שתף קטע נבחר

 

הלמ"ס: העשירים חוסכים יותר בחשמל מאשר העניים

מנתוני הסקר החברתי של הלמ"ס עולה כי רק 5% מהאזרחים לא מכבים את האור כשהם יוצאים מהחדר ו-12% לא מכבים את החימום או הקירור. עוד עולה מהנתונים כי 64% מבעלי ההכנסה הגבוהה ו-45% מבעלי ההכנסה הנמוכה בדקו אם מכשיר חשמלי שקנו חסכוני בחשמל

הישראלים חוסכים באנרגיה: רוב הישראלים חוסכים בחשמל ומכבים אורות, מיזוג אוויר או אמצעי חימום כשיוצאים מחדר וממלאים מכונת כביסה או מדיח כלים לפני הפעלה. לרובנו יש בבית מכשירי חשמל גדולים חסכוניים, וחלקנו הגדול משתמש בנורות חסכוניות בחשמל. מהסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה גם כי כמחצית מהאוכלוסייה סבורה שהוזלת העלות של מכשירי חשמל חסכוניים היא הגורם העיקרי שיעודד את הציבור להפחית בצריכת האנרגיה.

 

אז עד כמה אנחנו חוסכים? 95% מהאוכלוסייה מכבים את האור כשיוצאים מחדר. התנהגות זו מקובלת בשיעורים גבוהים בכל רמות ההכנסה. בכל הערים הגדולות, שיעור המכבים את האור עולה על 90%, למעט בני ברק (86%). 88% מכבים את מיזוג האוויר או את החימום כשיוצאים מחדר. גם במקרה זה לא ניכרו הבדלים לפי רמת הכנסה. בערים הגדולות, נע השיעור בין 81% בחיפה ל-92% בתל אביב-יפו. 88% נוהגים למלא את מכונת הכביסה או את מדיח הכלים לפני הפעלתם, ללא הבדלים לפי רמת הכנסה. 84% נוהגים לתלות כביסה לייבוש, במקום שימוש במייבש כביסה, 88% בקרב בעלי רמת הכנסה נמוכה, ו-80% בקרב בעלי רמת הכנסה גבוהה.

 

 

55% מהאוכלוסייה מדווחים כי בפעם האחרונה שקנו מכשירי חשמל גדולים (כגון מקרר או מזגן), הם בדקו את רמת החיסכון שלהם בחשמל. שיעור האנשים שבדקו זאת נע בין 45% באשקלון ל-64% ברחובות. בקרב בעלי רמת הכנסה נמוכה, נמצא שיעור נמוך יחסית - 45% בודקים את רמת החיסכון, לעומת 64% מבעלי רמת הכנסה גבוהה.

 

מנתוני הלמ"ס עולה כי בביתם של 69% מהאוכלוסייה יש מקרר, מכונת כביסה או מזגן חסכוניים בחשמל. בערים הגדולות נע השיעור בין 60% בחיפה ל-77% בבת ים. בקרב בעלי רמת הכנסה נמוכה ל-66% מכשירים חסכוניים ואילו ברמת הכנסה גבוהה ל-74% יש מכשירים חסכוניים בחשמל. 12% מהאוכלוסייה כלל לא ידעו אם יש בביתם מכשירים חסכוניים בחשמל. בביתם של 90% מהאוכלוסייה יש נורות חסכוניות. השיעור דומה בערים השונות וברמות ההכנסה השונות.

 

ומה מבחינת אמצעי בידוד תרמיים? ל-22% יש חלונות כפולים; ל-17% יש בידוד תרמי של הקירות או של הגג. שיעור זה גבוה פי שניים בקרב בעלי הכנסה גבוהה מאשר בעלי הכנסה נמוכה (22% לעומת 10%, בהתאמה). 8% מהאוכלוסייה כלל לא ידעו אם קיים בביתם בידוד תרמי. בביתם של 86% יש דוד שמש, ליותר מ-70% מהאוכלוסייה בכל הערים הגדולות, ול-90% ביישובים הקטנים יותר. ל-1.5% מהאוכלוסייה יש מערכת סולרית לייצור חשמל.

 

בפני הנשאלים בסקר החברתי הוצגה השאלה: מהו הגורם העיקרי שיעודד את הציבור להפחית את צריכה האנרגיה? 49% סבורים כי הגורם העיקרי הוא הוזלת עלות מכשירי חשמל חסכוניים; 18% סבורים שפרסום מידע מפורט על צריכת האנרגיה בבית, והדרכים לצמצם אותה; 13% מציינים סימון בולט של רמת החיסכון על גבי מכשירי החשמל; 9% - מתן מידע על ההשפעות הסביבתיות השליליות של צריכת האנרגיה; ו-8% סבורים כי העלאת תעריפי האנרגיה, כגון: חשמל, גז וסולר, תעודד להפחית את צריכת אנרגיה.

 

34% מהאוכלוסייה יהיו מוכנים לשלם יותר בחשבון החשמל שלהם כדי שהמדינה תייצר יותר חשמל באנרגיה ירוקה, השיעור נע בין 22% בבני ברק לבין 41% בתל אביב ובחיפה. כמו כן, ניכר פער בין בעלי רמות ההכנסה השונות: 27% מבעלי רמת הכנסה נמוכה, 33% מבעלי רמת הכנסה בינונית ו-42% מבעלי רמת הכנסה גבוהה.

 

איך אתם מחממים את הבית?

92% מהאוכלוסייה משתמשים בחשמל לצורך חימום בתיהם. שיעור המחממים באמצעות חשמל עולה על 90% בכל הערים הגדולות המונות 100 אלף תושבים ומעלה, למעט ירושלים שבה 83% משתמשים בחשמל (82% מהיהודים ו-85% מהערבים בעיר מחממים את בתיהם באמצעות חשמל). לשם השוואה, בנתניה 98%, בתל אביב-יפו ובפתח תקווה 96% ובחיפה 95% מחממים את בתיהם באמצעות חשמל.

 

9% מהאוכלוסייה מחממים את בתיהם באמצעות גז, נפט או סולר. מבין הערים הגדולות בירושלים שיעור גבוה יחסית - 37% מחממים את בתיהם באמצעות גז, נפט או סולר (42% מהיהודים ו-28% מהערבים). 5% מהאוכלוסייה מחממים את ביתם באמצעות עץ או פחמים, 20% מהערבים לעומת 2% מהיהודים. בערים הגדולות 1% מחממים בעץ או פחמים, לעומת 9% ביישובים הקטנים.

 

מים וחשמל

89% מהאוכלוסייה, כך על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משתמשים בחשמל לחימום מים לרחצה. שיעור המשתמשים בחשמל עולה על 85% בכל הערים הגדולות, למעט פתח תקווה ואשדוד בהן שיעור המשתמשים בחשמל כ-75%.

 8% משתמשים בגז, בנפט או בסולר לחימום מים לרחצה. בירושלים השיעור הגבוה ביותר מבין הערים הגדולות - 21% (30% מהיהודים).

 

85% משתמשים בדוד שמש לחימום מים לרחצה. מבין הערים הגדולות, השיעור הנמוך ביותר נמצא בתל אביב-יפו - 71%. בבת ים ובבני ברק נמצאו השיעורים הגבוהים ביותר (93%-92%). ביישובים הקטנים, 90% משתמשים בדוד שמש לחימום מים לרחצה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים