סלפי ניצחון: האופוזיציה הפילה חוק ממשלתי
ברוב של 42 לעומת 41 הצליחה האופוזיציה לדחות הצבעה טרומית על חוק "הורים וילדיהם", שלפיו ילד לא יעבור אוטומטית לאמו במקרה של גירושין. מוביל החקיקה הפנה אצבע מאשימה לחבריו בקואליציה: "חסרי עמוד שדרה"
האופוזיציה התגייסה היום (ד') בצהריים להפיל במליאת הכנסת הצעת חוק, שזכתה לתמיכת הממשלה, במסגרתה תבוטל חזקת הגיל הרך. ברוב דחוק של 42 חברי כנסת נגד לעומת 41 בעד, נדחתה הצעת חוק "הורים וילדיהם", התשע"ה–2015, של חבר הכנסת יואב קיש (ליכוד), שזכתה לתמיכת ועדת השרים לענייני חקיקה.
בסיום ההצבעה הצטלמו מחובקות כמה מחברות האופוזיציה, כאשר הצלם מאחורי תמונת הניצחון הוא ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת):
חזקת הגיל הרך קובעת שבמידה וההורים לא הגיעו להסכמות, ניתנת החזקה על ילדים עד גיל 6 לאם. יו״ר סיעת המחנה הציוני ומרכזת האופוזיציה, ח"כ מרב מיכאלי, הסבירה כי החוק שעלה להצבעה טרומית "היה מפקיר ילדות וילדים למלחמות בין הורים בגירושין". היא הוסיפה כי באופוזיציה אמנם "מאמינות בשוויון בין גברים לנשים", אך קראה להשיג את השוויון "בחקיקה חכמה ולא במחטפים של חוקי קומבינה של ממשלה כושלת".
מנגד, השרה גילה גמליאל הבהירה כי "רשמתם כביכול ניצחון, אך הצעת החוק הממשלתית תעבור". יוזם החוק, ח"כ קיש הפנה גם אצבע מאשימה כלפי חבריו בקואליציה: "אני מזועזע מהביזיון הקואליציוני שהתרחש כעת בכנסת בנושא הצעת החוק שלי הורים וילדיהם. בגלל אופוזיציה קיצונית וחברי קואליציה חסרי עמוד שדרה, רק ילדי ישראל נפגעו כאן היום ובצורה הקשה ביותר". לדבריו, "זה לא יעבור בשתיקה".
הסקת המסקנות בקואליציה לא איחרה לבוא. יו"ר הבית היהודי, נפתלי בנט, החליט להעניש את ח"כ מוטי יוגב ממפלגתו כיוון שסרב להשתתף בהצבעה במליאה, בניגוד לעמדת הקואליציה. יוגב יושעה לשלושה חודשים מוועדת החוץ והביטחון.
ההצעה מבקשת להחליף בחקיקה חדשה את מרבית הוראות הפרק העוסק בהורים ובילדיהם הקטינים בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב–1962.
בדברי ההסבר להצעה נכתב:
"ענייני הילדים אינם יכולים אפוא להיגזר עוד מזכויות ההורים כאפוטרופוסים טבעיים של ילדיהם, כפי שקובע סעיף 14 לחוק הכשרות המשפטית. על פי התפיסה החדשה מרכז הכובד עובר להכרה בילד כבעל זכויות ייחודיות, לגדול ולהתפתח כאדם עצמאי, דבר שבא לידי ביטוי בפרט בחובה לשתף את הילד בתהליך קבלת החלטות בעניינו. עסקינן אפוא, בשינויים ערכיים ומוסריים משמעותיים – שכוללים גם מעבר טרמינולוגי ממונחי חובות וזכויות הוריות שבחוק הכשרות המשפטית (סעיף 15) למונח אחריות הורית – אשר טומנים בחובם הטמעה של תפיסה נורמטיבית חדשה אודות מהות היחסים בתוך המשפחה כבסיס לכל הסדר משפטי בעניינים שבין ילדים והוריהם".