מצ"ח מחפש מניע: "אמירות ימניות" בטלפונים
לוחמים בגדוד החרדי נצח יהודה נעצרו בחשד להכאת מבוקשים פלסטינים. מסמך שהגיע לידי ynet חושף כי במצ"ח הונחו לחפש בטלפונים שהוחרמו מהחיילים ראיות "ימניות" בשיחות שערכו ביניהם וגם עם חיילים שלא מעורבים
חיפוש שנוי במחלוקת בטלפונים ניידים של חיילים: כתבי אישום ראשונים יוגשו בצהריים (יום ה') נגד חלק משבעה לוחמים בגדוד החרדי "נצח יהודה" החשודים בהכאת מבוקשים פלסטינים שעצרו. עם זאת, מסמך מחקירת המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) בפרשה שהגיע לידי ynet חושף כי החוקרים הונחו לסרוק את הטלפונים של החשודים ולחפש "אמירות ימניות" בטלפונים של החיילים גם בשיחות שערכו עם חבריהם לפלוגה שאינם חשודים.
החוקרים קיבלו דגשים לחפש ראיות בשיחות שקיימו החיילים בינם לבין עצמם ועם חבריהם לפלוגה שאינם חשודים בוואטסאפ ובפייסבוק וגם מילים הקשורות ל"הכאת פלסטיני".
אלא שהחיילים טוענים כי הדרישה לחפש "אמירות ימניות" כוללנית ופוגענית מאוד, שכן להביע דעות ימניות או שמאלניות בקרב חיילים לבין עצמם לא נחשב לעבירה פלילית. "היה עצוב ומזעזע לראות כי במהלך החקירה בחרו חוקרי מצ"ח לחטט במכשירי הטלפון הפרטיים של החיילים", אמר עו"ד חי הבר המייצג שניים מהלוחמים החשודים מטעם ארגון חוננו.
לדברי הבר, "לא מדובר רק בחיפוש ראיות הקשורות לחקירה, אלא כהגדרתם גם 'אמירות ימניות, דבר שללא כל ספק מהווה לא רק חדירה לפרטיות, אלא חדירה לתחומים שלא צריכים להיות מעניינו של הצבא. מעניין היה לראות שחיפוש אחר אמירות שמאלניות לא עומד על הפרק. נראה שהצבא שם לו למטרה לאתר או לקשור לעבירה פלילית כל חייל ש'מעז' להשתייך לצד הימני של המפה הפוליטית". בצה"ל מסרו כי הנושא נמצא תחת חקירה.
בעקבות מאבק של הסנגוריה הצבאית בשנתיים האחרונות, הוגבלה מאוד יכולתה של המשטרה הצבאית החוקרת לחטט בטלפונים ניידים של חיילים חשודים. בעקבות שינויים שנערכו בנושא, בין היתר, בעקבות החלטות של בתי הדין הצבאיים בשל עתירות של הסנגוריה, חיילים יכולים להתנגד לחיפוש בטלפונים שלהם, והחוקרים נדרשים אם הם מחפשים ראיות בטלפוני החיילים, למקד את החיפוש רק למילים, סרטונים או תמונות הרלוונטיות לנושא החקירה. לחוקרים אסור לעיין או לצפות ביתר התכנים השמורים בטלפון של החייל. החיפוש מתבצע לרוב באמצעות סריקה דיגיטלית במחשב באמצעות תוכנה ייעודית לכך.
שבעה מחיילי הגדוד החרדי נעצרו בשבוע האחרון כאמור. נגד שלושה ישנו חשד שהיכו מבוקש פלסטיני שעצרו באזור ג'נין לפני כשבועיים. החיילים טענו בחקירתם כי הפעילו כוח סביר נגד המחבל, שישב בעבר בכלא הישראלי בגין עבירות טרור, לאחר שזה סירב לזוז מחדר השירותים בבסיס לאחר המעצר.
עוד הם טענו כי המחבל בעצמו הלם בפניו ברצפת החדר וגרם לעצמו את החבלות. בעקבות העמקת החקירה התגלו לפי החשד מקרים נוספים מהעת האחרונה, שבהם ארבעה חיילים נוספים מהגדוד היו מעורבים בהכאת פלסטינים שעצרו בגזרת יהודה ושומרון. חלק מהחיילים הכחישו כל קשר לחשדות המיוחסים להם.