המתפללים סולקו מבית הכנסת התימני ברמת אביב: "החלטה שערורייתית"
הורי תלמידים בבית ספר ברמת אביב שבו שוכן בית כנסת התלוננו נגד המתפללים. בתגובה אסרה העירייה על פעילות במקום בימי חול. המתפללים: "לראש העיר חשוב הכוח הפוליטי של ההורים"
"זו החלטה שערורייתית, אין שום סיבה להפסיק תפילה ומניין שמתקיים בכל יום". עיריית תל אביב החליטה לסגור את בית הכנסת התימני ברחוב פינשטיין בשכונת רמת אביב בעיר בימי חול למורת רוחם של המתפללים. ההחלטה התקבלה בעקבות תלונות של הורי בית הספר היסודי שבו שוכן בית הכנסת. ההורים קבלו על הפרעה מצד המתפללים לילדיהם, אולם המתפללים טוענים מנגד כי אמיתות התלונות כלל לא נבדקה.
בית הכנסת הקטן, שהוקם לפני 35 שנים, משרת 15 מתפללים בלבד. לטענת המתפללים, פעילותם בבית הכנסת התנהלה על מי מנוחות עד שבשנים האחרונות התחלפה הנהלת בית הספר. לדבריהם, הורי התלמידים החלו להתלונן על כך שהמתפללים הפריעו לילדיהם, ובאחרונה הגיעו התלונות לעירייה וזו סגרה השבוע את בית הכנסת.
שלום עוזרי (70), שנמנה עם מקימי בית הכנסת, אמר: "זה עניין אנטי-דתי וכניעה לאנשים. אין סיבה אמיתית לסגירה, העירייה צריכה לספק לנו מקום תפילה וזה המקום היחידי שיש לה כעת והיא נתנה לנו כיתה. למרות שיש סיכומים עם העירייה יש עלינו עלילות והעירייה לא בדקה אותן. היו לנו ישיבות וטענו את הטענות שלנו והכחשנו מה שמייחסים לנו, אבל היו שם אטומים כלפינו".
בין התלונות שהועברו להנהלת בית הספר ולעירייה צוין שבמבנה, ששימש גם כמקלט במהלך מבצע "צוק איתן", נמצאו בין היתר בקבוקי אלכוהול, סכיני מטבח, ושומשום - שאליו רגיש אחד מהתלמידים. התלונות הופיעו גם במכתב שההורים העבירו למתפללים. בתגובה לדברים אמר רפי שוקר (56), שמתפלל בבית הכנסת, כי "מדובר בסכיני מטבח שהיו נעולים בארון ונפרצו, האלכוהול היה שם בגלל סעודת מצווה בשבת, הכול היה סגור בארון".
עוד טענו ההורים כי המתפללים, שאמורים לעזוב את בית הספר עד לשעה 7:30 בבוקר, יוצאים משטח המוסד בשעה מאוחרת יותר ובשל כך נוצר מפגש עם התלמידים.
"זה דבר נורא עצוב"
העירייה הפיצה בחודש שעבר מכתב שאוסר על תפילה במקום בימי חול, ובעקבות כך הגישו המתפללים לפני כמה ימים עתירה לבית המשפט המחוזי בתל אביב. עו"ד אייל סילמן, שעתר בשם המתפללים, אמר כי "העירייה הודיעה על הפסקת תפילה בימי חול באופן חד-צדדי ומהיום להיום. החובה הבסיסית של רשות ציבורית היא
לאפשר שמיעה של הצדדים, אך עיריית תל אביב לא טרחה לשמוע את המתפללים או לבדוק את הטענות וסגרה בית כנסת שהיה פעיל 35 שנים. סגירת בית כנסת במדינת ישראל זה דבר נורא עצוב ויש לעשות הכול כדי לאפשר את קיומו".
בית הכנסת שנסגר משרת קהל מעורב אף שהוא מזוהה עם יוצאי תימן, ומלבדו קיים ברמת אביב ג' רק בית הכנסת של חב"ד. רפי שוקר, שמתפלל בבית הכנסת זה 15 שנה: "יש חובה של העירייה לתת אכסניה לבית כנסת, גם זה קרה אחרי שנלחמו. עכשיו בונים לנו בית כנסת שייקח שנתיים לבנות אותו. כל פעם מנסים להעיף אותנו משם, והעירייה הבהירה בעבר כי מאחר שאין מקום חלופי בשכונה נישאר שם. כנראה שלראש העיר חשוב יותר הכוח הפוליטי של ההורים מאשר הכוח של המתפללים. שלושת הילדים שלי למדו בבית הספר הזה ומשרתים היום במילואים ביחידות קרביות, ומגיע לנו כמו כל אזרח בית כנסת".
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "בניגוד לנטען, העירייה קיימה פגישת הידברות עם נציגי בית הכנסת, שבמסגרתה הוסבר להם כי לפי הנחיות משרד החינוך, מטעמים ברורים, אין לאפשר גישה למבוגרים לשטח בית הספר בשעות הלימודים, אשר חופפות לשעות התפילה, על מנת לא ליצור מגע של המתפללים עם קטינים הלומדים במקום. זאת לאחר שהתקבלו תלונות הורים על הטרדת התלמידים על ידי המתפללים. יודגש כי האיסור הוא לימי חול בלבד, ובימים שישי ושבת מורשים הבאים להתפלל במקום". עוד ביקשו בעירייה לציין כי "בימים אלה נבנה ברמת אביב ג' בית כנסת שמיועד לשרת את ציבור המתפללים, על קרקע שהקצתה לכך העירייה".