פיצוי מארה"ב: 'ישראל רוצה 5 מיליארד דולר'
הסכום הראשוני שביקשה ישראל במו"מ על חבילת הסיוע הביטחונית, לאחר חתימת הסכם הגרעין עם איראן, גבוה ב-2 מיליארד דולר בשנה מתקציב הסיוע כיום. גורם אמריקני: ישראל תצליח להגדיל את הסיוע בלפחות מיליארד דולר
הזעם הישראלי מהסכם הגרעין עם איראן, שהוביל להפסקה זמנית בשיחות עם האמריקנים על חבילת סיוע ביטחונית, מתורגם כעת לכסף - והרבה כסף. ישראל ביקשה מארה"ב להעלות את היקף הסיוע הביטחוני השנתי מ-3 מיליארד כפי שניתן כיום ל-5 מיליארד דולרים. ההצעה הראשונית שהגישה ישראל, הודלפה לסוכנות רויטרס על ידי גורם אמריקני. לפי הפרסום, ישראל מעוניינת בחבילת סיוע שנתית של 5 מיליארד דולרים למשך עשור – כלומר 50 מיליארד דולרים.
אולם גורמים אמריקנים גורסים שהסיוע יהיה גבוה יותר אבל פחות ממה שישראל דורשת. לפי רויטרס, גורם אמריקני העריך שממשל אובמה יתפשר עם נתניהו על סכום שנע בין 4 ל-5 מיליארד דולרים. כלומר לפחות מיליארד דולרים יותר ממה שניתן כיום. לפני המשבר סביב הסכם הגרעין עם איראן, גורמים ישראלים ואמריקנים דנו בהעלאת הסכום לחבילה בגובה 3.7-3.6 מיליארד.
הבקשה הישראלית נועדה להתמודד עם האיומים העתידים על רקע אי היציבות במזרח התיכון והאיומים מצד איראן ומצד ארגוני הטרור. "בישראל טוענים שהשגשוג הכלכלי של איראן בזכות הסרת הסנקציות יאפשר לה להגביר את תמיכתה בארגונים עוינים לישראל בסוריה, בלבנון ובשטחים הפלסטיניים - בוושינגטון אומרים שזהו חשש מוגזם", נכתב ברויטרס.
כפי שדווח לאחרונה ב-ynet, ישראל העבירה באחרונה לממשל רשימת בקשות של צרכים צבאים מיוחדים לעשרים השנים הבאות.
בהם, טייסת של מטוסי F-15 חמקנים מעבר לטייסות ה-F-35 שהאמריקנים כבר הבטיחו. הרשימה הישראלית כוללת גם מטוסי-מסוקי V-22, מסוקים, מטוסי תדלוק, חימוש מדויק וכמות גדולה של טילי חץ 3 שנועדו ליירט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספרה כשכבת הגנה נוספת לחץ 2. חשוב לציין שכיום, מעבר לחבילת הסיוע, מקבלת ישראל מימון נוסף שמיועד ספציפית לטילי הגנה דרך תקציב אחר.
לפי הדיווח בסוכנות רויטרס, הבקשה הרשמית של ישראל עדיין לא הועברה מאנשי הממשל לקונגרס. גורם בקונגרס אישר ש"קודם כל הם צריכים לנהל מו"מ עם הבית הלבן". הבקשה הישראלית תידון בפעם הראשונה בין הנשיא ברק אובמה לראש הממשלה בנימין נתניהו בפגישה של השניים בבית הלבן הצפויה ביום שני הקרוב.