שתף קטע נבחר

 

סיור בין בולמי הזעזועים של האינתיפאדה

יריד תעסוקה ישראלי-פלסטיני, סיוע לחקלאים, הרחבת כבישים, הסרת מחסומים וקשר ישיר לקציני צה"ל. בזמן שהאלימות מאיימת לשטוף את יו"ש, פועל צה"ל לשמירה על הפרנסה של תושבי גזרת שכם - שממנה פרץ גל הטרור. כתב ynet סייר בין חיילים, מתנחלים וחקלאים באחד המקומות הנפיצים בשטחים

 

 (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

סבב האלימות הנוכחי עלול להימשך ולהפוך לשגרה במסגרת אינתיפאדה שלישית, אבל דווקא במקום שבו הוא החל - גזרת שכם שבה נרצחו שלושה מבני משפחת דוואבשה בכפר דומא ובני הזוג נעמה ואיתם הנקין ליד איתמר – קורה לאחרונה תהליך מפתיע. בצה"ל פועלים בימים אלה ביתר שאת לשמירה על מצבם הכלכלי של 400 אלף הפלסטינים החיים בנפה, מחציתם בשכם, ומתוכם 40 אלף בארבעת מחנות הפליטים של העיר – מעוזי התנזים שטרם הצטרפו לגל הטרור נגד ישראל.

 

מאות רובים ואקדחים תקינים שמורים שם בין הסמטאות של בלאטה ועסכאר, ושאלת השאלות בחטיבה המרחבית שומרון היא האם ומתי יצטרפו חמושי התנזים לגל הטרור, ואז התמונה צפויה להשתנות לרעה.

 

אבל במערכת הביטחון מזהים כי ראשי החמולות במחנות עדיין מאמינים בדרך של אבו מאזן שלפיה יש להתנגד לכיבוש בדרכים לא אלימות. יותר מזה: שנאתם היוקדת לחמאס, והחשש שקרנו של תעלה באיו"ש אם האלימות תגבר, גורמים להם בינתיים לצפות מהצד.

 

גורם מרכזי נוסף לאי-ההצטרפות של יהודה ושומרון בכלל - ושל שכם בפרט - הם הגזרים הכלכליים שישראל מחלקת לאוכלוסייה, מדיניות שלא רק שלא נעצרה בימים האחרונים, אלא אף התגברה. כך למשל, בצה"ל מקדמים בתקופה הנוכחית שורה של הקלות ואישורים לפרויקטים פלסטינים בגזרה הנפיצה של שכם:

 

1. הסרת מחסומי דרכי עפר בין הכפרים לחלקות מסיקי הזיתים.

2. קידום אישורי תכנון לקניון פלסטיני ענק שיוקם בין שכם לטול כרם.

3. יריד תעסוקה למובטלים פלסטינים לצורך עבודה בישראל.

4. סלילת כביש חדש לתושבי הכפר ג'וריש שיקצר את זמן הגעתם למרכז המחוז.

5. הרחבה ושיפוץ של ציר 60 בקטע החוצה את חווארה.

6. הקמת מתקן טיהור שפכים חדש בשכם בסיוע אמריקני.

7. גמישות יתרה בימי מסיק הזיתים הנפיצים החלים בימים אלה באזורי החיכוך הסמוכים להתנחלויות.

 

גורם ביטחוני באזור מסר "כי ביריד התעסוקה, שכמותו עשינו בפעם האחרונה לפני שנים, עתידים להשתתף 200 מובטלים פלסטינים מאזור שכם עם קבלני בנייה ישראלים אשר מחפשים טייחים, רצפים וכדומה. גם אם מתוכם רק 50 ימצאו עבודה, זה עוד 50 משפחות שיתפרנסו ואנחנו מבינים שהמשוואה הזו מייצרת לנו מייצבים בשטח. שיפוץ כביש חווארה ייתן מענה בטיחותי ומבצעי טוב יותר לכלל הנוסעים בו, וגם יאפשר ליותר מבקרים וקונים בכפר להגיע אליו. יש מקומות בגזרה בהם המסיק עובר בשקט, בלי התערבות או עזרה שלנו בכלל, כמו בישוב מגדלים, שם תושבי הכפר קוסרא הסמוך תיאמו את המסיק עם ועד הישוב בעצמם".

 

הפילבוקס במחסום בית פוריק, ליד מקום הפיגוע במשפחת הנקין (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
הפילבוקס במחסום בית פוריק, ליד מקום הפיגוע במשפחת הנקין(צילום: יואב זיתון)

קציני צה"ל באזור הפכו לבולמי הזעזועים בימים האחרונים. בלילה הוא מצטרף לפעילות חטיבתית ומודיע לשניים ממשפחות מחבלי הפיגוע ליד איתמר כי בתיהם יהרסו, ולמחרת הנייד שלו לא מאפשר לו לנוח: טלפונים מראשי מועצות ויישובים פלסטינים, מאנשי עסקים וגם מראשי ההנהגה היהודית באזור, במגוון של בקשות לפתור שורת בעיות - קטנות כגדולות. כלקח הוא הציב באופן קבוע קצין שלו בדרגת רב סרן במחסום הכניסה לכפר בית פוריק, לצד לוחמי גבעתי, כדי למנוע מצבים שבהם יעוכבו פלסטינית הרה או קשיש חולה.

 

חשבנו שיורים עלינו מאיתמר

הציר הסמוך המוביל לאלון מורה (שבו נרצחו בני הזוג הנקין) נסגר לסירוגין לתנועה פלסטינית, בעוד שהציר בין יצהר לכפר ג'ית נסגר הרמטית בשל מטחי סלעים שפלסטינים מיידים על רכבים ישראלים. אף אחד בצה"ל לא מתלהב מהגבלת תנועה לפלסטינים, אבל בשני קטעי הכביש הללו, מסבירים באוגדת איו"ש, הפיכת הציר ל"כביש כחול" (כך מוגדר כביש ליהודים בלבד) הפכה לצורך ביטחוני ממשי, גם אם ככל הנראה זמני, עד יעבור זעם.

 

אמירותיו המפתיעות של שר הביטחון משה יעלון באירוע מורשת ליחידת מתאם פעולות הממשלה בשטחים בתחילת השבוע, שלפיהן "עלינו לשאוף ככל יכולתנו להפריד בין האוכלוסייה הפלסטינית לבין הטרור. להוסיף ולסייע לתושב בג'נין, בשכם או ברמאללה להתפרנס בכבוד ולחיות ברווחה", נשמעו פייסניות אמנם, אך זוהי המדיניות הלכה למעשה בימים אלה בגדה.

 

 

ג'מיל קוואריק מעווארתא. "מפחדים מהמתנחלים, לא מהצבא" (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
ג'מיל קוואריק מעווארתא. "מפחדים מהמתנחלים, לא מהצבא"(צילום: יואב זיתון)

בסיור בין מטעי הזיתים של עווארתא, הכפר העוין שממנו יצאו רוצחי משפחת פוגל מאיתמר, אנו נעצרים ליד ג'מאל קוואריק, חקלאי מבוגר שמעבד את אדמותיו עם חשש. לא מפרוץ אינתיפאדה נוספת וגם לא מפעילות התקפית של חיילי צה"ל. "אני חושש רק מהמתנחלים", הוא אומר. "לפני כמה ימים אשתי פחדה מאוד כששמעה יריות מכיוון איתמר, ומהר התקשרנו לצבא שהסביר שמדובר במטווחים. חשבתי שירו עלינו. הפחד שלנו הוא מכך שנצטרך למסוק את קווי העצים הסמוכים לאיתמר".

 

רובנו רק רוצים להתפרנס

הצריבה המדממת מהפיגוע בדומא גדלה ומזדהמת ככל שחולפים הימים. ברחוב הפלסטיני לא מאמינים להצהרות הישראליות שלפיהן נעשים מאמצים לעצור את המחבלים היהודים, זאת לעומת המעצר המהיר של רוצחי הזוג הנקין.

 

החשש הוא מנקמות נוספות, בין השאר כגון השחתת עצי זית דווקא בימי המסיק. צה"ל מספק למוסקים הפלסטינים אבטחה מהבוקר עד הערב בעונת המסיק, שהשנה חופפת לגל הטרור. "יש מקומות בגזרה שבהם המסיק עובר בשקט, בלי התערבות או עזרה שלנו בכלל, כמו ביישוב מגדלים, שם תושבי הכפר קוסרא הסמוך תיאמו את המסיק עם ועד היישוב בעצמם", אומר גורם ביטחוני באזור.

 

החקלאי ג'אמיל קוואריק מנצל את ביקורו של הגורם הביטחוני ומבקש ממנו שיתערב למען בנו: "הוא חזר מירדן וקיבל כסף כדי להעביר פלאפון לתושב שכם, ולא ידע שהוא פעיל חמאס, אז עצרו אותו. שחררו אותו אבל הוא נשאר עם מניעה ביטחונית לעבוד בישראל".

 מוסקי זיתים פלסטינים ליד איתמר, השבוע, תחת אבטחת צה"ל (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
מוסקי זיתים פלסטינים ליד איתמר, השבוע, תחת אבטחת צה"ל(צילום: יואב זיתון)

כשהוא נשאל לגבי גל הטרור הנוכחי עונה קוואריק: "לדעתי האירועים האלה ייגמרו תוך שבועיים מי שעושה את בלגאן זה נערים בני מתחת ל-20. כל היתר, כמוני, רוצים רק להתפרנס".

 

גורם ביטחוני באזור אומר שהוא שומר על קשר הדוק גם כעת עם מקביליו הפלסטינים. עד כה הוכיחו הצעדים האזרחיים שנקטה מערכת הביטחון לשימור מרקם החיים הפלסטיני כמייצבים את המצב הביטחוני מאחר שרוב הפלסטינים כלל לא הצטרפו להפרות הסדר

 

אבטחה בהילולה בקבר רחל

בינתיים בגזרה אחרת, בטודנות הוצבו באופן זמני בבית לחם לרגל ההילולה שמתקיימת בקבר רחל מאתמול בערב (ה') ועד יום ראשון. מדובר במוקד שבו יש לעיתים הפרות סדר,

ולכן כוחות הביטחון נערכים גם בעומק השטח כדי לאבטח את אלפי המאמינים שצפויים להגיע לשם.

 

הבטונדות הוצבו בסמוך לכניסה למחנה הפליטים אל-עאידה הנמצא מעברה השני של הגדר. ההצבה שלהן בכניסה נועדה למנוע מצעירים מתוך המחנה להתקרב למתחם הקבר וליידות אבנים ובקבוקי תבערה לכיוונו. נראה שחיילים יוצבו מאחוריהן וכך העימותים יורחקו מהמתחם.

 

ל-ynet נודע שגורמים בכירים במנגנוני הביטחון הפלסטינים אמרו בימים האחרונים בשיחות סגורות כי יש באפשרותם לדכא את הפרות הסדר בשטחי הגדה תוך זמן מהיר יחסית, אולם הם הבהירו שהבעיה המרכזית שלהם היא שהם אינם יכולים לשלוט במה שקורה במזרח ירושלים ובתחומי מדינת ישראל. הם ציינו כי ברגע שפלסטיני מבצע פיגוע במקומות שאין להם יכולת לשלוט עליו, הדבר יוצר תגובת שרשרת גם בגדה ולכן אין באפשרותם לדכא את ההסלמה.


פורסם לראשונה 22/10/2015 20:33

 

אליאור לוי ואיתי בלומנטל השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
מסיק זיתים בעוורתא
צילום: יואב זיתון
מומלצים