קמרון: דואג לשלום 20 אלף הבריטים בסיני
בריטניה עצרה את הטיסות לסיני וממנה בעקבות התרסקות המטוס הרוסי בחצי האי המצרי, בשעה ש-20 אלף מאזרחיה תקועים באזור. רה"מ הבריטי: "יותר סביר מלא סביר שפצצה הפילה את המטוס". מצרים דוחה את האפשרות שדאעש הפיל את המטוס עם פצצה על רקע החשש לפגיעה בתיירותה
בריטניה הודיעה היום (יום ה') כי קיים סיכוי גדול ששלוחה של ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) עומדת מאחורי התרסקות מטוס הנוסעים הרוסי ביום שבת בחצי האי סיני, שבה נהרגו 224 בני אדם. רוסיה אמרה שתיאוריות מסוג זה הן ספקולציות בשלב זה ורק החקירה הרשמית של האסון תקבע מה קרה. מצרים מצדה מסרה שאין שום אינדיקציה לכך שפצצה הפילה את מטוס חברת "מטרוג'ט".
עוד חדשות מעניינות בדף הפייסבוק של דסק החוץ
סוגיית האחריות להתרסקות המטוס רגישה במיוחד מבחינת רוסיה ומצרים. מבחינת רוסיה משום שבימים אלה מבצעים מטוסיה תקיפות אוויריות בסוריה, בין היתר נגד מטרות דאעש, ומבחינת מצרים משום שכלכלתה נשענת רבות על הרווחים מענף התיירות שלה.
שר החוץ הבריטי פיליפ האמונד נשאל אם לדעתו דאעש אחראי לאסון התעופה בסיני והשיב: "דאעש-סיני קיבל אחריות על הפלת המטוס, הם עשו זאת מיד לאחר ההתרסקות. עברנו על כל תמונת המידע, כולל טענה זו של דאעש, אבל ברור שגם על חלקי מידע אחרים והגענו למסקנה שקיים סיכוי גדול לכך".
רוסיה: חכו לתוצאות החקירה הרשמית
מקורות בארצות הברית ובאיחוד האירופי אמרו שיש סבירות גבוהה לכך שהשלוחה של דאעש במצרים הטמינה פצצה במטוס הנוסעים הרוסי.
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר שמטוסים רוסיים ממשיכים לטוס לאתר הנופש שארם א-שייח שבסיני וממנו. הטיסה של חברת "מטרוג'ט" התרסקה זמן קצר לאחר שהמריאה מאתר הנופש המצרי בדרכה לעיר הרוסית סנט פטרסבורג. רוב הנספים באסון היו אזרחי רוסיה. בניגוד לעמדה הרוסית, בריטניה, אירלנד ומדינות נוספות בעולם השהו את הטיסות לשארם א-שייח וממנה. "אמרנו זאת בעבר ונחזור על זה שוב: תיאוריות על מה שקרה ועל סיבות התקרית יכולות לצאת רק מתוך החקירה", אמר פסקוב, דובר הקרמלין ומקורבו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין בתגובה לדבריו של שר החוץ הבריטי. "עד כה לא שמענו דבר כזה מהחקירה. השערות דומות מסוג זה מבוססות על מידע שלא נבדק והן בגדר ספקולציה".
ארגון "המדינה האיסלאמית" רוצה להקים חליפות איסלאמית ברחבי העולם המוסלמי. ארגון הטרור הסוני רואה ברוסיה אחת מאויבותיו הגדולות ביותר אחרי שזו החלה להתערב צבאית בסוריה מאז 30 בספטמבר כדי לשמור על בשאר אסד בכיסאו. דאעש קרא למוסלמים בעולם לצאת למלחמה ברוסיה ובארה"ב בתגובה לתקיפות האוויריות שהן מבצעות בשטחי סוריה.
מצרים: בריטניה לא התייעצה איתנו לגבי הפסקת הטיסות
בריטניה החליטה לעצור את הטיסות לשארם א-שייח וממנו ורוצה להמתין קצת כדי להעריך את המצב הביטחוני במקום שממנו יצאה "טיסת המוות" הרוסית. מצרים טענה שבריטניה לא התייעצה עמה בטרם קיבלה החלטה בדבר.דאעש, שמפגין נוכחות גם בשכנתה של מצרים לוב, מנהל קמפיין של פיגועי התאבדות ופיגועי ירי במצרים במטרה להפיל את משטרו של הנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי, שבימים אלה נמצא בביקור ממלכתי בריטניה. בריטניה, כמו מעצמות מערביות אחרות בעולם, רואה במצרים בעלת ברית חיונית למלחמה בטרור האיסלאמי.
מחוקק בכיר רוסי אמר מוקדם יותר שהחלטת בריטניה להפסיק את הטיסות לשארם א-שייח נובעת מההתנגדות של לונדון לפעולות הרוסיות בסוריה. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית "ריה נובוסטי". "יש התנגדות גאופוליטית לפעולות של רוסיה בסוריה", אמר קונסטנטין קוסאצ'ב, חבר הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, כשנשאל על ההחלטה הבריטית.
אם יתברר שפצצה היא זו שהרגה את 224 הנוסעים ואנשי הצוות במטוס הרוסי הרי שהדבר יפגע בוודאות בענף התיירות המצרית, שעוד מנסה להתאושש מכמה שנים של חוסר יציבות פוליטית שכללו מהפכה עממית, שהפילה את חוסני מובארק מהשלטון, הפיכה צבאית, שהפילה את מוחמד מורסי מהשלטון, ומתקפות טרור רבות ברחבי המדינה.
בינתיים, רמת האבטחה בנמל התעופה בשארם א-שייח תוגברה משמעותית מאז התרסקות המטוס הרוסי וכוחות הביטחון מסיירים בין הטרמינלים ולא מאפשרים לנהגים, סוכני נסיעות ולאחרים להסתובב באזור בעודם ממתינים לקבלת נוסעים.
דאעש, ששולט בחלקים נרחבים בעיראק ובסוריה, מנהל מאבק בצבא מצרים בסיני זה תקופה ארוכה. אמש חזר ארגון הטרור על טענתו לפיה הוא זה שהפיל את מטוס הנוסעים הרוסי, והוסיף שבסוף יספר לעולם כיצד עשה זאת. במצרים לא מקבלים לפי שעה את טענת דאעש ודוחים אותה על הסף.
נשיא מצרים א-סיסי תיאר את דאעש כאיום חיצוני על העולם הערבי ועל המערב וקרא לא פעם לקהילה הבינלאומית לפעול יותר כדי להילחם בטרור האיסלאמיסטי.
"ייקח זמן עד שנשיב את התיירים הבריטים הביתה"
בריטניה מסרה שהיא פועלת בשיתוף פעולה עם הרשויות במצרים כדי להוסיף אמצעי אבטחה שיאפשרו לתיירים הבריטים הרבים שתקועים בשארם א-שייח לשוב הביתה. אלא שדבר זה לוקח זמן ולפי שעה לא יוצאות טיסות מחצי האי המצרי לכיוון הממלכה הבריטית. ראש ממשלת בריטניה התייחס היום לאסון המטוס בסיני, ואמר שהוא דואג לביטחונם של 20 אלף התיירים הבריטים ששוהים כרגע בחצי האי המצרי. "התפקיד שלי הוא לשמור על ביטחונם של התיירים הבריטים באשר הם", אמר קמרון. לדבריו, "ייקח זמן להתחיל להטיס את התיירים הבריטים משארם א-שייח הביתה".
קמרון עצמו אמר שהסבירות שפצצה הפילה את המטוס הרוסי גבוהה יותר מן האפשרות שלא. " יותר סביר מלא סביר שפצצה הפילה את המטוס", אמר ראש הממשלה הבריטי לפני פגישתו עם נשיא מצרים במעונו ברחוב דאונינג 10 בלונדון. "אנו צריכים להכניס למקום עוד אבטחה כדי שנמל התעופה יהיה בטוח בשביל להטיס את האנשים הביתה. זה בראש סדר העדיפויות שלנו ועל זה אנחנו נעבוד ביחד עם המצרים".
במקביל, רשות התעופה האירית הנחתה את המטוסים האיריים שלא לטוס לסיני או מחצי האי עד הודעה חדשה. המטוס שהתרסק מדגם איירבוס A321 היה רשום באירלנד ומסיבה זו גם אירלנד משתתפת בחקירת ההתרסקות.
מומחים לביטחון וחוקרי תעופה אמרו שלא סביר שהמטוס נפגע מגורם חיצוני והוסיפו שלמחבלים בחצי האי סיני אין טכנולוגיה להפיל מטוס נוסעים שנמצא בגובה של יותר מ-30 אלף רגל.
ארגון דאעש-סיני הרג מאות חיילים ושוטרים מצריים מאז שא-סיסי, מפקד הצבא לשעבר, הדיח את הנשיא האיסלאמיסטי מורסי ב-2013 לאחר הפגנות מחאה גדולות נגד שלטונו. בשנה שעברה נבחר א-סיסי לנשיא מצרים תחת הבטחתו לייצב את המדינה ולשקם את כלכלתה ההרוסה. מבקריו טוענים כי בדרך לשיקום המדינה מדכא א-סיסי זכויות אדם ושידו הנוקשה נגד הקיצוניים רק תייצר עוד קיצוניים שיבקשו לפגוע במצרים.