטרף לאתגר / עניין / סביבת עבודה וכיוב'. בנוסף, יש לדבר גם על תנאי ההעסקה, שהם פרמטר לא פחות חשוב מהשכר.
להיעזר בשכר הקודם - במקרים בהם הפער בין המקובל במקום העבודה הנוכחי לשכר ולתנאים של העבודה האחרונה שלכם, תוכלו להיעזר במידע זה ככלי במו"מ.
לישון על זה - במידה שהמעסיק יזם את הצעת השכר ראשון, אינכם חייבים לקבל או לדחות באופן מיידי. זה בסדר לקחת את הזמן, ואפילו להרגיש בנוח לקחת את החוזה הביתה ולחשוב על הדברים.
רוצים עוד? הנה סרטון שממחיש את רוב הטעויות הנפוצות
הכותבת היא מנהלת תוכן בנושא עבודה וקריירה ב-AllJobs
לטיפים, כתבות ומידע בנושאי קריירה - היכנסו עכשיו לאתר AllJobs
כך תמצאו עבודה בקלות: