שתף קטע נבחר
 

להתמודד עם ילד חולה בלוקמיה מסוג ALL

אלחנן בן ה- 7, מתמודד מזה שנתיים עם לוקמיה מסוג ALL. מאז שאובחן, נלחם אלחנן על חייו. צפו בשיחה עם הוריו שהגיעו לאולפן ynet כדי לספר על ההתמודדות עם מחלתו של בנם

לויקמיה לימפוציטית חדה, ALL, מאופיינת ביצירה מוגברת של תאי דם לבנים לא בשלים. תאים אלה נקראים בלסטים והם מצטופפים במח העצם ומונעים ממנו לייצר תאי דם תקינים.

 

בשל אי בשלותם, תאים אלו אינם מסוגלים לתפקד באופן תקין ולמנוע או להילחם בזיהומים. בנוסף עקב ריבוי התאים הלא בשלים במח העצם, מח העצם אינו מייצר מספיק תאים אדומים וטסיות דם ובכך נגרמות אנמיה, דימומים והפרעות במערכת הקרישה.

 

קיראו עוד במדור מחלות יתומות

 

ALL היא מחלה נדירה, כאשר שכיחותה בעולם עומדת על אחד ל-100 אלף איש. המחלה שכיחה הרבה יותר בקרב ילדים ולמעשה מהווה את הלוקמיה השכיחה ביותר בקרב ילדים, כאשר ההערכה היא כי מדי שנה מאובחנים בישראל כ-80 ילדים עם המחלה.

 

עד היום, הטיפול בחולים כלל כימותרפיה אגרסיבית של מספר תרופות כימותרפיות ובמקרים רבים השתלת מח עצם מתורם לאחר מכן. טיפול זה הוכח כיעיל בקרב ילדים הסובלים מהמחלה, אך חלק מהחולים (ילדים ומבוגרים) אינם מגיבים לטיפולים אלו, או חווים חזרת המחלה לאחר תקופה. עבור חולים אלו, וביניהם אלחנן, לא היו עד כה אפשרויות טיפול נוספות.

 

צפו בשיחה עם ההורים על ההתמודדות שלהם: 

 

 

"לא האמנו שזה קורה לנו"

"הכל החל בסימפטום של חום שבא והלך במשך כמה ימים" מספרת הדסה, אמו של אלחנן. "לאחר מספר בדיקות התקשר אלינו הרופא ובישר לנו שמדובר בסרטן הדם. היינו בהלם, פשוט לא האמנו שזה קורה לנו".

 

מיד לאחר האבחון, החל אלחנן בטיפול כימותרפי, אך לאחר זמן קצר התבשרו הוריו כי מחלתו של אלחנן הינה עמידה לטיפול כימותרפי. הוא הוגדר כחולה בסיכון גבוה, כאשר הסיכוי היחיד שלו לשרוד הוא אם יימצא עבורו תורם להשתלת מח עצם.

 

מנחם, אביו של אלחנן: "לא היה לנו זמן לשקוע בתסכול, החלטנו שהולכים על השתלת מח עצם כדי לתת לאלחנן סיכוי לחיים. נמצאה התאמה מלאה עם אחיו הקטן בן השלוש, והחלטנו שהוא יתרום לאלחנן מח עצם".

 

ההשתלה הצליחה והעניקה לאלחנן שנת חיים שלמה במהלכה היה בריא. אך המחלה הייתה עיקשת. מנחם: "בדיוק שנה לאחר השתלת מח העצם, בדיקות מעקב שנעשו מצאו כי הלוקמיה חזרה לתקוף את גופו של אלחנן.

 

טיפול ביולוגי אימונותרפי

חיזוק ההשתלה לא עזר והמחלה המשיכה להתקדם. הרופאים הציגו לנו מספר אפשרויות: קבלת טיפול מורכב ומסוכן בארה"ב, להמשיך בטיפול הכימותרפי, שככל הנראה אין לו סיכוי רב להצליח, או פשוט להרים ידיים ולהניח לאלחנן. ברגע האחרון צצה אפשרות נוספת - בלינוטומומב (Blinatumomab), טיפול ביולוגי אימונותרפי ראשון מסוגו לחולי ALL".

 

בלינוטומומב הינו טיפול תרופתי המבוסס על טכנולוגיית BiTE (Bispecific Tcell Engager), טכנולוגיה מתחום האימונותרפיה, והוא הסנונית הראשונה בשורה של תרופות דומות אשר נמצאות בשלבי פיתוח ומטפלות במחלות דם סרטניות באמצעות שפעול מערכת החיסון. הטיפול מורכב מנוגדן שבחלקו האחד נקשר באופן מותאם לתא סרטני מסוים ובחלקו האחר לתאים לבנים, ובכך מפעיל אותם להרס מכוון מטרה של התא הסרטני.

 

מחקרים שפורסמו בעולם מצביעים על יעילות הטיפול. כך, חלק מהמטופלים השיגו הפוגה מלאה מהמחלה למשך חודשים, ולחלקם ההפוגה מהמחלה אפשרה אף לעבור השתלת מח עצם מתורם – המהווה את הטיפול שמעניק לחולים סיכוי להבריא מהמחלה. בלינוטומומב אושר על ידי ה-FDA והוגש לסל התרופות 2016 בישראל, עבור חולי ALL שמחלתם נשנתה ועמידה לטיפול.

 

הדסה: "תגובתו של אלחנן לטיפול הייתה מדהימה. לאחר שבוע של אשפוז בבית החולים, אלחנן יצא מבית החולים מתפקד והולך בכוחות עצמו, כשהוא מחובר במשך שלושה שבועות נוספים לטיפול הנמצא בתיק שעל גבו וניתן לו היישר לווריד.

 

"במשך כל הזמן הזה הוא קיבל טיפול ויכול היה ללכת לבית הספר, לפגוש חברים ולבלות עם המשפחה. בעקבות הטיפול מדדי המחלה השתפרו פלאים, וכבר לאחר מספר שבועות כל הבדיקות הראו שאלחנן יכול לעבור השתלת מח עצם נוספת".

 

מנחם: "אלחנן עבר את השתלת מח העצם השנייה מאחיו בחודש יולי. היום, חודשיים לאחר ההשתלה, הבדיקות מראות כי גופו של אלחנן התגבר על הלוקמיה".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להתמודד עם ילד חולה בלוקמיה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים