העדפה לעסקים קטנים במכרזי ממשלה
ניסיון נוסף להעניק לעסקים קטנים ובינוניים העדפה מתקנת במכרזי ממשלה - ועדת השרים לחקיקה אישרה הצעת חוק פרטית בנושא, שצפויה לעלות השבוע בקריאה טרומית. ההערכות: תמיכת הממשלה צפויה לתמרץ הפעם את הליך החקיקה עד לאישור הסופי
עסקים קטנים ובינוניים יקבלו העדפה מתקנת במכרזי הממשלה. כך אישרה היום (א') ועדת השרים לחקיקה. בכך נתנה הוועדה את תמיכת הממשלה לצעת חוק פרטית שהגיש ח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו. ההצעה צפויה לעלות עוד השבוע בקריאה טרומית.
- נפגעי השוויון בשוק העבודה: העסקים הקטנים
לא מצליחים לשרוד: מצוקות העסקים הקטנים
באילו ערים יש לעסק שלכם סיכוי לשרוד?
הצעת החוק קובעת כי תקנות חובת המכרזים יכללו במכרזי המדינה, העדפה לעסקים קטנים שיקבלו בוועדות המכרזים את התוצאה הגבוהה ביותר בשקלול הסופי, על פני עסקים אחרים שיקבלו ניקוד זהה.
"המכרזים הממשלתיים הם לרוב מורכבים ותחרותיים המחייבים הכנה מרובה מצד המתמודדים", מצוין בהצעת החוק. "הכנה זו מחייבת העסקת כוח אדם מקצועי ומיומן להתמודד עם דרישות המכרז. בנקודה זו העסקים הקטנים ניגשים למכרז מעמדת מוצא נחותה, בגלל חוסר יכולתם להתחרות בכוחם של עסקים הגדולים להעסיק את בעלי המקצוע שמלכתחילה מעניקים להם יתרון. כך זוכים הגדולים ברוב העוגה הממשלתית".
פולקמן טוען בדברי ההסבר, כי החסם העיקרי בכניסה למכרזים הם תנאי סף מיותרים, בהם מחזור כספי, ניסיון עבודה מול לקוחות ממשלתיים, איתנות פיננסית, פריסה ארצית ותקני איכות. חסמים נוספים הם העלויות הגבוהות של רכישת מסמכי המכרז והכנת ההצעה, נגישות למידע ואי ודאות לגבי הכמות הסופית שתוזמן מכל ספק, מה שמונע מבעלי העסקים להעריך את הכדאיות של ההתמודדות במכרז.
תנאי סף מיותרים
פולקמן הזכיר את ממצאי הסקר שערך החשב הכללי במשרד האוצר, ממנו עולה כי רק 25% מההצעות במכרזים הממשלתיים והמוסדיים הוגשו בידי עסקים קטנים ובינוניים, שרובם מעסיקים בין 11 ל-20 עובדים. לדבריו, הסקר הוכיח כי הסיכויים לזכות במכרז, עולים בהתאמה לגודל העסק המתמודד.
פולקמן הזכרי גם את דו"ח מבקר המדינה שפורסם לאחרונה והצביע על חסמים וליקויים אחרים, שמונעים את השתתפות העסקים הקטנים במכרזים. המבקר התריע כי המשרדים מתעלמים מהחלטת הממשלה להגדיל את חלקם של העסקים הקטנים בעוגת המכרזים, בהעדר מנגנון בקרה על עבודת ועדות המכרזים המשרדיות. עוד צוין, כי המשרדים אפילו לא ניסו לאתר את החסמים והקשיים האחרים שמערימים על הקטנים שלא לצורך.
"לא היה מנוס מהצעת החוק, במיוחד אחרי שמבקר המדינה עצמו התריע על כשלון הניסיונות שנעשו ב-3 השנים האחרונות לתקן את המעוות בחוק ממשלתי", ציין פוקלמן. "זאת בשעה שהאינטרס הממשלתי הוא ליצור תחרות לשם הורדת המחירים, המחייבת לשלב ככל היותר את העסקים הקטנים בשוק. הסרת החסמים המיותרים והעדפתם במכרזי הממשלה תעודד השתתפות מתמודדים רבים גם מהפריפריה, מה שיחזק את המגזר כמנוף לדינאמיות כלכלית במשק".
לא מדובר בניסיון הראשון להעניק לעסקים הקטנים והבינונייים את ההעדפה המתקנת במרכזי הממשלה, אולם תמיכת הממשלה הפעם צפויה לתמרץ את הליך החקיקה של הצעת החוק עד לאישורה הסופי. מגזר העסקים הקטנים והבינוניים בישראל מונה מעל חצי מיליון עסקים, מהווה כ-99% מהעסקים במדינה ומעסיק 70% מכוח האדם בכלל המגזר העסקי.
עוד בערוץ קריירה: מצוקות העסקים בישרא. צפו