"נשווק אלפי דירות בהנחה של 400 אלף שקל"
שר האוצר חשף את תוצאות מכרז "מחיר למשתכן" בקריית מוצקין ביום הדיור בכנסת: "נמכור דירות במחירים נמוכים ב-400 אלף שקל ממחירי השוק. נשווק עד סוף השנה 25 אלף יחידות דיור ועוד 70 אלף עד סוף השנה הבאה"
"הכלכלה הישראלית יכולה לעמוד בפתרון משבר הדיור, גם בעלות של מיליארדי שקלים בשנה. המדינה לא תספסר יותר בקרקעות שנועדו לזוגות הצעירים". כך אמר הבוקר (ג') שר האוצר, משה כחלון, לוועדה לביקורת המדינה, במסגרת דיון מעקב על יישום דו"ח מבקר המדינה על משבר הדיור ובמסגרת יום הדיור בכנסת.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :
- קבינט הדיור: 30 אלף דירות בהליך מזורז
- "משבר הדיור הפך למקור לרווחים למדינה"
- גלנט מזהיר מפני החרפת משבר הדיור
כחלון חזר וסקר את תכנית שיווק הקרקעות במכרזים לפי "מחיר למשתכן", בטענה כי מדובר בתכנית שתצליח ותשנה לטובה את שוק הדיור. באשר לתוצאות המכרז בקרית מוצקין שיפורסמו היום, אמר: "נמכור בעיר דירות בהנחות של 400 אלף שקל. עד סוף השנה נשווק 25,000 יחידות דיור במתכונת מחיר למשתכן ו-70,000 עד סוף השנה הבאה".
השר אמר כי מי שעומדת בדרכו לפתרון המשבר זו "הפעילות של גורמים אינטרסנטים בתקשורת המבטאים טענות ש-90% מהציבור לא רוצים שמחירי הדירות ירדו כי יש להם דירות".
שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין הגיבה על דברי השר, "המכרז במחיר למשתכן שתוצאותיו פורסמו לאחרונה בעפולה, אמור להיות הסנונית הראשונה בפעולה להורדת מחירי הדיור בישראל. עם זאת, ולמרות ההצלחה בשיווק הקרקעות, לא בטוח שהתוצאה מנבאת את העתיד, כי ברקע נדחים מכרזים בגלל מחלוקות בין משרדי ממשלה לרשויות, התנהלות ביורוקרטית וכשלים טכניים. הם יוצרים האטה בשוק שתביא לעליית מחירים".
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט אמר בהמשך לשר האוצר כי במכרז בעפולה נרשמה הוזלה של כ-300 אלף שקל לדירה, ולאור השיווקים הצפויים של עשרות אלפי יחידות דיור ההערכה היא שתהיה להם השפעה מצננת על המחירים במשק. השר גם הציג את תכניתו לחיזוק הדיור הציבורי: "בקרן הדיור נצברו ממכירת הדירות לדיירים מעל 3 מיליארד שקל,אבל חלק ניכר מהכסף לא הלך לייעודו. אני מצאתי בקרן כ-700 מיליון שקל, והגדלתי את קצב רכישת הדירות בכוונה לנצל את מלוא הסכום ב-2016.
"280 מיליון שקל יוקדשו להגדלת מלאי הדירות, מתוכם 130 מיליון שקל בפרויקט משותף עם עמיגור לבניית 2,600 יחידות דיור קטנות, ו-150 מיליון לרכש דירות חדשות, במסגרת מחיר למשתכן", הוסיף. "בכל שנה נקדיש138 מיליון שקל נוספים לשיפוץ דירות ותשתיות במסגרת חידוש פרויקט "שיקום השכונות". בשלב הנוכחי מדובר בשיקום מקבצי דיור ב-12 יישובים, ובשנה הבאה הפרויקט יתרחב ליישובים נוספים".
"אנחנו רואים שינוי משמעותי בשוק, וזה בגלל שהממשלה החליטה להכניס את היד לכיס עמוק", אמר נשיא התאחדות בוני הארץ, ניסים בובליל. "צריך להפסיק לספסר את הקרקע ולהבין שהיא שייכת לאזרחים. אנחנו יודעים לבנות דירות במחירים של 600-700 אלף שקלים ואני מעריך שהמחירים יהיו דומים לזה, אבל זה תלוי במדינה".
בובליל התייחס לסוגיית המחסור בדיור הציבורי ואמר: "כולם טוענים שהקבלנים נגד דיור ציבורי ואני אומר לכם שאנחנו לא רק לא מתנגדים, אנחנו תומכים בבנייה של דיור ציבורי בהיקף גדול. אנחנו הרי היינו ראשונים להציע למדינה לקבוע 5% מהדירות בתמהיל המכרזים לדיור ציבורי. זה יכול לייצר 2500 דירות בשנה לדיור הציבורי. זה יצור אינטגרציה בשכונות ולאו דווקא יפגע בערכן".
"שכר הדירה בדיור הציבורי לא יעלה"
דיון נוסף על משבר הדיור התקיים בוועדה להתחדשות עירונית. היו"ר ח"כ אלי כהן (כולנו) הודיע כי על פי מסמך שקיבל ממשרד הבינוי והשיכון, "בדיור הציבורי לא תהיה העלאה של שכר דירה. דיירי הדיור הציבורי יוכלו לרכוש דירות חדשות במחיר הדירות הישנות, במסגרת הליכי ההתחדשות העירונית". לדבריו "לא תהיה הגליה ממתחמי המגורים של דיירים שלא ירצו להיפרד מדירותיהם".
ח"כ כהן ציין כי מדובר במסמך הנחיות חדש של המשרד, אשר גובש בשיתוף פעולה עם שדולת הדיור בכנסת והפורום לדיור ציבורי, אשר דרשו מהוועדה לשנות את נוסח המסמך המקורי שהוגש לוועדה בישיבה קודמת. הם הציגו מספר דרישות והמסמך החדש אכן כולל הטבות והגנות נוספות לשמירת זכויות הדיירים. "אני שמח שהעבודה המשותפת הניבה את התוצאות החיוביות האלה", אמר כהן.
עוד הוא אמר כי "מחירי רכישת הדירות החדשות בהליכי ההתחדשות העירונית צפויים להתייקר, וכן צפויות עליות במחירי השכירות והתחזוקה באמצעות ועדי הבתים. עם זאת, הדירות החדשות יגדלו לפחות ב-15% מהישנות הדירות החדשות שגם בהן צפוי שיעלו דמי השכירות ועלויות ועד הבית. רוב דיירי הדיור הציבורי לא יוכלו לעמוד בעליות הללו. המתווה החדש מתקן את הכשל הזה ומחזיר את הדיור הציבורי לייעודו המקורי".
מנכ"ל עמידר גילה כי החברה קיבלה מנדט ממשרד השיכון לקנות 400 דירות בעיקר ממלאי הדירות הריקות, מתוכן כבר נקנו 200 בקצב של 10 דירות בשבוע.
110 אלף חסרי דיור בסוף 2013
בוועדת העבודה והרווחה הוצגו נתוני סקר של המרכז למידע ומחקר של הכנסת, ממנו עולה כי משרד הבינוי והשיכון תומך כ-110 אלף חסרי דיור, עולים וותיקים, יחידים ומשפחות הנאלצים לשכור דירה בשוק החופשי. זכאי הסיוע מתגוררים ב-711 ישובים ברחבי הארץ. נתוני הסקר נכונים לסוף 2013. מענקי שכר הדירה ניתנים לזכאים שאין להם דירה ולא היו להם דירה או חלק בדירה.
הסיוע החודשי ניתן בשתי דרכים: קצבה אוטומטית לעולים (כ-11,700 שהם כ-29% מהמענקים) ולזכאים ותיקים ומקבלי קצבאות שונות של הביטוח הלאומי (כ-98,600 שהם 71% מהמענקים). הסקר נערך לבקשת ח"כ אילן גילאון. הנתונים נערכו ותואמו לאחר שהתגלו אי התאמות בין נתוני משרד השיכון לאלה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לפי נתוני רשות האוכלוסין.
נתוני הסקר מבוססים על פילוח הקבוצה השנייה. הסיוע בדרך השנייה ניתן לשוכרי דירות ב-268 ישובים המוגדרים כ"ישובי שכר דירה" בשל מיקומם בקבוצות הנמוכות בסולם הסוציאו-אקונומי. עם זאת הסיוע לא יבוטל לזכאים המתגוררים ביישובים לאחר שנגרעו מהרשימה, אבל ממשיכים להתגורר באותם יישובים. בנוסף, דרי רחוב, נשים מוכות ונכים המתקיימים מקצבת אי כושר השתכרות מעל 75%, יוכלו לקבל את הסיוע בכל ישוב.
עוד בערוץ הנדל"ן: צפו בהריסת בניין במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בנהריה