עובדי כיל לדרעי: עצור את המהלך הציני של הפקרת העובדים
העובדים פנו לשר הכלכלה, על רקע המשך הדיונים בהמלצות ועדת ששינסקי 2: "מדוע פועלים לדחוק את כיל החוצה תוך פגיעה בעתיד העובדים והנגב? מה רע בהשקעות של שישה מיליארד שקלים בנגב שמציעה כיל?". מוקדם יותר אמר ח"כ גפני בדיון בוועדת הכספים: "מפריע לי האיומים על פיטורים"
נמשך הקרב על המלצות ועדת ששינסקי 2 למיסוי רווחי יתר של משאבי טבע: בעוד ועדת הכספים קיימה היום (א') דיון נוסף בנושא, בהשתתפות יו"ר כיל ניר גלעד, פנו עובדי החברה לשר הכלכלה אריה דרעי וביקשו להפגש עמו בדחיפות כדי למנוע פגיעה בפרנסתם.
לאחר כ-4 חודשים: הסתיימה השביתה בכיל
עובדי כיל לכחלון: אל תכניס את ששינסקי לחוק ההסדרים
כיל: אם המלצות ששינסקי יאושרו - נבטל את ההשקעות
"אנו קוראים בחרדה ובחשש על הכוונה לוותר על השקעות כיל בנגב ועל הפיכתו של הנגב למקום הגרוע ביותר בעולם עבור השקעותיה של כיל", כתבו העובדים במכתב עליו חתומים יו"ר מועצת עובדי מפעלי ים המלח ארמונד לנקרי, יו"ר ועד עובדי רותם משה חדד, ויו"ר ועד עובדי פריקלאס איציק בן ישי, "גרוע מכך, אנו קוראים ושומעים כי יש אפילו קולות הקוראים לפעול בכוונה להקטין ולגמד את תפקידה ותרומתה של כיל לנגב כדי שהנגב 'לא יהיה תלוי בכיל'".
עוד כותבים העובדים: "האם אי אפשר להסתפק בתקבולים הוגנים בהתאם לממוצע המקובל בעולם? מדוע פועלים לדחוק את כיל החוצה תוך פגיעה בעתיד העובדים והנגב? אנו רואים בדאגה את הפניית עיקר ההשקעות של כיל אל מחוץ לישראל - הדברים קורים בפועל! רק השבוע חתמה כיל על מיזם משותף בסין בהשקעה של יותר ממיליארד שקל.
"אלו הן מגמות מסוכנות וחסרות אחריות, שאינן מהססות לראות בעובדי כיל ובתושבי הנגב מריונטות במסגרת מאבק פופוליסטי נגד כיל. זהו מהלך ציני של הפקרת העובדים ועתיד התעסוקה בנגב לצד הבטחות ש'יהיה בסדר'. הנגב ותושביו עייפים מהבטחות סרק מתל אביב או ירושלים ורואים בכך זריית חול בעיניים".
עוד מוסיפים העובדים: "מה רע בהשקעות של שישה מיליארד שקלים בנגב שמציעה כיל? האם קיימת רשימה של חברות אחרות שמוכנות להשקיע סכומים כאלה כאן?".
גפני לגלעד: "מציע להתעשת מהר"
במהלך הדיון בוועדת הכספים הבוקר, הודיע יו"ר הוועדה משה גפני (יהדות התורה) שהוועדה לא תכניס לחוק ההסדרים את הפרק על מיסוי רווחי היתר של משאבי הטבע אלא רק לאחר סיוע עבודת "צוות הארבעה" (מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מנכ"ל משרד הכלכלה, הממונה על אגף התקציבים באוצר והמשנה ליועמ"ש לממשלה) שהוקם בלשכת ראש הממשלה לגיבוש תיקונים בהצעת החוק הממשלתית. גפני אמר זאת לנציגי האופוזיציה בוועדה שהתריעו על כך שעבודתם עלולה להיות לריק. "יש חשיבות לאמירה הציבורית של הוועדה ואני דבק בעמדתי שהציבור צריך להרוויח ממשאבי הטבע ששייכים לו", אמר גפני.
גפני התייחס גם למסע הלחצים של הנהלת כיל ואמר: "אתם מעמידים אותנו בעמדה עוינת, והדיבורים על פיטורים מפריעים לי. במקום לשתף פעולה אני שומע איומים, מהדיבורים שלכם שתלכו לסין ותשאירו את הנגב עם עובדים מפוטרים".
גפני אמר עוד: "אני לא חושב שזה נכון מצידכם לבעוט בכל מה שעשיתם פה וללכת לסין. אני לא מטיף לכם ציונות אלא מזהיר אתכם שהמדינה תצטרך להגן על עצמה אחרי שקיבלתם כל כך הרבה במשך עשרות שנים. התפרנסתם יפה מאד מהמשאב שהמדינה נתנה לכם.
"אף ממשלה לא מיסתה אתכם כמו שצריך למסות. בחוק לעידוד השקעות הון קבענו שהוא לא חל על מי שנהנה ממשאב טבע קיים שאי אפשר לקחת לחו"ל. עשינו הטבות למי שהיה צריך ולא פגענו בכם, והתרגלתם שאתם מקבלים פריבילגיות. לא הוגן להטיף לנו היום שאנחנו נעשה את החשבון, משום שכדאי למדינה לחיות איתכם כמו שחיינו עד היום. אנחנו חיים היום בדור אחר, ואני מציע לכם להתעשת מהר ולשתף פעולה".
יו"ר כי"ל ניר גלעד הגיב: ״מעולם לא איימנו וכל זה ניסיון להסיט את הדיון מהמסלול. אנחנו פועלים רק משיקולים כלכליים אם נגיע לפחות השקעות בישראל ויותר בחו"ל, אחרי שכבר החרגתם אותנו מחוק עידוד השקעות, והעמסתם עלינו את עלויות קציר המלח לטובת מפעל האשלג. יחד עם החוק שאתם מחוקקים עכשיו למיסוי הרווחים של משאבי הטבע, אני אומר שהמשאבים האלה כבר לא יכולים לשאת גם בעלות הזאת".
בחודש מאי: השביתה בכיל הסתיימה אחרי 4 חודשים. צפו