נולד מחדש: השיפור של מליקסון תחת בכר
אחרי שנחשב לאכזבת העונה שעברה, הקשר שחזר הביתה פורח. מה עשה המאמן במשחק האחרון שעזר להרים את הכוכב החדש שלו? אורי קופר מציג שרטוטים ומספרים שמסבירים את השינוי, ותוהה איך הכל יסתדר כשמאור בוזגלו יחזור מהפציעה
בכדורגל לא חסרים מקרים בהם אותו שחקן, באותה קבוצה, נותן עונה רעה ומיד אחריה אחת מצוינת. או להיפך כמובן. כרגע, בעיצומו של המחזור השמיני, אין ספק שמאור מליקסון הוא הדוגמא הקלאסית בדיוק לזה. רגע אחד אכזבת העונה ופתאום, אחרי קיץ בודד, מהשחקנים המובילים בליגה. אבל במקרה של מליקסון לא מדובר רק בהבדל בכושר המשחק ובביטחון, אלא גם בשינוי מקצועי שיצר המאמן שלו.
במחזור הקודם ניצחה הפועל באר שבע את בית"ר ירושלים בטדי. 1:3 מוחץ היתה התוצאה ומליקסון היה חזק בעניינים בכל אחת משלוש החגיגות, עם שער ושני בישולים. באותו משחק היה אפשר לראות איך שינוי מקצועי, טקטי, יכול להשפיע על שחקן. ברק בכר, בהחלטה מעניינת, עזר לקבוצה שלו לנצח וגם נתן למליקסון את הדחיפה שכנראה היה זקוק לה. עכשיו מעניין לראות האם הערב, מול הפועל ת"א, השינוי של בכר והיכולת המשופרת של מליקסון (שסובל מפציעה, אבל כנראה ישחק) יימשכו.
אז מה היה מיוחד במשחק הזה בטדי? את התשובה אפשר לראות בבירור מדוח הסקאוטינג המלא על המשחק של חברת INSTAT בשיתוף עם ynet ספורט. באר-שבע פתחה את אותו משחק כמו שהיא משחקת תמיד, במערך 3-3-4 הרגיל שלה, כשמליקסון מוצב באגף ימין וטוני אנווקאמה בצד שמאל.
בתמונה המצורפת פה, המראה את העמדה הממוצעת של כל שחקן באר-שבע מההתמודדות עם מכבי ת"א בתחילת העונה, אפשר לראות בבירור את המערך הרגיל של הקבוצה. כך באר-שבע התחילה גם את המשחק האחרון. יש משולש ברור בקישור שכולל את ג'ון אוגו, אובידיו הובאן ומהראן ראדי. יש שלישייה התקפית עם שני שחקני כנף לצד החלוץ המרכזי. במקרה הזה, מול מכבי ת"א, אלה היו מאור בוזגלו מימין ומליקסון בשמאל.
כך היה גם בדקות הראשונות מול בית"ר, אבל אז, בדקה ה-12 של המשחק, סימן בכר משהו לשחקנים שלו. נתן להם הוראה שיש להניח שהשחקנים ידעו מראש שתגיע מתישהו במהלך המשחק. עם הסימון הזה באר-שבע מיד שינתה צורה ועברה לשחק אחרת. הנה, את העמדה הממוצעת של השחקנים מול בית"ר, שהיא שונה מהרגיל, אפשר לראות היטב בתמונה מספר 2 (העיגולים הלבנים מייצגים את השחקנים המחליפים).
השינוי של באר-שבע היה ברור. מליקסון עבר למרכז והקבוצה יצרה מעויין בקישור. השלישייה הרגילה פלוס מליקסון, כשלפניהם משחקים נווקאמה ואליניב ברדה. בדרך הזו באר-שבע השתלטה בקלות על המשחק עם יתרון גדול במרכז המגרש.
הגנתית, בדרך הזו ב"ש הצליחה לחסל את בית"ר. אנווקאמה ומליקסון לחצו את הקשרים האחוריים דה לוקאס וקלאודמיר, ראדי והובאן סגרו את המגינים. בית"ר היתה המומה ותקועה. התקפית, השינוי הזה שחרר את מליקסון לעמדה חופשית יותר - למקום שהוא ממש אוהב.
מבט על תמונה מספר 3, המציגה את המסירות של מליקסון במחצית השנייה של המשחק (החיצים האדומים מסמלים מסירות מדויקות והלבנים לא מדויקות), מאפשר לראות איך מליקסון עשה את רוב הפעולות ההתקפיות שלו רחוק מהאגפים, שם הוא נתקע בכמה משחקים קודמים העונה וגם ברוב העונה שעברה.
הפעם רק שתי מסירות של מליקסון, בכל המשחק, לא הלכו קדימה אלא אחורה. הוא חילק שלוש "מסירות מפתח" שייצרו מצב טוב לשער. הוא ניסה לעבור שחקן שבע פעמים והצליח לעשות זאת בשישה מהמקרים. וכמובן, כמו שכולם יודעים, הוא גם סגר את הערב עם שער ושני בישולים.
עכשיו נותרת באוויר שאלה מעניינת והיא מה יקרה כשבוזגלו יחלים ויחזור לשחק. היתרונות הגדולים של בוזגלו, שהצליח בענק בשתי העונות הראשונות בקבוצה והיה השחקן המוביל שלה, הם באגף. משם הוא מגביה את הכדורים המדויקים שלו שהיו נשק קטלני מאוד עבור באר-שבע. אבל, במערך שבכר סידר מול בית"ר, ושעוזר מאוד למליקסון, אין שחקני כנף קלאסים. אין קשר שתפקידו לרוץ באגף ולהגביה כדורים. איך ישתלב בו בוזגלו?
אין ספק שהשינוי מול בית"ר לא היה הבלחה חד פעמית של בכר. גם בקרית-שמונה המאמן דאג לעבות את מרכז המגרש במשחקים רבים, וזאת באמצעות קשר רביעי. רועי קהת פרץ כך בדיוק בתפקיד שמליקסון מילא במשחק האחרון. אנחנו נראה את זה מבאר-שבע גם בהמשך העונה.
אז כשבוזגלו יחזור יהיה מעניין, אבל קודם נבדוק אם גם הערב, מול הפועל ת"א – קבוצה שבלי קשר לא חזקה מול לחץ של היריב במרכז המגרש – בכר יחזור על הפעולה. והאם מליקסון ימשיך לפרוח תחתיו.
רוצים לקרוא עוד כתבות מקצועיות?