"פועלים פלסטינים בונים - אך זה לא מספיק"
לדברי אביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור, אף שמספר עובדי הבניין בעלייה ולמרות שעובדים פלסטינים ממשיכים להופיע באתרי הבנייה חרף המצב הביטחוני - צריך עוד כ"א להגדלת ההיצע. בכנס נדל"ן באילת אמר: "המשבר אינו המחירים אלא הפער בין העלייה בין משקי הבית לייצור הדירות"
"הבעיה העיקרית בכך שאנחנו לא מייצרים יותר דירות היא מספר עובדי הבנייה. אמנם אנחנו בעלייה, ואפילו העובדים הפלסטינים ממשיכים להופיע לעבודה בימים נוראים אלה, אבל זה לא מספיק. אני לא רואה דרך אחרת להגדיל את ההיצע מבלי להגדיל את מספר העובדים". כך אמר הערב (ה') אביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, בכנס הנדל"ן השנתי של ארגון הקבלנים בתל-אביב-יפו-בת ים שנערך באילת.
גלנט: "ב-20 שנה נצטרך לבנות מיליון דירות"
"כל בוקר אני קם עם מצט'ה נגד הבירוקרטיה"
יצחקי מנה שתי בעיות נוספות שמסבירות את הפער בהיצע הדיור: הרשויות המקומיות ותשתיות העל. "כשאנחנו מדברים על משבר הדיור אנחנו לא מדברים על מחירי הדירות - הם התוצר של המשבר", הוא הבהיר. "המשבר האמיתי הוא הפער בין העלייה בין משקי הבית כל שנה לבין ייצור הדירות. מדובר בפער של בין 10,000 עד 15 אלף דירות בכל שנה ובפער מצטבר של 150 אלף דירות. כך שאם לא נגדיל את היצע הדירות במדינת ישראל - אנחנו לא פותרים שום משבר והמספרים יגדלו".
יצחקי הוסיף כי העובדה שליזם לוקח לבנות דירה אחת במשך שנתיים וחצי מוסיפה לבעיה בהיצע, ולפיכך התייחס למספר עובדי הביניה. "לפני חודש פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) שהגענו לשיא השיאים של דירות בבנייה פעילה. אבל כמה זמן בונים דירה? גם רואה חשבון פשוט יודע שככה אי אפשר להדביק את הפער הזה. זה כבר לא המחירים - בסוף לאנשים לא יהיה איפה לגור".
עוזי לוי, מנכ"ל חברת דירה להשכיר שהוקמה לצורך הקמת יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך, השתתף אף הוא בכנס והתייחס למטרות החברה. "המטרה שלנו היא ליצור מסה קריטית של דיור להשכרה לטווח ארוך, ולדאוג לתכנון מואץ לצד משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל", אמר. לדבריו, "אנחנו משמשים כגוף מתכנן נוסף להקמת שכונות מגורים - ובעצם מהווים את זרוע הביצוע של הממשלה בתחום הנדל"ן".
לוי הדגיש כי בכוונת החברה לפרסם בקרוב מכרזים ל-1,000 יחידות דיור להשכרה וכן לקדם את תוכנית "השכר ומהר", במסגרתה ייבנו עוד 2,000 יחידות להשכרה. עוד ציין כי בכוונת החברה לקדם הקמת מעונות סטודנטים ברחבי המדינה, משום שלדבריו, קיים פער עצום במצאי חדרי מעונות לסטודנטים. "כל מוסדות הלימוד הגישו בקשות לאלפי יחידות דיור לסטודנטים".
מה מצב שוק הנדל"ן? ראיון באולפן ynet: