האיחוד האירופי צופה: שלושה מיליון מהגרים יגיעו בשנה הקרובה
עד כה הגיעו בשנה הזו 700 אלף מהגרים ליבשת ולפי הערכות האיחוד האירופי, גל ההגירה צפוי להתגבר באופן משמעותי
גל ההגירה לאירופה צפוי לשבור שיאים בשנה הקרובה. כך עולה מתחזית כלכלית שפרסמה ועדה ביצועית של האיחוד האירופי הסוקרת את שנת 2016.
עוד חדשות מעניינות בדף הפייסבוק של דסק החוץ
לפי הנתונים, בשנה החולפת הגיעו למדינות היבשת 700 אלף מהגרים ובשנה הבאה יתגבר גל ההגירה, "אנו חוזים תוספת של שלושה מיליון בני אדם שיגיעו לאיחוד האירופי בתקופה החזויה", נאמר בדו"ח. ועדת האיחוד צופה שהגידול הניכר בהגירה יוביל לגידול בהוצאות הממשלתיות של 28 מדינות האיחוד. עם זאת נאמר כי תיתכן השפעה חיובית קלה על כלכלות האיחוד בעוד כמה שנים.
נציבות האו"ם לפליטים מסרה כי מתחילת השנה יותר מ-700 אלף מהגרים ופליטים הגיעו לאירופה דרך הים התיכון, ו-3,210 נהרגו או נעלמו. למרות מזג האוויר הקשה, אלפי מהגרים ממשיכים להגיע מהמזרח התיכון, בעיקר מסוריה, ליוון ולאיטליה. ליוון, למשל, הגיעו 48 אלף מהגרים ופליטים בתוך חמישה ימים, כ-9,600 בכל יום השבוע. ארגון ההגירה הבינלאומי (IOM) הודיע כי מדובר בכמות שיא בתקופת זמן כזו.
קצב הגעת המהגרים לאירופה גובר. בחודש אוקטובר 2015 הגיעו אליה 218 אלף איש דרך הים, לעומת 172 אלף בחודש ספטמבר. לצורך השוואה, בחודש אוקטובר נכנסה כמות אנשים שוות ערך לכל שנת 2014. עם זאת, באירופה הכריזו כי יגרשו את המהגרים שהגיעו מסיבות כלכליות. ממסמכים סודיים של האיחוד האירופי שדלפו עולה כי כדי להבטיח את שיתוף הפעולה עם ארצות המוצא של המהגרים יציעו שרי האיחוד להגדיל את הסיוע למדינות אפריקניות או אסייתיות שייקחו אותם בחזרה, ולאיים בהפסקתו אם לא יעשו זאת.
ההצעות החדשות עשויות להוביל למעצרים נרחבים של אלפי מהגרים, כדי למנוע מהם לחמוק מגירוש. יותר מ-400 אלף מבקשי מקלט שהגיעו ליבשת במחצית הראשונה של 2015 צפויים שלא לקבל אישור לבקשת המקלט שלהם.
ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס סיפר שהוא חזה בעצמו במהגרים ובפליטים שמגיעים לאי לסבוס בסירות גומי, זמן קצר לאחר שהגיע לאי היווני כדי לחנוך בו מרכז לרישום מהיר של מהגרים. אל ראש הממשלה היווני התלווה נשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ. "ראינו ממקור ראשון סירה מגיעה, מלאה בפליטים. ואכן, הבנו שמדובר בהליך פלילי שמבוצע על ידי מבריחים שדוחסים מהגרים לתוך כלי שיט שאינם סירות אלא מתנפחים מאולתרים", אמר ציפרס. "מה שקורה בים האגאי זה פשע וצריך לעצור אותו".
המעבורות ביוון קשורות בנמלים זה היום הרביעי ברציפות, ועשרות אלפי תושבי איים תקועים ולא יכולים לזוז כמו גם סחורות רבות שתקועות ולא מגיעות לשווקים ביוון היבשתית. כמו כן, בעקבות המצב תקועים אלפי מהגרים באיים האגאיים המזרחיים. המעבורות לא יוצאות להפלגה מאז יום שני בשל שביתת הימאים נגד תוכנית החילוץ האירופית.