שתף קטע נבחר

האובך הכבד: מאות טופלו ביממה האחרונה - כך תתגוננו

צוותי מד"א טיפלו מאז שעות הערב אמש ב-300 בני אדם, בשל התקפי אסתמה, קוצר נשימה והחמרה של מחלות לב. מי נמצא בסיכון ומה לעשות עד שהאובך ישקע? מדריך

זיהום אוויר כבד ביותר בישראל: מאז אתמול נרשם שיא ברמות זיהום האוויר בשל האובך הכבד. האוויר המזוהם הזה הביא למאות התקפי קוצר נשימה, החמרה של מחלת האסתמה ושל מחלות הלב. במד"א ובמשרד הבריאות ממליצים לציבור לסגור חלונות, להישאר ככל האפשר בבתים ולהימנע מפעילות גופנית מאומצת בחוץ.

 

האובך הפעם נגרם בשל סופות חול בעיראק ובסוריה שהביאו לעליית החול לאוויר והגעתו אלינו בשל זרימות מזרחיות. האובך גורם לזיהום אוויר חמור המכביד על מערכת הנשימה, וגם על תפקוד הלב. אצל חולי לב הסובלים מהיצרויות בכלי הדם הכלילייים (המזינים את שריר הלב) עלול לגרום העומס הזה להתקפי לב ואף לשבץ מוחי.

ממד"א נמסר כי בין השעות 16:00 אתמול (ג' 3.11) ועד השעה 16:00 היום (ד') העניקו צוותי הפראמדיקים והחובשים טיפול לכ-300 בני אדם שנפגעו מהאובך.

 

בין הנפגעים למעלה מ- 146 בני אדם שסבלו מקוצר בנשימה, מהתקפי אסטמה והחמרה של מחלות ריאה, למעלה מ -53 בני אדם שהתעלפו ולמעלה מ- 100 בני אדם שסבלו מהחמרת תסמיני מחלות הלב שמהן הם סובלים.

 

מדובר בעליה של כעשרה אחוזים, כך לדוגמא בשבוע שעבר נרשמו במד"א קריאות ל- 114 בני אדם שסבלו מקוצר בנשימה ומהתקפי אסטמה, וכ- 150 בני אדם שהתעלפו וסבלו מהחמרה של מחלות לב.

 

למה זה קורה?

זיהום האוויר פוגע בשתי מערכות עיקריות. האחת – מערכת הנשימה והשניה - המערכת הלבבית. האוויר אשר רווי באותם חלקיקי אבק וחול מגרה את קנה הנשימה והריאות וגורם להפרשת כיח בשל התגובה האלרגית אותה יוצר הגוף עם פלישת החלקיקים הזרים.

אובך בתל-אביב. 300 פונו לטיפול (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אובך בתל-אביב. 300 פונו לטיפול(צילום: מוטי קמחי)
 

בתגובה האלרגית הזו מתחילים נוגדנים מסוג IgE לעורר את תהליך האלרגיה, שבו לא רק הכיח מופרש ממערכת הנשימה, אלא כלי הדם המתרחבים במקומות שונים גורמים לצריבה בעיניים, גירוי של הלוע, שיעול והיצרות של נאדיות האוויר בריאה הגורמים לצפצופים ולהתקף אסתמה.

 

החלקיקים שבאוויר עלולים בחלק מהמקרים גם לעורר זיהומים במערכת הנשימה כשנגיפים או חיידקים מתיישבים על הכיח המופרש, ויוצרים תהליך דלקתי נוסף.

 

למה הלב בסכנה?

הלב שרגיל לעבוד ללא הפסקה על "טורים נמוכים", מתקשה בימים כאלו לעמוד בעומס: המחסור בחמצן דורש מהלב להגביר את קצב הפעימות. מצב זה אצל חולי לב, הסובלים מהיצרויות בכלי הדם הכליליים (המזינים את שריר הלב) עלול להגביר את הסיכון להתקפי לב ואף לשבץ מוחי.

 

המעמסה על מערכת הנשימה ומערכת הלב, מתרחבת גם לשאר הגוף: לחץ הדם עולה בשל "עומס העבודה", ובשילוב השרב הכבד – התוצאה היא עייפות, כאבי ראש, תחושה כללית רעה וסיכון מוגבר עוד יותר לאוטם של שריר הלב או לארוע מוחי.

 

אוכלוסיות הסיכון הם קשישים, סובלים ממחלות נשימה כרוניות, נשים בהריון וילדים קטנים.

 

מה לעשות עד שהאובך ישקע?

לסגור את החלונות ברכב, בבית ובמשרד.

  • אם מדליקים מזגן - הפעילו אותו על פונקציית מיחזור האוויר מבפנים, במקום שאיבת אוויר מבחוץ.
  • לחולי לב ומחלות ריאה - מומלץ להימנע מחשיפה לאוויר בחוץ. מומלץ להישאר בבית ולא לנשום את האובך הכבד.
  • חולי לב החשים קוצר נשימה, כאבים בחזה עם או בלי הקרנת הכאב לכתפיים, לצוואר, ללסת, לגב או לבטן, עם או בלי תחושת בחילה וחולשה - צריכים להזעיק מיד עזרה רפואית דחופה.
  • חולי אסתמה ומחלות ריאה חסימתיות החשים יותר צפצופים צריכים להגביר את הטיפול באינהלציות ובסטרואידים על פי הנחיות הרופא.
  • חולים באסתמה ומחלות ריאה שחייבים לצאת מהבית, צריכים לקחת עמם את המשאפים ולהשאירם בהישג יד.
  • אלה שחוו התקפי אסתמה בעבר, צריכים להיוועץ ברופא המטפל בצורך בטיפול מונע במשקפי קורטיקוסטרואידים.
  • להימנע מפעילות גופנית מאומצת היום, במיוחד לא באוויר הפתוח. בכלל זה ריצות ומשחקי כדור.
  • בכל החמרה יש לפנות מיד לרופא המטפל או לחדר מיון.

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים עמית
המרינה בהרצליה. ידעה ימים בהירים יותר
צילום: חיים עמית
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים