מרהיב, אבל בזהירות: מדריך טיול שיטפונות
הימים האחרונים זימנו גשמים לא מעטים באזורים רבים בארץ, מה שיצר הזדמנות מצוינת לצאת לסיורים בעקבות שיטפונות. קבלו הסברים להיווצרותם, המלצות למסלולים וטיפים לטיול בטוח
מטבע הדברים, הנרטיב התקשורתי התמקד בימים האחרונים בהיבטים השליליים של מזג האוויר. אלפי בתי האב שנותקו מחשמל, הנזקים הכלכליים, הבתים שהוצפו ועוד. אולם ישנם גם היבטים חיוביים רבים למשקעים שפוקדים אותנו, בהם סיורים ייחודיים בעקבות שטפונות.
תחילת המשקעים הוא זמן מעולה לצאת לחזות ביופי המרשים, אך חשוב לזכור שיש לעשות זאת בזהירות גדולה שכן לפעמים המרחק בין הצפייה בעולם מופלא לבין אסון הוא מרחק של שניות ספורות.
איך נוצר השיטפון?
המבנה והסלעים באזורים רבים בארץ, דוגמת מדבר יהודה, מהווים כר פורה להיווצרות שיטפון. ירידה של גשמים משדרת ההר לעבר סלעים שאינם מאפשרים חלחול המים אליהם, יוצרים זרימת מים חזקה התופסת תאוצה משמעותית בכל מטר של זרימה. מדיי שנה חובבי הטבע מבקשים לחזות במחזה זה, והמהדרין אף מנסים לתפוס את הגעת השיטפון בנקודה בה היא מתחילה, תופעה שללא ספק מהווה שיא לכל איש שטח.
כאן טמונה הסכנה הגדולה, בייחוד לאלה שאינם בקיאים או מודעים לעוצמה הרבה שבה זורמים המים. זאת שכן גם בזרימה חלשה ניתן להיסחף במהירות ובשניות ספורות למצוא את עצמנו זורמים במורד הנחל.
באיזה נקודות תוכלו לחזות שיטפונות?
העוסקים בתחום כבר יודעים, ש"המדבר של העיר הקדושה", הלוא הוא כינויו של מדבר יהודה בתקופה הביזנטית, יאפשר לנו לחזות בימים הקרובים באחד מפלאי הטבע הגדולים, דהיינו השיטפון.
האזור יספק זרימת מים בעוצמה רבה, וכל זאת כשלעיתים אין כלל עננים בשמים, דבר שהופך את המחזה לדבר מופלא הרבה יותר. הסיור באזור אפשרי במספר נקודות שונות.
נחל אוג - אחת מנקודות החמד לצפייה בשיטפון בתחילת החורף הוא נחל אוג הזורם מהר הזיתים מזרחה. הנחל ממוקם קרוב לכביש 1 בדרך לצפון ים המלח, ולאורך מספר נקודות על הכביש ניתן לחזות בשיטפון במלא עוזו. סעו מזרחה על כביש 1, וכארבעה ק"מ אחרי מצפה יריחו פנו שמאלה, על פי שילוט לנבי.
מצודת הורקניה (מוסא) - המשיכו בזהירות על הכביש 1, ושימו לב כי לאחר כ-3 ק"מ הכביש עובר מעל נחל אוג, אותו לא תוכלו לפספס. החנו בזהירות את הרכב ורדו אל הנחל, אולם הקפידו לשמור על מרחק מן המים. זוהי נקודת עצירה מעולה להוצאת פק"ל קפה וישיבה בנחת לצפייה בשיטפון משמעותי.
ואדי קלט (נחל פרת) - מכביש 1 פנו צפונה אל דרך אלון לכביש 458. לאחר שתעברו את היישוב אלון, יוביל אתכם הכביש אל חניון עין מבוע. המשיכו על דרך אלון עוד כשני ק"מ ופנו בזהירות שמאלה אל שביל עפר. רדו מהרכב אל ואדי קלט - נחל פרת הזורם בעוצמה בעת שיטפון. לנוסעים על כביש 90 - היו קשובים והקפידו למלא אחר הדיווחים וההנחיות ברשתות התקשורת. מומלץ להגיע לקומראן בצפון מדבר יהודה לעמוד בצד הדרך ולצפות בנחל קומראן הזורם בעוצמה (שימו לב - לא ניתן להתקדם אל המפל הנמצא מאות מטרים מהמקום עקב סכנת נפילה).
כללי זהירות
אז לפני שתצאו לסייר בעקבות השיטפונות הקפידו על הכללים על מנת שלא תהפכו את האירוע לאסון. פגשתם שיטפון? דבר ראשון שחשוב לדעת הוא שאסור לגעת בזרם המים, מכיוון שבעת זרימתם העוצמתית נגיעה בהם עלולה לגרום להיסחפות. למטיילים באזור מדבר יהודה, כדאי לדעת שעל מנת שתוכלו לחזות בשיטפון באזור מומלץ לצאת לאחר מספר שעות של ירידת גשם בשדרת ההר, היינו אזור ירושלים ודרומה.
קחו איתכם ציוד לטיול, כובע ומים, וזכרו שמזג האוויר במדבר הוא שונה מההר וייתכן מאד שיהיה חם והשמש תקפח על ראשיכם למרות הממטרים. כלל חשוב נוסף שעליו יש להקפיד הינו שהיציאה לצפייה בשיטפונות תתבצע רק לאחר תדרוך מפורט של איש מקצוע, מדריך או מלווה שינחה אתכם לאורך המסלול.
הכותב הוא אביחי ברג, רכז הדרכה באשכולות - פורום מרכזי סיור ותודעה ישראלית