תקציב בתי הדין נמוך? גם בתי המשפט לא יקבלו
יו"ר ועדת הכספים הכריז כי יעצור את תקציב משרד המשפטים, עד אשר תיפסק אפלייתם-לרעה לכאורה של בתי הדין הרבניים. "כל מה שקשור לדת מסרבים לתקצב כראוי - בעוד שבתי המשפט מקבלים את מלוא התקציב. לא אתן למצב הזה להימשך", אמר ח"כ משה גפני
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
במהלך הדיון הוצג התקציב העדכני של המשרד לשירותי דת – 691.1 מיליון ש"ח ב-2015, ו-620.8 ב-2016 – סכום האמור לכלול גם את תקצוב הרבנות הראשית, בתי הדין הרבניים, המועצות הדתיות, מערך הגיור, הרשות לפיתוח המקומות הקדושים, בתי עלמין ועוד.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- מבוכה בסאטמר: המצלמה תיעדה - מורה מגלה תשובות במבחן
- צפו: הלוחשת למטפחות
המיילדת היהודייה שמשגעת את העולם
היו"ר גפני זעם בגלל הסכום הנמוך, ואמר: "כל מה שקשור לדת מסרבים לתקצב כראוי - למרות שרוב אזרחי המדינה מעוניינים בזה, כולל הלא-דתיים. זה כישלון מוחלט שכולנו צריכים להתבייש בו. בתי הדין הרבניים מוזנחים, בעוד שבתי המשפט מקבלים את מלוא התקציב הדרוש להם. זו אפליה הזועקת לשמיים. יש בית דין בחיפה שנחל זורם תחתיו. באשקלון בנו בניין חדש לבית המשפט, ואז את הבניין הישן נתנו לבית הדין".
"תקציב הרבנות הראשית הוא בושה וחרפה", הוסיף גפני. "אישרתי פה כל מיני תקציבים כמו עמותת 'דירה להשכיר' שמינו שם כל מיני ג'ובים, אך ברבנות הראשית אין תקנים והשכר נמוך. שכר הבלניות בלתי מתקבל על הדעת. באים בטענות שאישה באה לטבול במקווה, והמקום לא מתוחזק, המקום מוזנח, ואז כמובן – אנחנו הדתיים אשמים. ואם נדרוש תקציבים יגידו שאנחנו גונבים תקציבים. לא אתן למצב הזה להימשך. אעצור תקציבים!"
"הגיע הזמן לשוויון בין בתיה"ד הרבניים לבתי המשפט"
השר לשירותי דת, דוד אזולאי, טען כי "בתי הדין הרבניים סבלו במשך שנים מחוסר תקנים וממעמד נחות, והגיע
הזמן לשוויון בין בתי הדין הרבניים לבתי המשפט". גם מנכ"ל בתי הדין, שמעון יעקובי, אמר כי "בתי הדין הרבניים הם חלק ממערכת המשפט במדינת ישראל, אז צריכים להשקיע בנו כמו בכל הגופים האחרים במערכת המשפט".
אזולאי התייחס לתקציב משרדו, וטען כי זה אינו מאפשר העמדת שירותים מכובדים לאזרחי המדינה: "בסיורים ברחביי הארץ גיליתי שכשר הממונה אני לא יכול לעזור במאומה לשיפוץ או לבניית בתי כנסת, לשיפוץ מקוואות, בתי דין ובתי עלמין", גילה. "אפילו לאבהוצאות פיתוח זעומות ביותר".
"התנאים והשכר של הבלניות ועובדי המועצות הדתיות מחפירים - השכר הנמוך ביותר במגזר הציבורי. המקומות הקדושים, אתרי תיירות החשובים ביותר במדינת ישראל, רובם מוזנחים ולא מתוקצבים. בתקציב העומד לרשותי אני לא יכול לתת מענה לכל הדברים הללו. אני מוביל מיזם של 'נשות הרב המקומי', שהן תהיינה הכתובת של נשים הסובלות מאלימות, וכרגע הכל בהתנדבות, כי אין לזה תקציב".
"האפליה - בכוונת מכוון"
ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) תיאר "בעיות בכל ההיבטים", וטען: "הדבר נעשה בכוונת מכוון. יש מי שרוצה
ששירותי הדת ייראו כך, שרים ופקידים, וזה נמשך שנים". לדבריו, "המדינה לא נותנת כלום לבתי כנסת, הכל על הציבור שמתפלל - למרות שרוב האזרחים עושים בהם שימוש, גם אנשים לא-דתיים. ההתייחסות למועצות הדתיות היא התייחסות מזלזלת. בבתי הדין הרבניים, המבנים במצב נוראי".
"צריך לעצור את זה ולומר: יש פה תפקיד למדינה. זה שירות שהמדינה צריכה לתת - ובצורה נאותה. זה לא יאה למדינה מתוקנת, וכמו שאני רוצה לראות את בית המשפט כמקום מכובד לשופטים ולציבור - כך גם בתי הדין. הציבור גם ככה מגיע מתוך עוגמת נפש. מישהו במכוון רוצה שהדברים ייראו כך – שרים ופקידים שיש להם גחמה".
ח"כ מיקי זוהר ("הליכוד") אמר בישיבה: "רוב אזרחי ישראל צורכים שירותי דת ורוצים להתחתן, להתגרש וכדומה על פי ההלכה היהודית, אך הדברים הללו לא מתוקצבים בהתאם. אולי כי מפחדים מהתקשורת, אולי מפחדים שמא יאמרו שאנחנו מדינת-דת. אבל אנחנו מדינה יהודית ודמוקרטית, וככזו צריכים לתת שירותי דת נאותים לכל מי שדורש. צריך לתת את השירותים בצורה מכובדת, והתקציב של המשרד לא מאפשר זאת".