שתף קטע נבחר

 

אחרי הסכם הגרעין: בווינה ירקחו שלום סורי?

ארה"ב, רוסיה, סעודיה, טורקיה, מצרים, לבנון, עיראק ומדינות נוספות ישתתפו ביום שישי בשיחות מיוחדות בבירת אוסטריה בניסיון למצוא פתרון למשבר בסוריה - ואפילו איראן הוזמנה לאחר שסעודיה נתנה אור ירוק למהלך. השאלה הגדולה היא אם תושג הסכמה בסוגיה הנפיצה מכול - גורלו של אסד בשלטון

הזמנת הרפובליקה האיסלאמית לשיחות שייערכו בווינה בסוף השבוע עשויה לסמן על מפנה במשבר בסוריה : לראשונה מאז תחילת מלחמת האזרחים בסוריה במרס 2001, תשתתף איראן בשיחות הבינלאומיות לגבי עתידה של המדינה הערבית השסועה לאחר שהדבר הוסכם על ידי ארבעה גורמים בינלאומיים מרכזיים שנוגעים לסכסוך הסורי - ארצות הברית, רוסיה, סעודיה וטורקיה.

 

עוד חדשות מעניינות בדף הפייסבוק של ynet

 

בסוף חודש ספטמבר התערבה רוסיה צבאית בסוריה באופן חסר תקדים ומאז היא מבצע עשרות תקיפות אוויריות מדי יום נגד מטרות של המורדים שמנסים להפיל את משטרו של בשאר אסד. אלא שלצד המעורבות הצבאית הרוסית נרשמת תכונה רבה שלא זכורה בעבר של מאמצים בינלאומיים למצוא פתרון פוליטי בסוריה. אחרי שהועידות שנערכו בז'נבה לסיום המלחמה בין האופוזיציה לבין משטר אסד נחלו כישלון חרוץ בארבע השנים האחרונות, נראה כי הצדדים הנצים הבינו שהדרך לפתרון היא הידברות בין הפטרונים של המשטר לבין הפטרונים של האופוזיציה הסורית.

 

צבר ביטחון רב בתקופה האחרונה בזכות הסיוע של רוסיה, חיזבאללה ואיראן. אסד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צבר ביטחון רב בתקופה האחרונה בזכות הסיוע של רוסיה, חיזבאללה ואיראן. אסד(צילום: EPA)
ביום שישי האחרון נועד הפורום המרובע של ארה"ב, רוסיה, סעודיה וטורקיה בעניין סוריה. לכל אחת ממדינות אלה עמדות שונות לגבי הסכסוך הסורי ובייחוד לגבי גורלו של אסד. אף שארבע המדינות רחוקות מהסכמות, נראה כי לראשונה - מאז פרוץ המשבר הסורי לפני ארבע שנים – מתנהל תהליך רציני וענייני יותר מבעבר.

 

התוכנית הרוסית: לחימה לצד שיחות מו"מ

רוסיה מצדה נראית כרגע כמי שמנסה להניע את התהליך בצורה הנמרצת ביותר. על רקע הביקורת שהיא סופגת על המבצע הצבאי בסוריה, מוסקבה רוצה להראות שיש גם אופק מדיני למשבר במדינה הערבית. הרוסים מנסים לרתום למאמציהם את חלק ממדינות המערב, אבל בעיקר לרתום את המדינות הסוניות ובראשן סעודיה, קטאר וטורקיה. מדינות אלה נחשבות למחנה הניצי ביותר בכל מה שקשור לגורלו של נשיא סוריה אסד, ובמשך תקופה מאוד ארוכה הן קראו להדיחו מהשלטון בדמשק. כעת הן מתבקשות ליישר קו עם המחנה המתון בגישתו כלפי עתידו של הנשיא הסורי, שלא מתנגד להשארת אסד בשלטון בנחרצות.

 

השתתפותה של איראן בשיחות בווינה רבת משמעות, וייתכן שהעובדה שהיא חתמה בקיץ האחרון על הסכם גרעין היסטורי עם שש המעצמות והסכימה לוותר על תוכניתה הגרעינית למטרות צבאיות פתחה בפניה את הדלת למשפחת האומות. השתתפותה של איראן בשיחות על סוריה לא הייתה יוצאת לפועל אלמלא סעודיה נתנה אור ירוק למהלך. בין שתי המדינות זורם דם רע, אך עדיין ריאד לא הטילה וטו על ההשתתפות האיראנית, שתיוצג על ידי שר החוץ מוחמד ג'וואד זריף. ממשרד החוץ הסעודי נמסר כי הממלכה הסונית מעוניינת לבחון את הכוונות והרצינות של איראן ביחס לסוגיה הסורית.

 

המשטר הסורי חב לאיראן ולחיזבאללה תודה גדולה בשל עזרתם במלחמה במורדים. נסראללה וזריף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המשטר הסורי חב לאיראן ולחיזבאללה תודה גדולה בשל עזרתם במלחמה במורדים. נסראללה וזריף(צילום: רויטרס)
בימים האחרונים ניהלו האמריקנים והרוסים מגעים רבים עם הסעודים, כולל עם המלך סלמאן בן עבד אל-עזיז, ונראה שמאמציהם נשאו פרי.

 

עיראק ומצרים מעדיפות את השטן המוכר אסד על פני דאעש

גם השתתפותן של מצרים, לבנון ועיראק בשיחות על סוריה ראויה לציון. מדובר בשלוש מדינות שדווקא חושבות שהישארות אסד בשלטון בסוריה היא אופציה לא רעה בכלל. את עמדתן ניתן להסביר באיום הגדול שנשקף להן מכיוון ארגון הטרור הסוני "המדינה האיסלאמית" (דאעש), והם מעדיפות כנראה את השטן שהן מכירות (אסד) על פני השטן הבלתי צפוי ולא מוכר (דאעש).

 

גם ירדן שתשתתף בשיחות מחזיקה בעמדה הרבה פחות נוקשה ביחס למשטר הסורי ביחס לסעודיה, טורקיה וקטאר ומסורתית לא מדברת בפומבי על סילוקו של אסד אלא על פתרון פוליטי במדינה.

  

למרות הסיבות לאופטימיות, בהתחשב בכישלונות העבר, הדרך להשגת פתרון למשבר בסוריה עוד ארוכה מאוד. עם זאת, כאמור, השתתפותה של איראן בשיחות בווינה היא התקדמות בפני עצמה. בכל מקרה, הסעודים יפקחו עין על האיראנים וכן על הרוסים משום שכבר נכוו מהם בעבר. באחרונה ארגנו הרוסים פגישה חסרת תקדים בריאד בין שר ההגנה הסעודי, מוחמד בן סלמאן, לבין ראש המודיעין הסורי, עלי ממלוכ, בניסיון להביא להתקרבות בין הצדדים. אלא שאז החלה המעורבות הצבאית של רוסיה בסוריה, והסעודים הרגישו שבגדו בהם.

 

הסכימו להשתתפות איראן בשיחות בווינה. אובמה ומלך סעודיה בבית הלבן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הסכימו להשתתפות איראן בשיחות בווינה. אובמה ומלך סעודיה בבית הלבן(צילום: MCT)
לפי שעה, לא ברור בכלל מה התוכנית הרוסית לפתרון הפוליטי בסוריה. מה שכן ברור הוא שאסד ומשטרו רוצים קודם כול לחסל את ה"טרור" ואז לפתוח בתהליך פוליטי במדינה. הרוסים, לעומת זאת, רוצים הליך משולב - המשך לחימה לצד שיחות משא ומתן. מפרטים שהודלפו לעיתונות הערבית עולה כי התוכנית הרוסית כוללת בין היתר תקופת מעבר של כ-18 חודשים שבמהלכה יעמוד אסד בשלטון. תקופה זו תהיה מלווה בהפסקת אש, בצעדים לשינוי החוקה, בהקמת ממשלת אחדות, בבחירות לפרלמנט ובבחירות לנשיאות סוריה. הטורקים כבר הגיבו לפרסומים ואמרו שהם רוצים לוח זמנים קצר יותר. כלומר - תקופת מעבר של חצי שנה עם ערובות שאסד לא יישאר בכיסאו לאחר תקופה זו.

 

האם אפשר להאמין לרוסים?

גם הסעודים יסכימו לתרחיש מסוג זה, אבל השאלה הגדולה היא אם הם באמת יקבלו ערובות לכך שהנשיא הסורי לא יישאר בשלטון לאחר תקופת המעבר המדוברת. איש גם אינו יודע עד כמה אפשר לסמוך על ערבות שתגיע מצד הרוסים. שאלה נוספת שעומדת על הפרק היא כיצד יחולקו הסמכויות בין הנשיא הסורי לבין ממשלת האחדות במהלך תקופת המעבר.

 

רוסיה רוצה להראות שיש אופק מדיני למשבר הסורי. פוטין ואסד במוסקבה בשבוע שעבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוסיה רוצה להראות שיש אופק מדיני למשבר הסורי. פוטין ואסד במוסקבה בשבוע שעבר(צילום: רויטרס)

הלחימה בסוריה עדיין נמשכת. הפצצה רוסית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הלחימה בסוריה עדיין נמשכת. הפצצה רוסית(צילום: רויטרס)

המורדים הסורים התנגדו להשתתפות איראן בכל תהליך פוליטי, אבל המילה האחרונה נתונה לפטרונים שלהם בסעודיה ובקטאר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המורדים הסורים התנגדו להשתתפות איראן בכל תהליך פוליטי, אבל המילה האחרונה נתונה לפטרונים שלהם בסעודיה ובקטאר(צילום: רויטרס)

ההתערבות הרוסית בסוריה תרמה רבות להעלאת המורל והביטחון העצמי של אסד וכוחות משטרו, שגם זוכים לסיוע נרחב בשדה הקרב מחיזבאללה וממשמרות המהפכה האיראניים. אלא שפעולותיה הצבאיות של רוסיה עשויות להפוך למלכודת הדבש של אסד, ובסופו של דבר הוא יידרש לבצע פשרות ולוותר יותר מבעבר בשדה הפוליטי.

 

האופוזיציה הסורית, שסופגת בחודש האחרון מתקפות אוויריות מצד רוסיה, השמיעה היום קולות נגד השתתפותה של איראן בכל תהליך פוליטי לסיום המשבר בסוריה. אך בסופו של דבר המילה האחרונה נתונה לפטרונים של המורדים המתונים - סעודיה, טורקיה קטאר ומדינות נוספות.

 

גם אם תירשם התקדמות בשיחות בווינה בסוף השבוע הקרוב, הרי שצריך לזכור כי הקרבות בסוריה עדיין מתנהלים ביתר שאת, ולמרות כל המאמצים והכוונות הטובות של הדיפלומטים, השחקנים בשטח הם אלה שעלולים בסוף לטרוף את הקלפים ולהמיט חורבן על הניסיון להביא לסיום המלחמה העקובה מדם, שגבתה את חייהם של יותר מ-200 אלף בני אדם וגרמה לעקירתם של מיליוני סורים מבתיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חוזר לווינה, הפעם בסוגיית המלחמה בסוריה. שר החוץ האיראני זריף
צילום: AP
מומלצים