"סופה של 10 דקות, הפסד של עשרות אלפים"
הפסקות החשמל הממושכות הביאו לפגיעה קשה בהכנסות בעלי העסקים, המספרים על הפסדים של עשרות אלפי דולרים ופגיעה בקשרי הלקוחות: "אם אדם לא מסוגל לתפוס אותי בטלפון, האמינות שלנו נפגעת". הקומיקסאי אורי פינק נאלץ לעבוד במכוניתו: "רודפים אחרי הזנב של עצמנו". בענף החקלאות מעריכים כי הנזק נאמד בכ-10 מיליון שקל
הפסקות החשמל הממושכות ברחבי המדינה ביממה האחרונה לא פגעו רק באיכות החיים של אינספור תושבים - אלא הביאו גם לפגיעה קשה בהכנסותיהם של בעלי עסקים ותעשיינים רבים. "אני מעריך את הנזק בעשרות אלפי שקלים", מספר ל-ynet שמואל דורשנטיין, מנכ"ל רב בריח. "מה שעצוב הוא שאנחנו משלמים לחברת החשמל כל חודש ואמורים לקבל את השירות הכי טוב, אבל בחברת החשמל פותרים את הבעיות האישיות שלהם על גבם של אנשים אחרים".
כתבות נוספות בערוץ הקריירה :
צווי סגירה למעסיקי שב"חים: "סכנה לציבור"
עסקים בי-ם: "להכיר בנו כנפגעי מלחמה"
בי-ם קורסים ומורידים מחירים: "רק תבואו"
דונרשטיין מספר כי אתמול בתשע בבוקר נפל החשמל במחסן הלוגיסטי של החברה בצריפין - ולא חזר עד הערב. רוב שעות היום ישבו 46 העובדים המועסקים במקום בחוסר מעש, עד שבשעות הצהריים המאוחרות הוחלט לשלוח אותם הביתה. "המחסן לא עבד כל היום, כולל הזמנות, ספקים ואלפי לקוחות שהיו אמורים לקחת סחורה ולא יכלו" הוא מספר. "אף אחד לא צפה הפסקת חשמל שתמשך 13 שעות".
הוא מוסיף כי גם פעילות מפעלי החברה באשקלון וכרמיאל נפגעה, כתוצאה מהפסקות חשמל תכופות באזורים אלו. "באשקלון היו כ-11 הפסקות חשמל וזה מפסיק את קווי הייצור", הוא מפרט. "יש לנו כ-550 עובדים, שכל פעם הפסיקו את העבודה ל-10 דקות - כלומר כ-6,000 דקות שירדו לטמיון".
"בכל מקום מטעינים ומטעינים"
המאייר והקומיקסאי אורי פינק, שעובד בשגרה מהסטודיו שבחצר ביתו ברמת השרון, מצא את עצמו עובד מאז אתמול בכל מקום אפשרי - כולל מספר שעות מהמכונית הפרטית שלו. “עיקר העבודה שלי זה קומיקס ואני לא יכול לעשות את זה בלי מחשב, כל פס הייצור הזה קפא”, הוא מספר ל-ynet. “אני יכול לעשות כרגע רק איורים וקריקטורות מטאבלט, אבל הוא אוכל המון חשמל כשעובדים עליו באיור, אז כל הזמן אני מסתובב עם המטען ומחפש היכן לטעון אותו".
“כל היום אתה רודף אחרי הזנב של עצמך, מנסה לעבוד בלי חשמל ומוצא פתרונות מוזרים. אני מסתובב כמו רובוטריק, עם מלא חוטים ומטענים, והולך לחפש חשמל. אני לא יודע מה לעשות ומחפש איפה לעבוד. בסוף אני מגיע לאוטו, שם את הטאבלט על ההגה מתניע את המנוע ועובד שם - כי בכל רמת השרון אין תקע אחד פנוי. בתי הקפה מלאים באנשים מחוברים בלפטופים ואין מקום לשבת ולטון את הדברים שלך".
פינק מספר כי הפסקות החשמל פוגעות גם בסדנאות שהוא מעביר לתלמידים בסטודיו שלו. אחד הדברים שהכי מטרידים אותו הוא שלאף אחד אין באמת מושג מתי זה יסתיים. “החשמל נפל אתמול בתשע בבוקר ומאז אני מתקשר בכל כמה שעות לחברת החשמל ובכל פעם נותנים לי צפי חדש”, הוא מספר. “אני לא מבין מה עושים שם, הכל שקרים והטעיות. אי אפשר לתכנן כלום - הם אומרים שהחשמל יחזור בשעה מסוימת, אז אני מתכנן בהתאם אבל החשמל לא חוזר ושוב הכל מתפקשש".
אתמול אמרו שהחשמל יחזור בסביבות חמש או שש בערב, ואחר כך אמרו בשמונה ורבע בבוקר. בינתיים, מאתמול עד עכשיו אנחנו מנותקים. בשש בערב שוב התקשרתי ואמרו לי שהחשמל יחזור בתשע וחצי בערב. אני כל הזמן רודף אחריהם, זה מחב של חוסר אונים. יש מאבק בין ועד העובדים להנהלה ואתה פשוט משותק. אתמול הלכנו לישון בתשע ואילו הערב יש לנו חתונה ואנחנו שמחים, כי נבוא עם כל המטענים. בכל מקום מטעינים ומטעינים".
גם רשת הנעליים ליידי קומפורט ספגה הפסדים בשל הפסקות החשמל; שלומי איבגי סמנכ"ל החברה. מספר כי המפעל שלה בראשון לציון היה מושבת מהשעה תשע וחצי בבוקר. "שירות הלקוחות, מרכז ההזמנות וכל הלוגיסטיקה לא היו פעילים כל היום, המפעל לא עבד בפס היצור הרגיל והכל התעכב. משכנו את הזמן, העובדים ישבו פה עוד שעה ועוד שעה, עד שלקראת השעה שלוש בצהריים התייאשנו ושחררנו את כולם, אבל שעה לאחר מכן החשמל כבר חזר. אם היינו יודעים שיחזור, היינו נשארים, אבל לא היה צפי ולא היה עם מי לדבר".
איבגי הוסיף כי גם פעילות סניפי חנויות הרשת נפגעו. "יש לנו 4 סניפים שבחלקם היו הפסקות חשמל לסירוגין ובחלק היו הפסקות חשמל של הרבה שעות. מעבר לזה, היו הרבה קצרים שגרמו נזקים למחשבים, השרת לא עבד כל היום ולמעשה רשת שלמה היתה מושבתת מבחינת הזמנות, ומכירות. לא יכלנו לבדוק כלום כל היום".
"לכל דבר כזה יש משמעות כלכלית, וההערכה הגסה שלי היא שהפסדנו בין 40 ל-50 אלף שקל", הוא מוסיף. "במפעל מועסקים כ-30 עובדים, שישבו פה כל היום ולא יכלו לייצר סחורה, ושהם לבדם עלו 9,000 שקל. בנוסף, יש הזמנות באינרנט שלא טופלו וסחורה שלא יצאה לחנויות".
מסעדות זרקו סחורה לפח
בעלי מסעדות ומאפיות באזורים בהם נפל החשמל, לא התמודדו רק עם ירידה בהכנסות מכיוון שלא יכלו להעניק שירות ללקוחות - אלא גם עם אובדן כמויות גדולות של סחורה. יובל בורד, שותף ומנהל מסעדת מיטבר באזור התעשייה בהרצליה פיתוח, סיפר כי הם נאלצו לזרוק כמויות גדולות של בשר לפח, לאחר שהמקרר המיוחד המשמש ליישון בשר לא עבד לאורך כל היום.
"החשמל נפל בסביבות תשע וחזר רק בארבע", הוא מספר. "המקום היה סגור אבל הלקוחות המשיכו להגיע כי אי אפשר היה לעדכן אותם. מדובר בנזק כספי משמעותי שכן ארוחות הצהריים הן חלק מרכזי מהקופה שלנו. מדובר בכ-300-400 איש מדי יום בצהריים. נזק נוסף נגרם מכך שלעובדים לא היתה עבודה, אבל צריך לשלם להם. מדובר על יום שלם שירד לטמיון מבחינה כספית. ברמה העקיפה - המון סחורה נזקרה לפח. בשר זה המוצר הכי יקר בשוק וזה נזק בלתי הפיך".
בורד מספר כי גם כשהחשמל שב - הוא המשיך ליפול, מה שגרם נזקים גם למערכות המחשוב של המסעדה. "שני מחשבים נהרסו והמון מכשירים חשמליים, כי כשהחשמל נופל וחוזר בכל רקע זה הורס את המערכות. יש לנו 800 גופי תאורה - ובמצבים כאלו הם נהרסים".
אם לא די בנזקים אלו - הסופה יצרה גם הצפה במקום. אמנם מדובר לדבריו בארוע החמור ביותר ב-8 השנים בהן קיימת המסעדה - אבל בורד מדגיש כי מדובר במראות שחוזרים מדי חורף. "בכל גשם ראשון, אזור התעשייה מוצף ויש בו הפסקות חשמל", הוא מספר. "אבל בדרך כלל נותנים צפי לסיום הפסקת החשמל, ואילו אתמול לחברת החשמל לא היו תשובות, הם לא ידעו ממה זה נגרם ומתי יטופל".
בית עסק נוסף שסבל מנזקים הוא סטקיית הכפר בכפר סבא. "הפסקת החשמל היתה על הבוקר", מספר לירון אלחנתי. אביו, שמוליק, פתח את המקום לפני 32 שנה. "לא יכולנו לפתוח את העסק ללקוחות והעובדים פשוט ישבו כל היום, עד שבשעה חמש החלטנו לסגור ולשחרר אותם הביתה. הפסקת החשמל תקעה את כל העבודה ומסכנת את העסק, כי אלו הפסדים שאנחנו לא מקבלים בחזרה. זה מתסכל ומאוד מכעיס". לדבריו של שמוליק, בעלי העסק נאלצו לזרוק את כל מה שהיה במקרר - הבשרים, הסלטים, הפירות והירקות - שווי אובדן של 25 אלף שקל, בנוסף לאובדן יום העבודה.
עצמאים: "כמו בנגקוק אחרי הצונאמי"
בקרב בעלי העסקים הקטנים והעצמאים - שמחזור העסקים שלהם קטן בהרבה - אובדן יום עבודה שכזה הוא הרבה יותר קריטי. "החשמל נפל בשעה 9:05, כשהיתי באמצע הזמנה ובדיוק לקחתי מלקוח את מספר כרטיס האשראי שלו", מספרת מרינה גולדשטיין, שמנהלת ביחד עם בעלה מביתם בהרצליה את "מנדלי מוכר ספרים ברשת", עסק למכירת ספרים אלקטרוניים.
"כל היום חיכינו והאמנו שתיכף החשמל יחזור, עד שבשעה 14:00 התייאשנו ובעלי נסע ללחפש בית קפה עם חיבור לרשת כדי לעבוד דרך המייל. אני נשארתי בבית, בלי טלפון ובלי מחשבים. הכל מת ואי אפשר היה לעשות כלום. מי העלה על דעתו שלא יהיה חשמל בכלל למשך 24 שעות? זה יום שלם שאין בו מכירות, ואלו לקוחות שלא יחזרו כי אנשים קונים לפי חשק ורצון רגעי. זה לא רק נזק כלכלי, אלא גם נזק תדמיתי כי אנחנו מחויבים לשירות מהיר וטוב, וזה מה שהלקוחות שלנו מצפים לו. אם אדם מנסה לרכוש משהו ולא מצליח או לא מסוגל לתפוס אותי בטלפון, האמינות שלנו נפגעת, וזה לא פייר".
את אסף חמץ, הבעלים של חברת הפקת סרטים וייעוץ שיווקי לעצמאים בשם נאנוק, הפסקת החשמל תפסה בדיוק ברגע שהתכוון לצאת לפגישה עם לקוח. "ראשית, פספסתי פגישת ייעוץ כי השער החשמלי לא עבד ולא יכלתי לצאת בכלל מהמשרד", הוא מפרט את האתגרים עימם התמודד. "שנית, לא היה לי אינטרנט, חשמל וסלולר. הרשת נפלה במשרד לחלוטין ועד עכשיו הקליטה לא חזרה לגמרי".
בשעות הצהריים המוקדמות הוא הלך לאזור התעשייה בעיר בניסיון למצוא בית קפה עם אינטרנט אלחוטי, אבל לא הצליח. "פשוט לא היה", הוא מספר. "בנוסף, הרגשתי כמו בבנקוק אחרי הצונאמי. על כל רכב היה ברוש, זה היה מטורף. כל העצים נפלו. מצאתי את עצמי מנסה לעבוד באזור התעשיה עם בוץ עד הברכיים במשך שלוש שעות".
גם בביתו לא היה לו חשמל, עד שהענין הוסדר בסביבות השעה 3:00 לפנות בוקר. "אכלנו בחושך", הוא מספר. "בעקבות הפסקת החשמל, עבודות התערכו ולא יכלתי לתקשר עם לקוחות. קשה לכמת את זה, אבל מדובר ביום עבודה וחצי שהלכו לאיבוד, כי גם היום היו ליקויים בתקשורת וקליטה. למעשה האינטרנט חזר רק היום באחת בצהריים. העניין המדהים הוא שהסופה כולה, נמשכה רק עשר דקות".
"יום שנמחק - ללא החזר"
לבנת ניזרי הבעלים של משרד יחסי ציבור לבנת ניזרי לבנת תקשורת הממוקם בגבעת שמואל, ספגה אף היא הפסדים לא קטנים. במקרה שלה, הפסקת החשמל נמשכה כ-12 שעות, עד לשעה תשע בערב. "מאוד אבסורדי שלוקח כל כך הרבה שעות לתקן חשמל במרכז הארץ. זה לא מקום נידח", היא אומרת. "זה יום שנמחק ללא החזר, וזו לא היתה סופה גדולה במיוחד או הוריקן. הילדה שלי הלכה עם חולצה קצרה לבית הספר".
ניזרי מפרטית כי מכיוון שכל החומר שלה נמצא במחשבים הנייחים - לא היתה לה אפשרות להגיע בכלל למסמכים שמשמשים אותה בעבודה. "אני עובדת עם ארגונים ועמותות שצריכים מידע מעכשיו לעכשיו", היא מסבירה. "התחרות קשה ובכל יום לקוח יכול לפטר אותך. התקשורת שלנו חייבת להיות און ליין ומיידית. אם אין לי גישה לחומרים שלי - גם הלקוחות שלי משלמים מחיר.
"מלבד זאת יש לי שתי עובדות ששילמתי להן שכר ושחררתי אותן הביתה", היא מוסיפה. מדובר בנזק כספי, שאני לא אקבל עליו פיצוי. למשרד קטן, עלות של כל עובד מהווה נזק כספי מאוד משמעותי, ולקוחות עלולים לעזוב. אני לא חשבות שסכסכוך כזה בין ועד עובדים לההנהלה אמור להיות מגולגל לצרכן, כך שזה עוד יותר מתסכל".
רפתות בלי חשמל כבר יום וחצי
גם משקים חקלאיים רבים נפגעו ביממה האחרונה ולא בגלל נזקיה הישירים של הסופה, אלא בשל היעדרו של חשמל. פנינה אמויאל משה, מנכ"ל המועצה האזורית לב השרון, מספרת כי ארבעה ישובים במועצה נמצאים כבר למעלה מ-24 שעות ללא חשמל סדיר - ניצני עוז, בני דרור, משמרת ועזריאל. "בגלל שאלו ישובים חקלאיים, נגרם הרבה נזק לרפתות", היא מסבירה.
יורם בלעיש הוא הבעלים של רפת בניצני עוז, שנותקה מחשמל אתמול בבוקר בעקבות כבל שנקרע ונפל ממש בכניסה למשק שלו. הכבל עדין מונח במקום ומהווה סכנה של ממש. "הכבלים עדין מונחים ועד כה, חברת החשמל אפילו לא הופיעה או שלחה נציג לברר מה קורה. האבסורד הוא שבכלל שהכבל מונח בכניסה למשק - המשטרה הציבה מחסומים ואסה עלי לצאת ולהכנס אליו, כלומר אני לא יכול לתת למשאית החלב או למשאית שמביאה אוכל להכנס".
בינתיים, הרפת שלו ורפת נוספת אינן מחוברות לרשת החשמל. "משקי חלב צריכים פעולה של מנועים 24 שעות ביממה, לצורך חליבה, אוורור, צינון וכדומה", הוא מסביר. "הצלחנו לחלוב מעט את הפרות באמצעות גנרטור, אבל בגלל שהן לא נחלבו בזמן נגרם להן סבל מאוד גדול כי החלב לחץ להן על העטינים. בנוסף יש גם השפעה לטווח הרחוק, כי אם לא חולבים את הפרות בזמן, התפוקה שלהן יורדת. היו גם מקרים שסחורה ירדה לטמיון, לא מצליחים לקרר חלב שנחלב והוא מחמיץ. נכון לעכשיו אנחנו כבר בסופו של היום השני ולא רואים תקווה לשינוי. ישראל זו מדינה מודרנית, אבל פתאום יום אחד אנחנו מתעררים ואנחנו באפריקה".
מלבד הפסקות החשמל - הסופה גרמה גם נזק ישירה קשה מאוד לחקלאים בכלל, שרק לפני כחודש נפגעו קשות מגל החום הכבד וממגפה שפגעה בתוצרת. מהערכה ראשונית של קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, עולה כי היקף הנזקים שגרמה הסערה לחקלאים נאמד בכ-10 מיליון שקל.
בקנט מציינים כי משעות הבוקר אתמול התקבלו בחדר המצב שלה למעלה מ-300 דיווחים על נזקים, בעיקר בצפון הארץ ובמרכזה. הרוחות העזות, הברד והגשמים פגעו על פי החברה באלפי בדונמים רבים של ירקות, אבוקדו, פרי הדר אפרסמון כותנה בוטנים ועוד. עם זאת מציינים שם, כי אמדן הנזקים הוא ראשוני בלבד וכי בפגיעות מסוג זה ההשלכות הן ארוכות טווח ומתגלות רק לאחר שהפרי נקטף.
עוד בערוץ הקריירה: בעלי העסקים בירושלים דורשים פיצוי על תקופת ההסלמה. צפו: