לקראת פריז: ישראל והאיחוד האירופי מחזקים השת"פ
בפגישה בביתו של שגריר האיחוד האירופי בישראל, אמר השר להגנת הסביבה גבאי: "צמצום פליטות גזי חממה הוא מצב של win-win, לסביבה ולכלכלה, בישראל ובאיחוד האירופי"
ישראל והאיחוד האירופי התחייבו הבוקר (יום ג') להמשיך ולחזק את שיתוף הפעולה בתחום שינוי האקלים, לקראת אימוץ הסכם אקלים עולמי חדש בפריז בעוד כחודש.
שגריר האיחוד האירופי לארס פאבורג-אנדרסן אירח את השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, ואת שגרירי המדינות החברות באיחוד לארוחת בוקר במעונו הרשמי בהרצליה, על מנת לדון בהכנות לוועידת פריז. "האיחוד האירופי היה השחקן הכלכלי המשמעותי הראשון שהגיש את תרומתו להסכם החדש במרס אחרון, יעד מחייב של הפחתת לפחות 40% מפליטות גזי החממה עד שנת 2030, בהשוואה לרמות של 1990", אמר השגריר פאבורג-אנדרסן.
השר גבאי הדגיש את ההזדמנות הכלכלית הגלומה במאמצים הגלובליים אל מול שינוי האקלים: "צמצום פליטות גזי חממה הוא מצב של win-win, לסביבה ולכלכלה, בישראל ובאיחוד האירופי. על ממשלות וראשי המגזר העסקי לעבוד יחד כדי להפחית פליטות, ולקדם מעבר עולמי לכלכלה דלת-פחמן. אנו מצפים להמשך שיתוף הפעולה הפורה שלנו עם האיחוד האירופי והמדינות החברות בו בעניין זה".
פטריק מזונאב, שגריר צרפת שמארחת את הוועידה, אמר: "ועידת פריז תהיה הזדמנות היסטורית להאיץ את המעבר לכלכלה עולמית דלת-פחמן ועמידה בפני השפעות האקלים. אנשים ברחבי העולם מצפים ממנהיגיהם לאותת שהם מוכנים ורוצים לנקוט בפעולה החלטית כדי להתמודד עם שינוי האקלים. האיחוד האירופי והמדינות החברות בו מחויבים לתרום חלקם ולעבוד עם השותפים שלנו כדי להבטיח שועידת פריז תהיה הצלחה".
פעילות האיחוד האירופי בתחום שינוי האקלים
המחויבות של האיחוד האירופי להפחית פליטות גזי חממה בשטחו בלפחות 40% עד שנת 2030 ביחס לרמות הפליטה ב-1990, מתבססת על המטרות ומסגרת המדיניות הנוכחיות של האיחוד בתחום האקלים. האיחוד האירופי צפוי לעמוד ביעד שלו להפחתת פליטות ב-20% בשנת 2020 ואף יותר מכך. בין השנים 1990 ו-2013 צנחו הפליטות של האיחוד האירופי ב-19% ואילו התמ"ג גדל ב-45% באותה התקופה.
שינוי האקלים ופעולות למאבק בו הנם חלק בלתי נפרד משיתוף הפעולה של האיחוד האירופי עם שותפיו ברחבי העולם, כולל בישראל ובמזרח התיכון.
האיחוד האירופי והמדינות החברות בו הנם מהתורמים העיקריים של מימון אקלים בינלאומי - בשנת 2013 לבדה הם תרמו 9.5 מיליארד יורו. הם ממשיכים להיות מחויבים להגדלת מימון האקלים כדי לתרום חלקם להשגת היעד של המדינות המפותחות לגייס במשותף 100 מיליארד דולר בשנה עד שנת 2020 ממגוון רחב של מקורות ציבוריים ופרטיים.
פעילות ישראל בתחום שינוי האקלים
ישראל מתכוונת להשיג יעד לאומי של הפחתת פליטות גזי החממה לרמה של 7.7 טוֹנה לנפש בשנת 2030, המהווה ירידה של 26% ביחס לרמה של 10.4 טוֹנה לנפש בשנת 2005. יעד ביניים של 8.8 טוֹנה לנפש נקבע לשנת 2025. היעד הלאומי כולל גם מטרות ספציפיות לשנת 2030 במגזרים שונים:
צמצום צריכת החשמל בלפחות 17% בהשוואה לצריכה הצפויה בתרחיש עסקים כרגיל
לפחות 17% מצריכת החשמל תבוא ממקורות מתחדשים
צמצום הנסועה הפרטית ב-20% (הסטת נוסעים לתחבורה ציבורית) ביחס לתרחיש עסקים כרגיל.