המזונות שיחזקו את המערכת החיסונית של הילדים
באיזה מזון יש הרבה ברזל? מה כדאי לשים במרק? ולמה חשוב לשלב פירות וירקות המכילים ויטמין A? כך תחזקו את המערכת החיסונית של הילדים על ידי תזונה מתאימה, וגם - תפריט לדוגמה שכדאי לאמץ
עוד בערוץ הורים:
הנקה: 7 מזונות שמגבירים ייצור של חלב אם
"אין מצב שאני נשארת עוד יום אחד בבית עם התינוקת"
התסמונת הנדירה של נועה שגרמה לטלטלה
מערכת החיסון של התינוק עדיין מתפתחת אך הוא לא חסר הגנה. הנוגדנים שהוא קיבל מהאם במהלך ההריון מספקים לו הגנה מסוימת. עם זאת, מערכת החיסון של התינוק מתפתחת ולומדת להתגונן מפני גורמי מחלות מבחוץ, לרבות מחלות החורף. היא עושה זאת על ידי ייצור חלבונים שונים כגון נוגדנים, ותאי דם לבנים היכולים לתקוף את החיידקים.
לכן החלבון הינו רכיב תזונתי חשוב בתזונת תינוקות וילדים, מה גם שהוא מאוד משפיע על גדילתו של התינוק. על כן חשוב מאוד לכלול בתזונה של תינוקות מעל גיל חצי שנה. מזונות המהווים מקור לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, אלה מגיעים לרוב ממזונות מהחי, כגון: בשר, עוף, דגים, ביצים, ומוצרי חלב אך גם מקטניות כגון עדשים, חומוס וסויה.
איך רוכשים חיידקים ידידותיים?
מיד עם היוולדו של התינוק מתחילה להתבסס אוכלוסיה גדולה של חיידקים במעי. רובם הם חיידקים ידידותיים העוזרים בהגנה על התינוק מפני חדירה של גורמי מחלה לא רצויים דרך מערכת העיכול.
מזונות אשר יכולים לעודד שגשוג של חיידקים ידידותיים במעי הם סיבים תזונתיים המצויים דווקא במזונות מהצומח, כגון: פירות, ירקות, קטניות ודגנים מלאים. לכן חשוב מאוד להרגיל את התינוקות כבר בשלב מוקדם לתזונה מגוונת ועשירה בסיבים תזונתיים. כמובן שהמרקם צריך להתאים לתינוק ולכן בהתחלה נציע לתינוק ירקות מבושלים או פירות רכים, אך חשוב לשלב במרק גם עדשים כגון עדשים כתומות נימוחות (יש להקפיד שלא ישארו קליפות או חלקי ירקות קשים במזון שמוגש לתינוק).
בנוסף, ישנם מזונות העשירים בפרוביוטיקה, כלומר בחיידקים ידידותיים בעלי זיקה גבוהה להיצמדות במעי התינוק שם הם מסייעים בהגנה החיסונית, מדובר לרוב ביוגורטים פרוביוטים ובתרכובות מזון לתינוקות המכילות פרוביוטיקה.
טחינה וקטניות
רכיבים תזונתיים חשובים נוספים הקיימים בחלב אם ותומכים בהתפתחות מערכת החיסון של תינוקות הם הנוקלאוטידים. נוקלאוטידים הם אבני הבניין של המטען הגנטי בתא, ולכן מחקרים מצאו כי הוספת נוקלאוטידים למזון תינוקות משפרת הן את בשלות מערכת החיסון של התינוקות והם את התגובה החיסונית שלהם לאחר מתן חיסוני ילדות שגרתיים.מספר מינרלים במיוחד אבץ, סלניום, נחושת, מנגן וברזל חיוניים לתפקוד והתפתחות מערכת החיסון. לכן ישנה המלצה כי המזון המוגש לתינוקות יהיה עשיר בברזל ובאבץ. על המזונות עשירים בברזל נמנים בשר הודו, בשר בקר, עוף ואבץ נמצא בכמות טובה בביצים, טחינה וקטניות.
לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
לויטמינים ואנטיאוקסידנטים כגון ויטמין A, C, ויטמין E, וויטמין D תפקיד חשוב ביותר בהתפתחות ותפקוד מערכת החיסון בילדות. ויטמינים D ו-E מסייעים בוויסות פעילות מערכת החיסון. מחקרים רבים כי מחסור בוויטמינים מסוג זה עלול להוביל לעלייה במקרי זיהום ומחלות חום בילדים.
לדוגמא, תוספת של ויטמין A לתינוקות במדינות מתפתחות השיגה ירידה של שכיחות מחלות זיהומיות, שלשול, מלריה וחצבת. גם בארץ, עד שנת 2007 הייתה המלצה לתת ויטמין A לתינוקות, אך הוחלט שאין צורך בתוספת כי ניתן לקבל כמות מספקת מהמזון. המקורות לויטמין A במזון הם חמאה, ביצים, וירקות ופירות המכילים בטא-קרוטן כגון פלפל אדום, דלעת, גזר, בטטה וכד'.
פירות וירקות
ואי אפשר לדבר על מערכת החיסון בלי לפרט על ויטמין C. מחסור בוטימין C הוכח כמעלה את הפגיעות לזיהומים. מקורות טובים לויטמין C הם הפירות והירקות כגון פירות הדר בהם ארצנו משופעת. אך חשוב כבר מתחילת הרגלי האכילה להרגיל ילדים לצרוך פירות וירקות על פני שפע המזונות המתוקים והמפתים שהם גם כל כך זמינים בעידן זה. הורים לפעוטות עד גיל שלוש המודאגים מכך שהתפריט של ילדיהם מצומצם ולא מגוון מספיק יכולים לתת חיזוק על ידי תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) המכילה חלבון, ויטמינים ומינרלים.חשוב להקנות הרגלי אכילה נכונים כבר מהרגע הראשון. על מנת שילדיכם יוכל להתמודד עם גורמי המחלה המרובים המצויים בסביבתו הוא חייב לאכול מזון מגוון, ועשיר בפירות, ירקות, דגנים מלאים, וכן גם למזונות מהחי יש תפקיד חשוב בתזונת הילדים. צמחונות היא אפשרית אך יש להקפיד לשלב בתפריט קטניות ודגנים מלאים על מנת להשלים את צורכי החלבון החלבון להם הילד זקוק.
תפריט פעוטות לדוגמה
ארוחת בוקר: חצי כוס חלב עם 2-3 כפות דגני בוקר מלאים (ללא תוספת סוכר) או כוס תרכובת מזון לתינוקות (ניתן להגיש לפעוט את תרכובת המזון בכוס ולא בבקבוק).
ארוחת עשר: חצי כריך מלחם מלא עם כף גבינה/אבוקדו/טחינה/טונה וחצי עגבניה חתוכה, וחצי כוס פרי חתוך לקוביות.
ארוחת צהריים: כוס מרק ירקות עשיר בקטניות ובשיבולת שועל עם 40 גרם עוף. אפשר להגיש את המרק על ארבע כפות קוסקוס. אפשרות חלופית: צלחת עם שתי קציצות, לקט ירקות מבושלים, ו-3-4 כפות אורז מלא.
ארוחת ארבע: צלוחית פירות העונה חתוכים או חצי גביע יוגורט עם פרי חתוך וכפית טחינה גולמית
ארוחת ערב: חצי ביצה קשה, שתי כפות גבינה, שתי כפות פתיתים מקמח מלא או קציצת ירק ושתי כפות סלט ירקות.
*במידה ובגן יש תפריט צמחוני אפשר להגיש מנה בשרית כדוגמת ארוחת הצהריים בערב.
5 עובדות מעניינות על מערכת החיסון
• תגובת מערכת החיסון מבוססת על זיכרון לחשיפה. במקרה של התקפה ראשונה, מערכת החיסון תייצר זיכרון ספציפי לזיהוי הפולש, בו תעשה שימוש במקרה של התקפה נוספת.
• מערכת החיסון של כל אחד מאיתנו שונה.יש אנשים שרק לעיתים רחוקות יחלו בזיהומים, בעוד אחרים נוטים לחלות לעיתים קרובות.
• תינוקות עלולים לחלות יותר במחלות ויראליות בהשוואה לאוכלוסיה הבוגרת, זאת משום שגופם עדיין לא מזהה מיידית את הפולשים ואינו ממהר לתקוף אותם.
• לתינוקות יש הגנה חיסונית כנגד מחלות שכיחות למשך מספר שבועות לאחר הלידה. חסינות זו מוקנית להם על-ידי הנוגדנים מדם האם ומן הקולוסטרום אך אין זה מבטיח הגנה מלאה מפני מחלות.
• מערכת חיסון חזקה מתחילה במערכת עיכול בריאה. כ-70% ממערכת החיסון נמצאים במערכת העיכול. לכן, שמירה על בריאות מערכת העיכול תורמת לחיזוק ההגנה החיסונית הטבעית של התינוקות.
צפו באב שמאכיל שלישייה שמחה במיוחד:
הכותבת היא מנהלת מדעית באבוט, יצרנית סימילאק