האוצר: מחיר למשתכן עולה למדינה 2 מיליארד
סגן הממונה על התקציבים באוצר אמר בכנס נדל"ן באילת כי אובדן ההכנסות למדינה מתוכניות הדיור הממשלתיות מגיע למיליארדי שקלים. עם זאת הבהיר: "המטרה היא להגדיל את ההיצע כדי לבלום ולהוריד את המחירים". באשר לסוגיית המשקיעים ציין: "יזם שייקח קרקע ששווה מיליונים עליה גרים אנשים שאין להם כלום, ויעזור להם - זו התועלת החברתית האמיתית"
"תוכנית מחיר למשתכן תעלה למדינה באובדן הכנסות של שני מיליארד שקלים. גם תוכנית המענקים הממשלתית לזוגות צעירים שעוברים לפריפריה תעלה סכום דומה - מדובר במיליארדי שקלים". כך אמר הבוקר (ו') ערן ניצן, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, בכנס השנתי של ארגון הקבלנים בתל-אביב-יפו-בת ים שנערך באילת.
גלנט: "ב-20 שנה נצטרך לבנות מיליון דירות"
ארמוני: "בבוקר אני קם עם מצט'ה נגד הבירוקרטיה"
יצחקי: פועלים פלסטינים בונים - זה לא מספיק"
עם זאת, הבהיר ניצן כי "המטרה של משרד האוצר היא להגדיל את היצע הדיור כדי לבלום את עליות מחירי הדירות - וגם להוריד אותם בסופו של דבר". הוא הוסיף כי מיליארדים נוספים מקציב משרד האוצר גם לתקצוב תשתיות על (כבישים, מחלפים וכו') לצורך הסרת חסמים וקידום תוכניות בנייה. "מה מונע לקדם תוכניות בנייה ברמלה, מודיעין או דימונה? חסמים בקידום התשתיות - ובזה אנחנו מטפלים", הוא הבהיר.
ניצן המשיך להתייחס לאובדן ההכנסות למדינה מתוכניות הדיור ולכך שהמכרז האחרון שננעל בעפולה הוביל לאובדן הכנסות של כ-15 מיליון שקל למדינה עבור כ-300 דירות מוזלות. "יש תקציב מדינה שצריך לאשר אותו ויש הגבלה של היקף ההוצאות. התפקיד שלנו זה להיות מוטרדים - אבל חשוב להקצות משאבים להסרת החסמים להגדלת היצע הדיור, וזה מתיישב עם תפיסת העולם שלנו", אמר ניצן.
הוא ציין כי ההגרלות למכרזים במסלול מחיר למשתכן ייפתחו בקרוב, אם כי תוכניות הבנייה ייצאו לפועל רק בעוד כשנתיים וחצי עד לקבלת היתרי הבנייה הדרושים. "אף אחד לא אמר שזה יקרה ביום אחד. אנחנו מבצעים פעולות נוספות ומנסים לפתור בעיות יום ולילה שנמשכו עשרות שנים".
"אם 9% מחזיקים מעל שתי דירות - יש בעיה חברתית"
כאשר נשאל על המחיר לקרקע במחיר למשתכן, שמגיע לפחות מ-5,000 שקל למ"ר, התייחס לקושי להגיע לדירה מצד הקבלנים: "אנחנו מייצרים אופטימיות וטוב שהמכרז בעפולה הצליח. אנחנו נאבקים תחת המאמצים להגדיל את ההיצע, ואולי זכייה במכרזים לעתים משמעותה ירידה לתחתית. אך במקרה הזה לדעתנו הפרויקטים ימומשו, והממשלה מלווה מהלך זה שילך ויתעצם, לצד כך שנטיב את הכללים והליווי לכך. שר האוצר התווה מדיניות זו ויתכן שיש בה חסרונות, אך אנו פועלים לפיה כעת, והעוצמה הזו תביא את הפתרונות בסופו של דבר".
עוד הוסיף: "מחיר למשתכן מגדיל את ההיצע ומשחרר את הקרקע, וביחד נוצרות העוצמות. כיום, משרד האוצר יכול לחבר את התקצוב עם התכנון, מה שלא היה בעבר. פעם ועדה מחוזית הייתה מייצרת תנאים ללא סמכותה, והיום הפונקציות באותו הבית, ונוצר מצב של הגדלת השיווקים והגדלת ההיצע - לא בתיאוריה, אלא במצב בו ניתן לחבר החלטות לתקציבים. הרשויות המקומיות ורשויות נוספות חשובות אך מוגזם לומר שהן קובעות, הממשלה מחויבת לרתום אותן למאמץ הדיור, וניכר כי ישנם ראשי ערים שרוצים לשתף פעולה".
בהמשך התייחס לעבודת הממשלה מול הרשויות המקומיות שלא תמיד משתפות פעולה עם התוכניות המדיניות. "הממשלה מחויבת לרתום את הרשויות המקומיות למאבק במשבר הדיור", הוא הבהיר. "יש שורה של ראשי ערים שעובדים איתנו, ובעיות עם ערים מסוימות נפתרו או נמצאות לקראת פתרון. לעתים הצרכים לא מתחברים - אבל ראש עיר אמור להנפיק היתרי בנייה לפי התוכנית המדינית. לכן ראשי ערים הם שותפים שלנו, כי הם מבינים שאפשר לייצר תועלות אסטרטגיות לערים".
ניצן נשאל על המשקיעים בשוק, בהמשך לדבריו של אביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, שאמר כי ישנה ירידה של כ-80% של משקיעים: "ישנו מחסור בדיור, וכל הזמן יש צורך בחשיבה מחדש להאצת קצב השיווקים. יש הבדל בין תפיסות העולם. אם בישראל 9% מהאזרחים מחזיקים מעל שתי דירות יש בכך בעיה חברתית - נוצרת שכבה מסוימת שצוברת נכסים ושכבה שמתרחקת מכך, ולכן העלנו את מס הרכישה".
לדבריו, "משפחה צעירה לא יכולה להיכנס לדירה בצורה מוסדית ל-5-10 שנים, אנו מקווים שנצליח לייצר בשיתוף גופים נוספים לייצר היצע של אלפי יחידות דיור, כך ששוק ההון ייהנה מהתשואה וייתן מענה לביקושים של עשרות אנשים שלא רוצים או יכולים לרכוש דירה. ישנה חשיבות אסטרטגית לשוק השכרה מוסדית ארוכת טווח". הוא ציין כי "יש צורך לגשר על הפער שקיים בין הדיירים לבין המשקיעים. יבוא יזם וייקח קרקע ששווה מיליונים עליה גרים אנשים שאין להם כלום, ויעזור להם - זו התועלת החברתית האמיתית".
מדד השוכרים בישראל - מוזמנים לצפות בכתבה: