לילה טוב אירופה. כשהימין כבש את פולין
ניצחונה של מפלגת "חוק וצדק" בבחירות לא מבשר טובות לשת"פ בין ורשה לחברות האיחוד האירופי, בייחוד לאור העובדה שמפלגת הימין מתנגדת לאימוץ מטבע האירו, למהגרים ולנישואים חד-מיניים. "הם מקבלים בברכה את השקעות האיחוד האירופי, אבל לא את המהגרים ואורח החיים המערבי"
עם ניצחונה של מפלגת הימין האירו-סקפטית בבחירות האחרונות, פולין צפויה להפוך למדינה שיותר ויותר מתכנסת אל תוך עצמה ולכזו שפחות מגלה נכונות לעבוד עם השותפות האירופיות למען מדיניות משותפת בסוגיות כמו שינויי אקלים ומהגרים.
עוד חדשות מעניינות בדף הפייסבוק של ynet
"פולין תהיה פולין שונה באירופה החל מהיום", אמרה אתמול (יום ג') אגנייצה לאדה, מומחית פולנייה ליחסי חוץ.
מפלגת "חוק וצדק", שמתנגדת נחרצות להגירה ונחושה לשמור על תעשיית הפחם של פולין, רשמה הישג גדול בבחירות לפרלמנט שנערכו ביום ראשון, ויש לה כנראה די קולות להקים ממשלת רוב. מפלגת הימין השמרנית קיבלה 37.6 אחוזים מהקולות, אך ועדת הבחירות במדינה עדיין לא הודיעה אם נתון זה יתורגם לרוב בפרלמנט. על פי ההערכות, מפלגת "חוק וצדק" תחזיק ברוב בבית התחתון של הפרלמנט שבו 460 מושבים, ויש לה רוב גם בבית העליון (הסנאט) הפחות חשוב עם 59 מושבים מתוך 100.
המפלגה ש"השתמשה בשפה של הנאצים כלפי היהודים"
המפלגה שתעלה לשלטון הבטיחה לא לאמץ את מטבע האירו עד שהמשכורות בפולין לא ישתוו לאלה שבגרמניה - מטרה שתושג במקרה הטוב בעוד כמה עשרות שנים. בכך הולכות ומתנפצות שאיפות האיחוד האירופי לאיחוד מוניטרי גדול יותר בהתחשב בחשיבות של הכלכלה הפולנית, הגדולה ביותר במרכז אירופה והשישית בגודלה בגוש המדינות האירופי.
ההצלחה הגדולה של מפלגת הימין הפופוליסטית נרשמה לאחר קמפיין בחירות שבמהלכו נקטה קו נוקשה כלפי מהגרים ואמרה שאינה רוצה אף אחד מהם. היא גם מתחה ביקורת על הנהגת המדינה, שהסכימה לקלוט 7,000 מהגרים בהתאם לתוכנית של האיחוד האירופי. כמה ימים לפני הבחירות, מנהיג "חוק וצדק" וראש הממשלה לשעבר ירוסלב קצ'ינסקי הזהיר שהמהגרים עשויים לשאת "פרוטוזואה וטפילים" ומחלות אחרות שעלולות להיות מסוכנות לאירופאים. כמה מיריביו הפוליטיים האשימו אותו בשימוש בשפה שמזכירה את זו שבה השתמשו הנאצים נגד היהודים.
הפולנים לא סופרים את השקעות האיחוד האירופי
קוצ'ארצ'יק אמר שהמהפך הפוליטי בפולין חושף את "ההשתלבות הרדודה" של פולין בתוך האיחוד האירופי מאז שהצטרפה לגוש המדינות ב-2004. רבים מתומכי מפלגת הימין האירו-סקפטית לוקחים כמובן מאליו את השקעות האיחוד האירופי בפולין שהניעו את הצמיחה הכלכלית במדינה. אבל באותה עת הם מתנגדים להקריב קורבנות בעצמם או לשנות את עמדותיהם השמרניות-מסורתיות, כמו למשל להסכים לנישואים הומוסקסואלים ולסביות או לאמץ ערכים מערביים אחרים.
"הם מקבלים בברכה את האיחוד האירופי אם הוא מביא השקעות, אבל לא אם הוא מביא מהגרים ואת אורח החיים המערבי", אמר קוצ'ארצ'יק. הוא טוען שמפלגת "חוק וצדק" זכתה בניצחון גדול משום שגרמה לאנשים להאמין שהיא תוכל "להקים חומה בלתי נראית סביב פולין" שתאפשר לפולנים לשמור על כל הדברים שהם אוהבים בחברותם באיחוד האירופי ולהתרחק ממה שהם לא אוהבים בחברות זו.
בין מפלגת הימין לבין טוסק זרם דם רע במשך כמה שנים, וכמה פרשנים פוליטיים העריכו שאין זה הגיוני ש"חוק וצדק" תעניק את תמיכה לאדם שאותו השמיצה במשך שנים. אלא שסירובה של המפלגה לתמוך בטוסק ועזיבתו את כס הנשיא האירופי עשויות לפגוע באינטרסים של פולין, שכיום נהנית ממעמד יוקרתי בבריסל. מפלגת "חוק וצדק" עשויה לראות את אחיזתה בשלטון עומדת בסכנה אם טוסק ישוב לפוליטיקה הפולנית.
מפלגת "המצע האזרחי" מהמרכז שאותה הנהיג טוסק במשך שנים נחלשה משמעותית בתקופה שבה לא עמד עוד בראש המפלגה. היא קיבלה בבחירות 24.1 אחוזים מקולות הבוחרים והפכה למפלגת אופוזיציה לאחר שמונה שנים בשלטון.
לראשונה זה 26 שנה: פרלמנט בלי מפלגות שמאל
שלוש מפלגות נוספות נכנסו לפרלמנט: מפלגה בהנהגת כוכב הרוק פאוול קוקיץ' (8.8 אחוזים), מפלגת פרו-עסקים בהנהגת הכלכלן ריזארד פטרו (7.6 אחוזים) ו"מפלגת העם הפולני" האגררית (5.1 אחוזים).
התוצאות בפולין הראו כי שום מפלגת שמאל לא הצליחה להיכנס לתוך בית הנבחרים. זו הפעם הראשונה ב-26 שנות דמוקרטיה בפולין שהקומוניסטים לשעבר לא מחזיקים במושב בגוף המחוקק.פרשנים פוליטיים ממתינים לראות באיזה טון דיבור תשתמש הממשלה הפולנית החדשה כלפי גרמניה. כשמפלגת "חוק וצדק" הייתה בשלטון בשנים 2007-2005 היא אהבה לטפח את היריבות ההיסטורית עם גרמניה, שגרמה לסבל רב לפולנים במהלך מלחמת העולם השנייה. הקשרים בין שתי המדינות היו מתוחים במהלך השנים, אבל מנהיגי "חוק וצדק" הנוכחיים סימלו כבר את רצונם לקיים יחסים בונים עם גרמניה.