עדשות מגע: איך לבחור את הכי מתאימות
איך בוחרים את עדשות המגע המתאימות, מאיזה חומרי גלם הן עשויות וכל כמה זמן צריך להחליף אותן. אופטומטריסטית מסבירה
בשיתוף סופר-פארם
יותר מ-130 מיליון איש (כ-2% מאוכלוסיית העולם) משתמשים בעדשות מגע, ובכל שנה המספרים הולכים וגדלים. עדשות המגע מונחות ישירות על גבי קרנית העין ומיועדות לתיקון הראייה, לצרכים רפואיים (כמחלות כגון קרטוקונוס או תיקון אסטטי בשל בעיות בקרנית), סיבה נוספת היא יופי – שינוי צבע הקשתית.
יש להן יתרון בכך שהן קלות וכמעט בלתי נראות אך מצד שני, בשל הרכבתן במגע ישיר על קרנית העין, הסטריליות וההתאמה חשובים ביותר למניעת פגיעה בראיה ואף בבריאות העין.
קיראו עוד כתבות במדור פארם נט
איך מחליטים איזו עדשה מתאימה?
הרכבת עדשות מגע מחייבת בדיקה אצל אופטומטריסט והתאמה של העדשות לפציינט הספציפי. מעבר להתאמת המספר, חובה לבדוק מהו קימור הקרנית:עדשת המגע צריכה להתלבש על קרנית העין כך שלא תשב רופף מדי (תזוז בכל מצמוץ ותשפשף את הקרנית) או צמוד מדי (ימנע מעבר נוזלים החיוניים לעין וכו'..) ו"תחנוק" את הקרנית.
מעבר לכך, ישנן עדשות המותאמות לעיניים יבשות יתר על המידה או למצבים בהן העיניים אינן סטנדרטיות. גם לאחר ההתאמה, יש לבצע בדיקות שגרתיות אצל האופטומטריסט ולוודא שאין שינוי במספר או במצב הבריאותי של העיניים.
סוגי עדשות:
עדשות מגע רכות-
עדשות רכות כיום הן הנפוצות ביותר. יתרונן מתבטא בנוחות שהן מעניקות למשתמש החל מהרגע הראשון, וכמו כן, ביציבותן הרבה על העין.
עדשות מגע קשות -
עדשות המגע הקשות פחות נפוצות. בימינו, מרכיבים אותם רק אנשים הרגילים אליהן מהעבר ובעלי מרשם או קרנית לא רגילים )כגון קרטוקונוס – ליקוי בו הקרנית בצורה של קונוס).
עדשות מגע חד מוקדיות
עדשות לתיקון הראייה למרחק.
עדשות מגע ספריות-
עדשות מגע לפציינטים ללא צילינדר.
עדשות מגע לטיפול באסטיגמציה - עדשות מגע טוריות. אסטיגמיה הינו ליקוי אשר התיקון שלו נקרא צילינדר. כיום, ישנן עדשות מגע רכות המתקנות ליקוי זה.
חשוב להדגיש שהמרשם במשקפיים והמרשם בעדשות אלו הינם שונים.
התאמת עדשת מגע זו מחייבת בדיקה אצל האופטומטריסט ולרוב מצריכה יותר מבדיקה אחת. יש צורך לראות איך עדשת המגע מתייצבת על העין לאחר מספר דקות, שעות ואף מספר ימים. ישנם מצבים ששני בני אדם עם אותו המרשם במשקפיים, יצטרכו עדשות מגע במרשם וקימור שונים.
עדשות מגע דו מוקדיות, ביפוקליות, מולטיפוקליות
עדשות מגע אלו מעוצבות לאנשים הסובלים מפרסביופיה. (קושי בקריאה מקרוב. שינוי ראייתי בלתי נמנע, המתפתח סביב גיל 40). עדשות אלו נותנות פיתרון לאנשים עם קושי לראות בבירור למרחק ולקריאה.
כיום ניתן להשיג עדשות אלו כקשות, רכות ואף חד פעמיות. ספריות או עם צילינדר. גם במקרה זה, ההתאמה מאוד חשובה ודורשת יותר מבדיקה חד פעמית.
פתרון נוסף לבעיית הפרסביופיה נקרא monovision . שיטת התאמת עדשות מגע עבור פציינטים אשר פיתחו פרסביופיה. בשיטה זו, מתקנים תיקון מלא לעין אחת (הדומיננטית) למרחק ובעין השניה נותנים עדשה חד מוקדית עם כח אחר אשר מקל על הקריאה ופוגע בחדות למרחק. חשוב לציין שרק כ 70% מהפציינטים מצליחים להתרגל למצב זה (בו לא רואים 100% למרחק או לקריאה).
תדירות הרכבה:
עדשות מגע חד פעמיות/יומיות
עדשות מגע חד פעמיות/יומיות, משמשות להרכבה אחת בלבד.
רוב מרכיבי עדשות המגע מעדיפים סוג זה מכיוון שהטיפול בהן איננו מורכב. בנוסף, מונעים את הבלאי של העדשה והצטברות של חומרים מזיקים ובכך שומרים על בריאותה של העין.
עדשות מגע דו שבועיות
עדשות אשר משמשות לשבועיים בלבד.
חשוב לציין שלא מדובר ב - 14 הרכבות אלא 14 יום מפתיחת עדשת המגע. בזמן זה, יש להסיר את העדשה לאחר השימוש ולהשרותה בתמיסה חדשה בכל פעם.
לעיתים ישנו צורך בתמיסה מיוחדת, לפי התאמת האופטומטריסט (לדוג' הסרת חלבונים אגרסיבית יותר לעיניים המפרישות יותר חלבונים ושומניות).
עדשות מגע חודשיות
עדשות לחודש אחד מרגע הפתיחה.
הטיפול בהן זהה לטיפול בעדשות הדו שבועיות.
עדשות קבועות
עדשות מגע לתקופה של כשנה – שנה וחצי. בהתאם להמלצת האופטומטריסט ולאחר ביקור כל חצי שנה.
עדשות אלו זקוקות לטיפול כמו קודמותיה ובנוסף לכך, ניקוי כימי אחת לחצי שנה.
הכותבת היא בעלת תואר שני באופטומטריה
עדשות מגע להשיג כאן