לרפא את מחלת משרד הבריאות
שר הבריאות ליצמן, פעל כדי להביא לכך שהפקידות הקיימת, שתפקידה להפעיל וליישם את החוקים הקיימים, תבין את עוצמת האחריות האדירה הרובצת על כתפה ותבצע את עבודתה באופן נכון, מכובד ובהתאם לחוק ולרוחו
שר הבריאות יעקב ליצמן, שמחתי על מינויך לתפקיד שר הבריאות, אף על פי שתפקיד זה "נכפה" עליך. אני פונה אליך במכתב פומבי כמי ששמע על אודות יכולותיך, כישוריך, נטיות לבך והאג'נדה הציבורית שלך - וסבור שאין מתאים ממך לתפקיד חיוני ורגיש זה בעת הנוכחית.
עוד דעות ב-ynet:
הקמפוס כמרחב לשיפור היחסים בין יהודים לערבים
דווקא עכשיו - דרושה אחדות בעם
כידוע, לקלישאות יש נטייה להיות נכונות מעת לעת ולכן את השינוי יש להתחיל מבפנים: לא מספיק לבצע רפורמות רק בדמות שינויים בחוקים קיימים, חקיקת חוקים נחוצים חדשים והנהגת נהלים חדשים; חשוב יותר לפעול למען היישום הנכון של החוקים והנהלים הקיימים, שמי שאמון להפעיל אותם בתוך משרד הבריאות לעיתים עושים את מלאכתם באופן שגוי, מקפח, והעיקר - בניגוד מוחלט לחוק ולכוונת המחוקק הנכונה והטהורה העומדת מאחוריהם.
דוגמה בולטת לכך היא "נוהל רכישת אביזרי שיקום וניידות", הנגזר מכוחו של חוק ביטוח בריאות ממלכתי, המגדיר את השתתפות משרד הבריאות במימון רכישת אביזרי שיקום וניידות עבור בעלי מוגבלויות - ובכללם אנשים הנעזרים בכיסאות גלגלים ממונעים - וכן במימון עלויות התחזוקה והתיקון של אביזרי השיקום והניידות ככל שצריך. בכל הקשור לכיסאות גלגלים ממונעים, לא רק שהנוהל הוא מקיף ואינו מבחין בין סוגים שונים של כיסאות גלגלים ממונעים, אלא שלא בכדי, הנוהל מרחיב את ספקטרום המכשירים העונים לקריטריון וכולל בתוכו "כיסאות גלגלים מיוחדים כגון כיסאות הכוללים מנגנונים מיוחדים".
אך מנהלים ופקידים במשרד הבריאות נוקטים יישום סלקטיבי של הנוהל, באופן שאינו לגיטימי ולא על-פי החוק.
כדוגמה אחת מתוך אינספור מקרים, אדם עם מוגבלות פיזית מלידה, המתנייד זה יותר משלושים שנה באמצעות כיסא גלגלים ממונע מסוג מסוים (שלחזיתו מחובר כידון קטן) - אינו ראוי לתפיסתם לקבל את סיוע משרד הבריאות הקבוע בנוהל. אנשי משרד הבריאות עושים זאת ללא שום בושה, תוך אמירה וכתיבה של דברים שאינם אמת, כגון קביעה כי לא מדובר כלל בכיסא גלגלים אלא ב"קלנועית" - שהוא מותג ידוע של כלי רכב ממונע, גדול ממדים ומגושם, המיועד לשימוש חיצוני, שהומצא ועודנו מיוצר בקיבוץ אפיקים; ובקביעה כי מדובר בכיסא שאינו מתאים מבחינה רפואית ואינו מאפשר ישיבה יציבה ובטיחותית - אף שבמשרד הבריאות מעולם לא ביקשו לבדוק את מבקש הסיוע ולמרות העובדה שרופאיו של מבקש הסיוע, בישראל ובחו"ל, קבעו נחרצות שכיסא מסוג זה אכן מתאים לו.
עושים דין לעצמם
פקידי משרד הבריאות מגדילים לעשות כשהם עושים דין לעצמם ומחליטים מה מהנוהל ליישם ומה לא, כגון להחליט לסייע ברכישת כיסא גלגלים מחד, אך לסרב לתקן את הכיסא בהתאם לנוהל מאידך.
הפקידים ואנשי המקצוע במשרד הבריאות, פיזיותרפיסטים ועובדים סוציאליים במקצועם, בוחרים להמליץ לאדם המשתמש בכיסא גלגלים ממונע מסוג מסוים יותר מ-30 שנה, שיחליף את סוג הכיסא שבו הוא משתמש בכיסא ממונע מסוג שונה - שעלותו כפי ארבעה מעלות דגם חדש של הכיסא הנוכחי - אך ורק משיקולי נוחיות אדמיניסטרטיבית שלהם, אף על פי שאין בכך כל היגיון והצדקה מכל בחינה שהיא.
כשפקידי משרד הבריאות מבינים שהצדק אינו עמם, הם פונים לפתרון הפופולרי והאהוב מבחינתם - להגדיר את הסוגיה כחריגה ולשלוח אותה להיות נדונה בוועדת חריגים; כך למעשה ממחישים אנשי משרד הבריאות פעם נוספת עד כמה הם טועים בהבנת תפקידם ורגישותו: תיקון כיסא גלגלים ממונע עבור אדם שזכאי לכך על-פי החוק והנוהל לא יכול להיות מוגדר כעניין המצדיק ועדת חריגים רק בגלל צורתו הספציפית של הכיסא או אופן הפעלתו. המתנה להחלטת ועדת חריגים לוקחת זמן רב - נצח אצל אנשים עם מוגבלות. מדוע על אדם הזקוק לתיקון כיסא גלגלים, שהוא מן הסתם תמיד דחוף (שהרי מדובר ביכולתו לכל דבר ועניין של האדם להתנייד בחיי היום-יום), להמתין עד שוועדת החריגים תואיל בטובה להתכנס ולהחליט לגבי עניין שממילא מוסדר בחוק ובנוהל?!
אז ברור שהנהגת רפורמות חקיקתיות דחופות ונחוצות, קל וחומר כאלה שהן בעלות
משמעויות מרחיקות לכת המחייבות הקצאת תקציבי ענק לצדן - היא משימה מאתגרת ביותר, המצריכה נחישות ודבקות במטרה לצד אמונה אמיתית וכנה בצדקת הדרך.
אבל במציאות המצערת של שנים במשרד הבריאות, הידועה לכול ובמיוחד לציבור האנשים עם מוגבלות בישראל, ששיעורו כיום הוא כ-14% מכל אוכלוסיית המדינה, ישנו אתגר קשה הרבה יותר, אך במקרים רבים גם חשוב הרבה יותר: להביא לכך שהפקידות הקיימת, שתפקידה להפעיל וליישם את החוקים הקיימים, תבין את עוצמת האחריות האדירה הרובצת על כתפה ותבצע את עבודתה באופן נכון, מכובד ובהתאם לחוק ולרוחו.
הכותב הוא אדם עם מוגבלות פיזית מלידה מסוג ניוון שרירים, כלכלן במקצועו, חבר בקהילת "סיכוי שווה " בפייסבוק שמטרתה קידום תעסוקת אנשים עם מוגבלות.