שתף קטע נבחר

 

העימות החדש בין ארה"ב לסין על מים סוערים

אובמה לא מוותר לבייג'ינג: משחתת של הצי האמריקני חדרה לאזור שעליו הכריזו הסינים כמים טריטוריאליים בים סין הדרומי. השגריר זומן לנזיפה, בוושינגטון הבטיחו: נעשה זאת שוב

משחתת של הצי האמריקני הנושאת טילים-מונחים הפליגה קרוב לחופי אחד מהאיים המלאכותיים שסין הציבה בים סין הדרומי אתמול (ג'), מהלך שהוביל לביקורת חריפה בבייג'ינג. שם החליטו בצעד חריג לזמן את שגריר ארצות הברית לנזיפה.

אובמה ונשיא סין שי בוושינגטון בחודש שעבר (צילום: MCT) (צילום: MCT)
אובמה ונשיא סין שי בוושינגטון בחודש שעבר(צילום: MCT)

 

לעוד חדשות מרתקות מהעולם, כנסו לעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מסעה של הספינה, USS לאסן, היה האתגר המשמעותי ביותר שהציבו האמריקנים ב-12 המיילים הימיים שסין הכריזה עליהם כמים טריטוריאליים שלה. הצעד של וושינגטון הגיע אחרי חודשי התדיינות בממשל אובמה, ועשוי לעורר מתיחות באחד מנתיבי הספנות העמוסים ביותר בעולם. ישנו חשש גם שהדבר יוביל להסלמה ביחסי סין-ארה"ב, שבועות אחרי ביקורו של הנשיא שי ג'ינפינג בוושינגטון.

 

גורם רשמי במשרד ההגנה האמריקני אמר שה-USS לאסן גם נכנסה למה שווייטנאם, בעלת ברית של ארצות הברית בהסכמים רבים, הכריזה עליו כעל מים טריטוריאליים שלה באזור. הגורם הוסיף ששיוטים כאלה של "חופש הניווט" צפויים להפוך לשכיחים יותר בעתיד. "מבצע כזה לא צריך לקבל פרשנות של פרובוקציה", ציין.

 

הסינים: מעשה בלתי חוקי

משחתת סינית הנושאת טילים וספינת משמר ימי שטו אחרי המשחתת האמריקנית והזהירו אותה "בהתאם לחוק", נמסר ממשרד ההגנה הסיני. הסינים הוסיפו שהגיחה האמריקנית הייתה "מעשה של כפייה, שנועד לחמש את אזור ים סין הדרומי, תוך ניצול חופש התנועה בים לפי החוק הבינלאומי".

ה-USS לאסן עוברת מעבר גבול סיני ב-2008 (צילום: AP) (צילום: AP)
ה-USS לאסן עוברת מעבר גבול סיני ב-2008(צילום: AP)

שר ההגנה האמריקני, אשטון קרטר, הודה במעשים בעדות בסנאט. סגן שר החוץ הסיני, ז'אנג יסואי, זימן את שגריר ארצות הברית בבייג'ינג, מקס באכוס, ואמר לו שההפלגה האמריקנית הייתה מעשה "מאוד לא אחראי". כך מסר משרד החוץ הסיני. קודם לכן האשימו הסינים את האמריקנים במעשה בלתי-חוקי. "סין תגיב בהחלטיות לכל פרובוקציה מכוונת", מסר דובר המשרד. "אם האמריקנים ימשיכו בקו הזה, ניאלץ לשקול להרחיב את היכולות שלנו באזור".

 

בוושינגטון, דובר משרד החוץ האמריקני ג'ון קירבי אמר לכתבים ש"יחסי ארצות הברית-סין חשובים מאוד ואנחנו רוצים לשפר ולהרחיב אותם לטובת שתי המדינות, שלא לדבר על האזור כולו".

 

לפי אמנת האו"ם, אין "מים טריטוריאליים" סביב איים מעשה ידי אדם, כמו אלה שסין הציבה. בפנטגון הסבירו שמבצעים כאלה של "חופש הניווט" הם דבר שבשגרה עבור הצי האמריקני, כדי לאתגר דרישות ימיות מוגזמות של מדינות אחרות. הפעולה האחרונה מסוג זה בים סין הדרומי הייתה ב-2012. סין, מצדה, חצתה את גבול 12 המיילים הימיים סביב האיים האלואטיים השייכים לארצות הברית בצפון האוקיינוס השקט, לפני כשישה שבועות.

הודה בפעולה. אשטון קרטר (צילום: David Azagury/U.S. Embassy Tel Aviv) (צילום: David Azagury/U.S. Embassy Tel Aviv)
הודה בפעולה. אשטון קרטר(צילום: David Azagury/U.S. Embassy Tel Aviv)

בבית הלבן טענו שהבהירו לנשיא שי ג'ינפינג במהלך ביקורו בחודש שעבר, שארצות הברית תעוף ותפליג בכל מקום שהחוק הבינלאומי מתיר זאת. בעוד שבועות ספורים צפויים שי ואובמה להופיע בכמה וועידות בינלאומיות באזור.

 

השאלה: איך סין תגיב בפעם הבאה?

סין טוענת שרוב ים סין הדרומי שייך לה. דרכו עוברות מדי שנה סחורות בשווי של יותר מ-5 טריליון דולר. וייטנאם, מלזיה, ברוניי, הפיליפינים וטייוואן מחזיקות בטענות דומות. הפיליפינים, המביעה ביקורת תכופה על פעילותה של סין באזור, קיבלה באהדה את הפעולה האמריקנית.

 

מגוון מומחים ביטחוניים אמרו שמבצעים אמריקניים מסוג זה חייבים להיות תכופים כדי להיות יעילים, בהינתן השאיפה של סין להקרין עוצמה בדרום מזרח אסיה ומעבר לכך. "על ידי זה שהם השתמשו במשחתת טילים מונחים, ולא בכלי שיט קטנים יותר, הם שלחו מסר עוצמתי", הסביר איאן סטורי ממכון סינגפור לחקר דרום מזרח אסיה, "הם גם אמרו שהם יעשו עוד פטרולים. אז עכשיו השאלה היא איך סין תגיב".

אחד האיים המלאכותיים שהקימה סין בים סין הדרומי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אחד האיים המלאכותיים שהקימה סין בים סין הדרומי(צילום: רויטרס)

פרשנים נוספים שיערו שסין עשויה לנסות לחסום את האמריקנים. הצי הסיני יכול, למשל, לנסות לחסום או לכתר כלי שיט הנושאים את דגל ארצות הברית, מעשה שעלול להוביל להסלמה.

 

"שני הצדדים קולניים, אבל אינם רוצים עימות"

ז'ו פנג, מנהל המכון הסיני לחקר ים דרום סין באוניברסיטת נאנג'ינג, אמר שהוא מצפה שבייג'ינג תגביל את תגובתה מפני שהם אינם רוצים, בסופו של דבר, להיכנס לעימות. "שני הצדדים יהיו קולניים, אבל במעשים, אני מקווה, הם יביעו איפוק", ציין.

 

בוושינגטון מודאגים מכך שסין בנתה את מוצביה מתוך מטרה להרחיב את יכולותיה הצבאיות בים סין הדרומי. בסין משיבים שהתכלית של האיים המלאכותיים היא מטרות אזרחיות והגנתיות, אך לא ציינו אילו. הנשיא שי הפתיע את האמריקנים כשאמר בפגישה עם אובמה בוושינגטון בחודש שעבר שלסין "אין כוונה לחמש" את האיים.

 

דבריו עמדו בסתירה לתמונות שצילמו לוויינים לפני כן, שבהן ניתן לראות שהסינים בונים שלושה מסלולי נחיתה צבאיים באיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ארה"ב מאתגרת את הרצון של סין בריבונות בים סין הדרומי
צילום: AP
מומלצים