שתף קטע נבחר

 

"ארדואן יחתור לסיים המשבר עם ישראל"

אופטימיות זהירה: בירושלים מעריכים כי ניצחונו המרשים של נשיא טורקיה בבחירות מגביר את הסיכויים לסוף המשבר הדיפלומטי עם ישראל. "פנינו לפשרה", אומרים בכירים מדיניים

בתחילת השבוע רשם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ניצחון גדול כשמפלגתו AKP זכתה ברוב מוחלט בבחירות. אלפים יצאו לחגוג באיסטנבול את הניצחון המפתיע, אחרי שהמפלגה ספגה מפלה בחודש יוני והימרה על בחירות חוזרות. כעת מתייחסים גורמים מדיניים בכירים לניצחון ארדואן, ומעריכים: הסיכוי שטורקיה תחתור לסיום המשבר הדיפלומטי עם ישראל ולנירמול היחסים בין המדינות - גבוה מתמיד.

ארדואן מצביע בבחירות (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ארדואן מצביע בבחירות(צילום: MCT)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
על פי הערכות בירושלים, התנאים להפשרה דיפלומטית בשלו בשל כמה סיבות: מצד אחד, ארדואן הצליח להשיג את הרוב המיוחל בפרלמנט. מאידך, טורקיה מאבדת נכסים אסטרטגיים בשל המתיחות הגוברת מול רוסיה, המתיחות בגזרה הסורית ובאזור בכלל, והאיום המטריד מצד ארגון המדינה האסלאמית.

 

רק בחודשים האחרונים ספגה טורקיה שני פיגועים "נוסח דאעש" שגרמו למותם של עשרות ולפציעתם של למעלה ממאה. לכל אלו מתווספת העובדה כי ישראל הצליחה להתקרב בשנים האחרונות ליריבותיה של טורקיה, ובראשן יוון וקפריסין.

 

לדברי הגורמים, התקרבות לישראל בעת הזו תבטיח לטורקיה שמירה על יציבות אזורית. בכיר בירושלים הסביר זאת כך: "יש אופטימיות זהירה שפנינו להפשרה. עכשיו זה זמן מעולה לשתי המדינות לעשות את זה". הוא הוסיף כי "אם לא נעשה זאת כעת, אני לא יודע מתי זה יקרה".

 

תיעוד הפיגוע במהלך עצרת פרו-כורדית באנקרה    (צילום: רויטרס)

תיעוד הפיגוע במהלך עצרת פרו-כורדית באנקרה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מפגינים נגד ישראל במשפט המרמרה, איסטנבול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים נגד ישראל במשפט המרמרה, איסטנבול(צילום: AFP)
 

להערכה הזהירה הזו ניתן אף למצוא עדויות בשטח. כך למשל, נמנע ארדואן מלהשתמש במוטיבים אנטי-ישראליים במהלך הקמפיין האחרון שלו, בניגוד לבחירות הקודמות. את עיקר הדגש בחר לשים ארדואן על הלחימה בטרור מבית (הכורדים) ומחוץ (דאעש). בנוסף, טורקיה "שדרגה" באחרונה את דרג הנציב הדיפלומטי בישראל, כששלחה את ג'ם אוטקאן, שהוא בכיר יותר מהנציג הקודם. ישראל עשתה צעד דומה כששלחה לאנקרה את אמירה אורון, שמשמשת כממונה על שגרירות ישראל בטורקיה.

 

עדות נוספת היא מינויו של פרידון סניאורלו לתפקיד שר החוץ הטורקי בממשלת המעבר. סניאורלו היה בעבר שגריר טורקיה בישראל והאחראי המרכזי על המגעים עמה מאז משבר המשט לעזה ב-2010. רק לפני ארבעה חודשים נועד סניאורלו עם מנכ"ל שר החוץ דורי גולד ברומא. גורמים בירושלים ראו את מינויו בעין יפה, ואם ימונה שוב לשר חוץ בממשלת הקבע - יש לראות בכך מסר מצד ארדואן שפניו לסיום המשבר.

 

כל זאת על רקע התקדמות במגעים בין המדינות ליישוב המשבר, כדוגמת ההסכמה שהושגה על גובה התשלום שישראל תעביר לקרן הומניטארית לפיצוי משפחות הרוגי המאווי מרמרה. גם בסקטור התיירותי ניתן לראות התקדמות כשבספטמבר האחרון חל גידול של 269% במספר התיירים הישראלים שהגיעו לבלות בטורקיה מאותו החודש אשתקד.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ניצח ברוב מוחלט בבחירות
צילום: AP
מומלצים