ביי חבּיבּי: הסעודיות מתגרשות - וחוגגות
גירושים בממלכה השמרנית כבר מזמן אינם טאבו, ונשים שנפרדות מבעליהן לא מתביישות לחגוג את הפרידה במסיבות עם עוגות. לפי נתוני משרד המשפטים, מדי שעה נרשמים 7.75 מקרי גירושים לעומת 2.69 רישומים לנישואים
בשנים האחרונות חווה מוסד הנישואים משבר גדול בסעודיה ובכלל במדינות ערב. אם בעבר נמנעו זוגות מלהיפרד או שבחרו שלא לדבר בפומבי על גירושיהם, הרי שכיום הם איבדו את הבושה. לראיה, מורה סעודית העלתה לפני כמה ימים סרטון וידאו שבו היא חוגגת את גירושיה מבעלה.
עוד חדשות מעניינות בדף הפייסבוק של דסק החוץ
סרטון הווידאו עורר סערה ברשתות החברתיות וזכה לסיקור בתקשורת הערבית. את הסרטון מלווה מוזיקה שלווה וברקע שולחן ערוך בעוגה, עוגות וממתקים לכבוד גירושיה של המורה הסעודית. העוגה שהוכנה נראית בדיוק כמו עוגת חתונה למעט העובדה שבובת הכלה עומדת וזו של החתן שוכבת מושפלת. על העוגה נכתב: "אלף מברוק". מתחת לעוגה נכתב "אל תאשימו את הציפור, מי שאחראי עליה זה הצפר" - רמז לכך שהמורה הסעודית מאשימה את בעלה בכישלון נישואיהם. עוד נראה בסרטון: שלט שחור שעליו נכתב "בעיה שהגיעה לסיומה".
בכלי התקשורת הערביים דיווחו כי בעלה של המורה הסעודית הציב לה אולטימטום: עזבי את העבודה ובחרי בי או שניפרד. היא בחרה, כאמור, באופציה השנייה והתגרשה ממנו.
התגרש מאשתו כי לא סגרה את דלת הבית
סעודיה נחשבת למדינה שמרנית שבאופן מסורתי נוטה לקבל את גרסאות הבעלים מבלי לחלוק עליהן ומאשרות להם להתגרש מנשותיהם. בעבר כבר נרשמו בממלכה הסונית מקרים של גבר שהתגרש מאשתו כי לא סגרה את דלת הבית, של גבר שנפרד מאשתו כי נהגה באוטו ושל גבר שהתגרש מרעייתו כי העליבה אותו לאחר שרצח את ארבעת ילדיהם.ברשתות החברתיות היו רבים שתקפו את המורה הסעודית, אך גם כאלה שתמכו במסיבת הגירושים שלה. נביל א-זהראני כתב: "בזמן שהאישה הזו חוגגת את הגירושים שלה, צעירות מייחלות לכך שאללה יביא להן בעלים". למיא חאלד כתבה: "הסרטונים האלה נועדו לעודד את הצעירות למרוד ולראות בפרידה דבר שגרתי. פני הדברים אינם כך".
סעידה עבדאללה נעמדה לצדה של המורה הסעודית וכתבה: "אף אחד לא יודע כיצד חיה האישה עם בעלה. ייתכן שהגירושים הם חסד עבורה". פאלח בן עאיד כתב: "אני רואה הרבה תגובות שמגדפות את המורה. אל תשפטו מצד אחד! ייתכן שהבעל שלה התייחס אליה בצורה לא אנושית והיא לא מתאימה לו". סהלה אל-ג'מילי כתבה: "חלק מהנשים חוות חיים קשים מאוד עם הבעלים שלהן ועל כן אין להתפלא שהן חוגגות את הגירושים שלהן". סוהא אל-חמאד הגדילה לעשות וכתבה: "מדוע אתם כועסים? משום שהיא חגגה את הגירושים מבעלה? ייתכן שהיא אולצה להתחתן איתו ולאחר מכן חשה שמחה. בסופו של דבר החגיגה היא זכות לגיטימית".
על פי נתוני משרד המשפטים הסעודי, בחצי השנה הראשונה של 2015 נרשמו 33,954 מקרי גירושים בממלכה לעומת 11,817 רישומים לנישואים. המשמעות - פי שלושה התגרשו מאשר התחתנו. אחד הנתונים המדהימים שעולים הוא שמדי שעה נרשמים בסעודיה 7.75 מקרי גירושים לעומת 2.69 רישומים לנישואים בשעה. לשם השוואה, במחצית הראשונה של 2014 תועדו כ-25 אלף מקרי גירושים בממלכה - עלייה של יותר מ-8,300 מקרים.
למרות הנתונים, הערוץ הסעודי MBC התהדר השבוע בידיעה לפיה סעודיה ומצרים נמצאות מחוץ לרשימת עשר המדינות המובילות בעולם מבחינת שיעור הגירושין. עוד נכתב כי בשעה שבלגיה מובילה את הרשימה עם 71 אחוזי גירושים, סעודיה עומדת על 21.5 אחוזים בלבד.