שביתה בגליל בגלל קיצוץ הטבות מס: "המדינה מפקירה את היישובים"
הבוקר שובתים ביישובים רבים בגליל המערבי במחאה על כוונת הממשלה להפחית את שיעור הטבות המס המגיעות להם. בכמה קיבוצים לא שלחו את הילדים לבתי הספר. הערכה: משפחה תפסיד בממוצע כ-24 אלף שקל בשנה: "אסון לפריפריה". ח"כ שמולי: עבור הימין הפריפריה לא באמת נספרת ביחס להתנחלויות
שביתה כללית הבוקר (ד') בעיריות בנהריה, מעלות תרשיחא ועכו, וביישובים מזרעה, כפר ורדים ובית ג'אן, במחאה על כוונת הממשלה להפחית את שיעור הטבות המס שלהם.
בקיבוצים ראש הנקרה, אילון, חניתה ואדמית, שיסבלו גם הם מקיצוץ בהטבה, לא שלחו הבוקר את הילדים לבתי הספר והתושבים מנעו מאוטובוסים של המועצה להיכנס לשטחם. במועצות האזוריות מטה אשר ומעלה יוסף החליטו לא להשתתף בהשבתה אף שראשיהן חתמו אתמול על מכתב לראש הממשלה שבו הצהירו על הכוונה להשבית את השירותים במחאה על הקיצוץ. עם זאת, שישה יישובים במטה אשר מושבתים על פי החלטת התושבים: הקיבוצים ראש הנקרה, אדמית, חניתה ואילון והמושבים לימן ובצת.
המחאה הגיעה בתגובה למתווה החדש שגיבש יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, אשר צפוי לפגוע בהטבות ליישובים. תחת הכותרת "סוגרים את הפריפריה", הודיעו היום ראשי הרשויות על החרפת מחאתם נגד המתווה. הם הוסיפו שאם השביתה לא תעזור, ומפת ההטבות החדשה תאושר, יוחרף המאבק ויינקטו צעדים נוספים. ביישובי הצפון העריכו כי הנזק כתוצאה מההחלטה יפגע בממוצע בכ-24 אלף שקל למשפחה בשנה.
על פי המתווה החדש, מעלות תרשיחא ונהריה ירדו מתקרת שכר מקסימלית המוכרת למס של כ-242 אלף שקל בשנה ל-150 אלף שקל. כלומר, מ-11% זכאות ל-9%. עכו תרד מתקרה מקסימלית של כ-160 אלף שקל ל-120 אלף שקל. כלומר מ-11% זכאות ל-7%. משמעות הדבר היא שמשתכרי כ-11 אלף שקל ומעלה, שבעבר נהנו מההטבה, יתחילו לשלם מס, וככל שעולים בשכר הפגיעה תהיה קשה יותר. ההחלטה על ההשבתה התקבלה בישיבה בעיריית נהריה. ראש העיר, ז'קי סבג, אמר כי מדובר בהטבה שבגללה רבים בוחרים להקים את ביתם בפריפריה. "נהריה היא עיר מחוז, הגדולה באזור, והיא מספקת תעסוקה למספר רב של תושבים ומעסיקים. אם אכן אחוזי ההטבה יצטמצמו זו תהיה מכה קשה שאיננו מוכנים לספוג. נצא לשביתה במטרה לשנות את הגזרה".
תושבים בראש הנקרה חסמו הבוקר את דרכם של האוטובוסים האוספים את התלמידים לבתי הספר. המנהל המוניציפלי בקיבוץ, שי כהן, סיפר: "לא נעים שיישוב גדר כמו ראש הנקרה ושאר הקיבוצים והיישובים שנפגעו מהקיצוץ בהטבות צריכים בכלל להתעסק עם זה. זה מעליב ופוגע. הדברים צריכים להיות מעוגנים ומובנים מאליהם".
הוא סיפר כי חברי הקיבוץ עומדים בקשר עם חברי כנסת מכל קצות הקשת הפוליטית, "הם הבטיחו לפעול ככל יכולתם לשינוי ההחלטה. אנחנו מנהלים את המאבק גם בתקשורת, ומביעים את מורת רוחנו מכך שהמדינה מפקירה את היישובים", הוסיף כהן.
איום מתמיד של חיזבאללה
ארז אדר מקיבוץ חניתה אמר כי התחושה היא ששכחו את התושבים: "שלחו אותנו לגור על ההר, צמוד לגבול עם חיזבאללה. הכעס הגדול הוא שיישובים מרוחקים מהגבול מקבלים הקלות גבוהות יותר". על ההשלכות של הצעד הנוכחי אמר: "זאת מכת מוות ליישוב כמו חניתה שנמצא רחוק מהכול, וחי יום יום תחת איום מתמיד מול חיזבאללה. תושבים חוששים מהגירה שלילית בעקבות הגזרות, שלא יאפשרו להם להמשיך לחיות ביישוב מרוחק. חלק ייאלצו לחזור למרכז", הזהיר.
אורלי גבישי סוטו מתגוררת 13 שנים בחניתה: "התחתנתי עם בן משק, בחרנו לחיות פה בגלל איכות החיים והטבות המס. אני חוששת שהמהלך הזה יגרום לאנשים לעזוב. היישוב לא יוכל להתפתח ולהתקיים. הפגיעה היא עצומה". היא סיפרה על ראיון עם מח"ט בגזרה "שהסביר כמה מסוכן פה, אבל מצד שני אנחנו מרגישים שהמדינה מפקירה אותנו. היא קבעה פה סטנדרטים לא הגיוניים. יישובים שיותר קרובים למועצה ולעיר המחוז מקבלים את הטבות המס. זה אבסורד. אני חוששת לעתיד היישוב".
בקיבוצים ציינו כי ברצונם לקבל את אותה הטבה שמקבלים כיום תושבי שלומי, הנמצאים במרחק גדול יותר מהגדר וזוכים להטבה בשיעור של 15 אחוז.
ראש העיר עכו שמעון לנקרי אמר הבוקר כי ההשבתה היא צעד ראשון במחאה. "הקיצוץ בהטבות המס ממיט אסון על ערי הפריפריה. העיר עכו עברה מהפכה בשנים האחרונות ולא נאפשר מצב של עצירת התפתחות העיר והגירה שלילית של תושבים. העיר עכו איתנה ותמשיך את תנופת הפיתוח שלה".
לנקרי הוסיף שהחוסן הלאומי והחברתי של המדינה לא ייקבע בתל אביב, בהרצליה או ברעננה אלא רק ביישובי הפריפריה. "המהלך של קיצוץ ההטבות הוא מהלך אנטי חברתי".
ח"כ איציק שמולי מהמחנה הציוני אמר הום כי "הפריפריה מגלה בדרך הקשה בכל פעם מחדש שעבור הימין היא לא באמת נספרת ביחס להתנחלויות. למה את ראשי המתנחלים אפשר לזמן ולהבטיח בחדר סגור חבילות פיצוי, אבל על תושבי הגליל, הנגב ועוטף עזה נתניהו לא שם בכלל? אני קורא לממשלה להתחיל לדון בידיים נקיות במתווה הטבות המס ולא לחלק צ׳ופרים בהתאם למידת הקרבה למפלגות".
"איך נחזיר את המשכנתה?"
בנהריה נערכה אמש הפגנה ובה השתתפו כמה עשרות מתושבי העיר שמחו על הצעד. הם נשאו שלטים שעליהם נכתב "אין הטבה - אין נהריה", ואמרו כי ההטבה ניתנה לתושבי העיר בזכות ולא בחסד. "אנחנו שוקלים אם להמשיך להתגורר בעיר", אמרה ריקי שטטמן, שהגיעה לנהריה ב-2010 ואף רכשה בה בית. "ההטבה היא חלק משמעותי בשיקולים הכלכליים שלנו. לקחנו משכנתה על סמך ההכנסות הצפויות שלנו, ואלה אמורות להצטמצם כעת ב-2,000 שקלים לחודש. אני לא חושבת שזה מצדיק להמשיך ולהתגורר כאן, כשמערכת החינוך לא הכי משובחת ואני צריכה כל יום לנסוע לעבודה בחיפה. אולי הגיע הזמן לחזור להתגורר בקריות".
עוזי לוי, מפגין אחר, סיפר כי איבד את אביו במתקפת קטיושות – אחת מני רבות – שהיו בעיר. "ההטבה הזו ניתנה לנו בזכות העמידה שלנו כיישוב ספר בחזית. זו לא נדבה ולא צדקה. זה צדק עם מי שחי פה", אמר. "הדבר הכי מסוכן שיכול לקרות פה עכשיו הוא ביטול ההטבה הזו. מי שייפגע הוא האוכלוסייה היותר חזקה, מעמד הביניים ומעלה. לשליש מהתושבים פה זה לא באמת משנה כי הם לא משלמים בכלל מס הכנסה בגלל הכנסה נמוכה. מי שזה כן משנה לו,
פשוט יקום ויילך וזו האוכלוסייה החזקה בעיר. המשמעות היא קטסטרופה חברתית בטווח הארוך מעט יותר". הוא הוסיף כי נולד בעיר ולא יעזוב אותה, "אבל שלושת אחיי כבר עזבו את נהריה בעקבות הפרנסה".
שלמה בוחבוט, ראש עיריית מעלות תרשיחא ויו"ר מטה המאבק, אמר: "זו מלחמת אין ברירה למען השכר של תושבינו ולמען עתיד ערינו. שכחו שלמעלות, נהריה ועכו יש משימה לאומית. פעם היינו ערי פיתוח ועכשיו אנחנו ערי קיפוח. אם הגזירה הזו תנחת עלינו, ייעצרו התכנון והשיווק והתכנון של 35 אלף דירות ותהיה נהירה החוצה מהערים שלנו".