שתף קטע נבחר

"לאמא יש תינוק בבטן": מתכוננים לבוא האח

בשעה טובה המשפחה עומדת להתרחב. לצד ההתרגשות הגדולה של ההורים, יש גם אחים גדולים שצריכים להתכונן לקראת השינויים הצפויים. מתי לספר להם, מהם הספרים המומלצים ואיך להעצים אותם לקראת הלידה?

תינוק חדש העומד להצטרף למשפחה, הוא לרוב סיבה לאושר גדול. ההורים הנרגשים מתכוננים לשינוי המתקרב, ועסוקים גם בהכנת הילד או הילדים שבבית לקראת הצפוי. איך לספר לילד על הלידה הצפויה וכיצד לסייע לו להתרגל לבוא התינוק?

 

קראו עוד בערוץ ההורים :

מחקר מגלה: מיקום הילד במשפחה משפיע על חוכמתו

מה יש בילד השני שגורם לנו לחולשה?

"תפסיקו כבר לריב!"; לטפח יחסים טובים בין אחים

 

מתי לספר?

התשובה תלויה בגיל הילד. לרוב מגיל שנתיים וחצי-שלוש, פעוטות מסוגלים להבין את המשמעות של תינוק חדש. בגילאים צעירים יותר, הם לא כל כך מבינים. חשוב לזכור כי לילדים בגיל הרך אין תפיסת זמן כמו לנו, המבוגרים. לכן, אם נספר לילד חודשים רבים לפני תאריך הלידה המשוער, מבחינתו זה עוד המון זמן ועלולה להיווצר אצלו תחושת תסכול ואפילו חרדה.

 

אם הילד מתחת לגיל שלוש וחצי - ארבע, מומלץ לספר רק כחודשיים לפני הלידה. לילדים גדולים יותר ניתן לספר קודם. מומלץ בכל מקרה לא לספר מיד בהתחלה, ולהמתין לאחר קבלת תוצאות בדיקות הריון תקינות, על מנת שלא לייצר תחושת אכזבה אצל הילד במידה וההריון לא יתפתח חלילה. 

 

חשוב מאד לומר לקרובים מתי החלטתם לספר לילדכם ולבקש מהם לשמור את הידיעה על ההריון לעצמם. במידה ובני המשפחה נמנים עם אלו המתקשים לשמור על סוד, ספרו להם רק אחרי שתשתפו את הילדים. חשוב שהילדים ישמעו מכם על ההריון ולא מאחרים. אם ילדכם מתחיל להתעניין ולשאול לפשר הבטן שגדלה, זה הזמן לשתף ולספר, ולא לחכות. אתם מכירים את ילדכם הכי טוב, ולכן הפעילו שיקול דעת לעיתוי הנכון ביותר לשיחה, בהתאם לרמת ההבנה של הילדים ולרשת החברתית והמשפחתית שלכם.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

היעזרו בספרים מתאימים

אחד האמצעים המומלצים כדי להעביר לילדים את המסר בצורה מהנה, הוא דרך סיפור, בו הילד יכול להזדהות עם דמויות. ניתן להתחיל לקרוא ספר ותוך כדי הסיפור או לאחר הקריאה, לשתף או בחדשות המשפחתיות. אפשר לומר לדוגמה: "גם לאמא יש בבטן תינוק, ועוד מעט יהיה לנו תינוק בבית". 

 

לפניכם כמה ספרים מקסימים בנושא:

"בבטן של אמא" - מאת: תומס סומסון. ובנוסח העברי: יהודה אטלס.

ספר הממחיש את תהליך ההריון בצורה מצחיקה, מהנה ומאוד מותאמת לילדים. הספר אינטראקטיבי, והילד יכול להציץ מתחת לאיורים ולגלות איורים נוספים המתארים את התינוק ומעשיו בבטן.

 

• "כזה קטן" - מאת: אסף הראל.

ספר העוסק בהריון מנקודת מבט של הילד. בסיפור, האם של הגיבור מוצאת דרכים יצירתיות להמחיש את התשובות לשאלות שמעלה הילד הסקרן לגבי ההריון והתינוק.

 

"ספר הפילפילים" - מאת: אלונה פרנקל.

ספר המתאר מה קורה אחרי הלידה וההצטרפות של התינוק אל המשפחה. הסיפור מתואר מעיניו של פילפלון צעיר, ובו ההתרגשות והחוויות שחווה המשפחה כאשר מצטרף תינוק חדש.

 

מה לספר ועל מה לוותר?

תהיו כנים - חשוב להציג את בואו של התינוק בצורה מאוזנת. לא מומלץ להציג זאת רק כדבר נפלא, ושעושים רק "כיף" עם התינוק, מכיוון שזו חוויה מורכבת שיש בה שמחה רבה אך גם אכזבה ותסכול. כדאי להכין את הילד לקשיים מסוימים ולשינויים הצפויים, במקביל לדברים החיוביים.

 

וותרו על סיפור החסידה - מה לספר? תלוי בגיל הילד, במידת ההתעניינות והסקרנות שלו. בין הנושאים שיכולים לעלות: איך אמא נכנסה להריון ואיך התינוק יצא מהבטן? חשוב לספר לילד את האמת, בהתאם לרמת הבנתו ולגילו.

 

תנו מקום לכל קשת הרגשות - המטרה היא להפחית את רמת החרדה בקרב הילד באשר לתהליך ההריון והגעת האח. כדאי להתייחס לפחדים שמעלה הילד לגבי ההריון או הלידה הקרבה ולא לבטלם, ולהעניק לו הרבה חיזוקים ותשומת לב.

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

המחישו את השינוי - כדאי להראות לילד תינוקות בסביבתכם (ברחוב, אצל חברים או קרובי משפחה) ולהזכיר לו שגם לאמא יש תינוק בבטן ועוד מעט יהיה לו אח קטן. שימוש במושגים כמו "אח קטן" ו"אח גדול" תורמים לתחושת קירבה ושייכות.

 

לא להעמיס על הילד שינויים נוספים - אם מתוכננים שינויים כמו העברת הילד למיטה או חדר אחר או מעבר דירה, מומלץ לעשות אותם מבעוד מועד (רצוי עד שבוע 12). זאת על מנת לספק די זמן לילד להתרגל לשינוי לפני בואו של התינוק, שזהו שינוי גדול מאד בפני עצמו. סיבה נוספת היא לא לגרום לילד לקשר בין השינוי להגעת התינוק ובכך ליצור אצלו אנטגוניזם כלפי אחיו הקטן.

 

לקראת לידה: שתפו את הילד בהכנות

החודשים האחרונים - ככל שהלידה מתקרבת, האם יותר מוגבלת בתנועותיה. חשוב להסביר זאת לילד ולהדגיש שזהו מצב זמני.

 

לא להעביר חפצים אוטומטית - מומלץ לא להכריח את הילד להעביר את בגדיו וצעצועיו לתינוק, אלא לתת לו מקום להחליט מה יועבר ומה יישאר אצלו.

 

שתפו את הילד בהכנות - למשל הראו לו בגדים של התינוק, לכו יחד לחנות למוצרי תינוקות ובחרו מה לקנות. עצם זה שאתם מתייעצים ומשתפים אותו, יתרום לתחושת השייכות שלו והוא ירגיש בעל ערך ובוגר.

 

מי נשאר עם הילד? - דאגו מבעוד מועד לבוגר אחראי ומוכר לילד (סבא, סבתא, מטפלת וכו') , שיהיה איתו בזמן הלידה ובימי האישפוז שלאחר מכן.

 

הכינו את הילד לקראת השינויים הצפויים מרגע הלידה - אמרו לו שאמא תיעדר מהבית, ושהוא ישאר לפעמים עם דמות מוכרת בזמן שאמא תהיה בבית החולים.

 

והנה הגיע הרגע - ברגע האמת, הסבירו לילדכם כי אחיו הקטן רוצה לצאת מהבטן ולכן אתם, ההורים, נוסעים לבית החולים. הכינו אותו לאפשרות שזה יקרה בלילה וספרו לו את מי הוא יפגוש בבית כשיתעורר.

 

הפגישה הראשונה עם האח החדש

הביקור בבית החולים -  במידה והחלטתם שהילד יבקר בבית החולים, ספרו לו מעט על מבנה בית החולים, על התינוק שהוא הולך לפגוש, על התינוקיה וכמה שיותר פרטי מידע לקראת הפגישה בבית החולים. באם האם עברה ניתוח קיסרי הסבירו זאת לילד ועל ההשלכות (כמו "אמא לא יכולה להרים אותך", "אמא אולי תהיה קצת עייפה" וכו').

 

התינוק מגיע הביתה - כשהאח החדש מגיע הביתה, בקשו מהבכור לעשות "סיור היכרות" בבית לאחיו הקטן. הדבר יעזור ליצירת תחושת קירבה, ייתן לו תחושת אחריות ונחיצות.

 

איך ילדים חושבים שבאים תינוקות לעולם? צפו:

 

הכותבת היא יועצת חינוכית מומחית לגיל הרך (M.A), מדריכת הורים בבית המשפחה, מנחת קבוצות הורים, ומדריכת צוותים חינוכיים.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תינוק חדש שנולד משפיע על כל המבנה המשפחתי המוכר
צילום: shutterstock
מומלצים