שתף קטע נבחר

רגע מכריע לארדואן: טורקיה חוזרת לקלפי

הבחירות ביוני הסתיימו במבוי סתום ובכישלון של המפלגה האיסלאמיסטית להשיג רוב בפרלמנט, לראשונה מאז שהוקמה. ארדואן רוצה להגדיל את כוחו כנשיא, וגם מחר זה יהיה קשה. אחרי חודשים של טרור, הפגנות ופליטים, טורקיה שוב בוחרת

רגע מפתח בקריירה הפוליטית. ארדואן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רגע מפתח בקריירה הפוליטית. ארדואן(צילום: AFP)

הציפיות של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מהבחירות החוזרות בטורקיה, שנחשבות לרגע מפתח עבור המדינה, ברורות: חזרה לשלטון חד-מפלגתי, כפי שהיה במשך יותר מעשור עד חודש יוני האחרון.

 

עוד סיפורים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

מאז הבחירות ביוני עוברת טורקיה תקופה ביטחונית קשה: חידוש הלחימה בין הצבא למחתרת הכורדית שגבתה את חייהם של מאות בדרום המדינה, ושני פיגועים קשים בעצרות פרו-כורדיות. טורקיה, חברת נאט"ו שמועמדת כבר שנים להצטרף לאיחוד האירופי, נמצאת בתקופה של האטה כלכלית, פערים חברתיים גדולים, הכאוס שמאיים עליה מסוריה השכנה וגם שטף הפליטים שנוהרים אליה משם. 

 

ראש הממשלה דבוטאולו בעצרת בחירות עם רעייתו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראש הממשלה דבוטאולו בעצרת בחירות עם רעייתו(צילום: EPA)

עד הבחירות, ארדואן נאבק בציפור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עד הבחירות, ארדואן נאבק בציפור(צילום: רויטרס)
 

ארדואן לא מסתיר את רצונו לכונן שלטון נשיאותי – שינוי חוקתי שיהיה בלתי אפשרי אלא אם מפלגתו האיסלאמיסטית, "הצדק והפיתוח" שאותה ייסד, תשיב את הרוב שאיבדה ביוני ותהווה רוב מוחלט בפרלמנט בן 555 המושבים.

 

"לטורקיה אין זמן לבזבז. הבחירות ביום ראשון היא נקודה מכרעת למדינה שלנו. אם האנשים נותנים למפלגה אחת את הסיכוי - אז היציבות תמשיך", אמר ארדואן בקבלת פנים לעיתונאים בארמון בן אלף החדרים שלו, ארמון שמסמל את "טורקיה החדשה" שאותה הוא רוצה לכונן. "התקווה היא שטורקיה החדשה לא תחווה את הצרות שהיו לנו בחמשת החודשים האחרונים".

 

אם מפלגת השלטון של ארדואן וראש הממשלה אחמט דבוטאולו לא תצליח להשיג רוב היא עשויה להקים קואליציה יחד עם מפלגת האופוזיציה החילונית CHP. מדינות המערב, משקיעים זרים וטורקים חילונים מקווים שהדבר יבלום את תאוותו של ארדואן להרחבת הסמכויות שלו כנשיא. אם המפלגה תזכה ברוב או תהיה בהפרש גדול מספיק החשש הוא שטורקיה תמשיך בדרך של ריכוז הסמכויות אצל ארדואן, ותזלזל בערכים מערביים של חופש הדיבור ושלטון החוק.

זירת הפיגוע באנקרה בתחילת החודש (צילום: AP) (צילום: AP)
זירת הפיגוע באנקרה בתחילת החודש(צילום: AP)
 

הפגנה באיסטנבול נגד הממשלה אחרי הפיגוע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה באיסטנבול נגד הממשלה אחרי הפיגוע(צילום: AFP)
"דוקטור לא", דלבט בצ'לי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"דוקטור לא", דלבט בצ'לי(צילום: AFP)

רוב הסקרים בשבועות האחרונים הראו כי מפלגת "הצדק והפיתוח" תתקשה שוב להשיג את הרוב, אך עשויה להגדיל את כוחה בהשוואה לבחירות ב-7 ביוני, אז

השיגה 40.9% מהקולות. במפלגה אומרים כי חידוש הקרבות מול המחתרת הכורדית יחזיר את תמיכת הלאומנים, אפילו אם המפלגה הפרו-כורדית תצליח שוב לעבור את אחוז החסימה הגבוה (10%) כפי שעשתה לראשונה ביוני.

 

בכירים במפלגתו של ארדואן ובמפלגה החילונית CHP אמרו כי הם יהיו מוכנים להקים יחד קואליציה, למרות הפערים האידיאולוגיים בין הצדדים לגבי כלכלה, מדיניות חוץ והסכסוך עם הכורדים. מפלגת השלטון עשויה להעדיף על פניה את המפלגה הלאומנית MHP למרות שמנהיגה, דלבט בצ'לי, זכה לכינוי "דוקטור לא" אחרי שדחה את ההצעות של דבוטאולו במו"מ הקואליציוני הקיץ. גם בצ'לי וגם מנהיג CHP, קמאל קיליצ'דרולו, אמרו כי כל הסכם עם מפלגת AKP תלוי בהבטחה שארדואן יימנע מניסיון להגדיל את כוחו כנשיא.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
יצליח להגדיל את הסמכויות? ארדואן
צילום: MCT
מומלצים