שתף קטע נבחר

 

לקראת החורף: איזה תרופות מותר לך במהלך ההריון?

צינון, כאבי ראש או סתם מצב רוח בגלל מזג האוויר. כשאת בהריון הכל נראה חמור יותר בעיקר בגלל שאת לא יודעת מתי את יכולה להיעזר בתרופות, אם בכלל? אז מה מותר ומה אסור - המדריך המלא

בשיתוף סופר-פארם

 

הריון זו לא מחלה, אבל מגוון התסמינים, המיחושים הכאבים והצרות של היום יום יכולות לתקוף בכל רגע. אז עולה התהייה אילו תרופות מותר לקחת, ומה עם ויטמינים או חיסונים. אף שחלק מהתרופות אסורות במהלך ההריון, הרי ששימוש מושכל במרבית התרופות הקיימות היום הוא בטוח. כך או כך, תמיד יש להיוועץ ברופא המטפל.

 

אז מה מותר ומה אסור ליטול במהלך ההריון, ומה החלופות? הנה המדריך המלא.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

דלקות בדרכי השתן

למה זה קורה? אצל נשים השופכה קצרה יותר ונמצאת בסמוך לנרתיק, שדרכו עלול לעלות זיהום דרך השופכה לשלפוחית השתן ועד הכליות.

 

זיהום בדרכי השתן חייב להיות מטופל מיידית בהריון מאחר שחוסר טיפול עלול לגרום לזיהום בכליות (פיילונפריטיס‭,(‬ שכרוך בשיעור גבוה יותר של לידות מוקדמות. גם בנשים ללא תסמינים קלאסיים של הזיהום (השתנה תכופה, צריבה, חום, צמרמורות‭,(‬ אך שמתגלה אצלן תרבית שתן חיובית, יש לטפל באנטיביוטיקה במהלך ההריון.

 

הגורם השכיח ביותר לדלקות בדרכי השתן הוא החיידק אי קולי, אך גם החיידק סטרפטוקוק מקבוצה B, או בקיצור GBS, ‬ עלול לגרום לזיהום, והוא מחייב מתן אנטיביוטיקה בלידה כדי למנוע הדבקה של העובר במהלכה.

 

מהספרות הרפואית עולה שחיידק GBS שנמצא בשתן, נמצא גם בצוואר הרחם. מהסיבה הזו חייבת ההרה לקבל טיפול אנטיביוטי עם הזיהוי וגם בלידה. החיידק מסכן גם את העובר ועלול לגרום לדלקת ריאות, לדלקת קרום המוח ובמקרים נדירים אף למוות.

 

מותר: באופן כללי אין כמעט הגבלה של מתן אנטיביוטיקות מוכרות בזמן ההריון, כמו אוגמנטין, מוקסיפן, רפאפן, זינאט, מקרודנטין ועוד.

 

אסתמה

למה זה קורה? שליש מהנשים שסובלות מאסתמה חשות הקלה בהריון, כשליש נותרות עם אותם התקפים, ואצל שליש חלה החמרה במהלך ההריון.

 

מותר: אם האישה נוטלת תכשירים נגד אסתמה, כולל ונטולין וארובנט, יש להמשיך בטיפול הזה לכל מהלך ההריון מאחר שנזק של התקף אסתמטי חמור יותר במהלך ההריון מאשר הנזק המינימלי שעלולות התרופות האלה לגרום. גם חולות שמטופלות בתרופות סטרואידיות צריכות להמשיך את הטיפול ולא להפסיק אותו על דעת עצמן.

 

בחילות. אם לא מטופלים בתופעות, האישה עלולה להתייבש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בחילות. אם לא מטופלים בתופעות, האישה עלולה להתייבש(צילום: shutterstock)

 

בחילות והקאות

למה זה קורה? על פי ההשערות, הורמון ההריון hCG הוא זה שגורם לתופעה. כמות ההורמון עולה מתחילת ההריון ומכפילה את רמתה כל 24 עד 48 שעות, עד לשיא סביב השבוע ה־13 להריון, שאחריו רמתו צונחת. הן מופיעות אצל כ־‭60%‬ מהנשים ההרות.

 

עיקר הטיפול כולל שתייה מרובה, שכן התייבשות עלולה לגרום ליצירת תוצרי פירוק כימיים הקרויים 'גופי קטו' שעלולים להזיק לעובר. נשים שלא מסוגלות לשתות זקוקות לאשפוז ולעירוי נוזלים. אם ההקאות מרובות יש לעקוב אחרי בדיקות דם שכוללות תפקודי כבד ומלחים.

 

מותר: נמצא שוויטמין ‭B6‬ מסייע להקלת הבעיה. שימוש בתרופה פראמין הוא אפשרי, אך באופן חד פעמי ותוך התייעצות עם הרופא המטפל.

 

חיסונים

אין כל הוכחה לכך שנשים הרות שחוסנו סיכנו את עוברן. היתרון של קבלת חיסונים עולה בעשרות מונים על סיכון תיאורטי לעובר. עם זאת, באופן כללי חיסון חי מוחלש שמכיל חלקיקי נגיף אסור במהלך ההריון.

 

ואלה המלצות המרכז לבקרת מחלות בארה"ב בנוגע לחיסונים השכיחים:

 

הפטיטיס ‭:A‬ בטיחות החיסון לא נקבעה. עם זאת, למרות שהחיסון מיוצר מנגיף מוחלש הסיכון בהריון נמוך מאוד, ולפיכך כשעולה חשד לחשיפה לנגיף מומלץ לחסן.

 

הפטיטיס ‭:B‬ מותר ואף מומלץ לחסן בהריון, במיוחד בקבוצות סיכון (יחסי מין עם בני זוג מרובים בחצי השנה האחרונה, מחלות מין לאחרונה, שימוש בסמים או בן זוג נשא הפטיטיס ‭.(B‬ גרדאסיל (נגד נגיף הפפילומה‭:(‬ המידע על בטי־ חות החיסון בהריון מוגבלת, ולכן החיסון לא מומלץ בהריון. אם הוחל בחיסון לפני ההריון, יש לדחות את שאר המנות עד אחרי הלידה.

 

שפעת: החיסון מומלץ. אין כל סיכון לאם או לעובר.

 

טטנוס: מותר ומומלץ בהריון למי שלא התחסנה בעשר השנים האחרונות וסובלת מחבלה או מחתך מדמם.

 

כלבת: מותר לחסן נשים שנחשפו לחיה נגועה בכלבת, ובהתאם להנחיות משרד הבריאות.

 

אבעבועות רוח: בטיחות החיסון בהריון לא נקבעה, ולכן מומלץ לנשים שלא להתחסן במהלך ההריון. נשים שאצלן עלה חשד לחשיפה לנגיף הווריסלה, שגורם לאבעבועות רוח, צריכות לקבל את החיסון הסביל VZIG שמכיל נוגדנים לנגיף וריסלה זוסטר.

 

חצבת: בטיחות החיסון לא נקבעה, ומאחר שמ־ דובר בנגיף חי מוחלש, החיסון לא מומלץ במהלך ההריון.

  

לשמור על הבריאות בחורף. בעיקר בהריון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשמור על הבריאות בחורף. בעיקר בהריון(צילום: shutterstock)

 

כאבי ראש

למה זה קורה? אחת הסיבות לכך היא מיעוט בצריכת נוזלים. גורמים נוספים הם השינויים ההורמונליים. אף שבמרבית המקרים התופעה לא מסוכנת, הרי שבמקרים נדירים סיבוך שקרוי

  

רעלת הריון, שמסכן את האם והעובר, עלול להתבטא בכאבי ראש כסימן מקדים. כאבי ראש עלולים להיות סימן גם לבעיות אחרות כמו גלאוקומה ויתר לחץ דם.

 

הטיפול העיקרי בכאבי הראש הוא במשככי כאבים, אלא שחלק מהם אסורים במהלך ההריון. בשורה התחתונה כדאי להיוועץ ברופא המטפל ולהעדיף מנוחה או שיטות של רפואה משלימה.

 

מותר: אם בכל זאת העדפתם את התרופות, אקמול הוא טיפול מקובל, אך גם השימוש בו צריך להיות מתון.

 

אסור: נורופן אסורה לשימוש במהלך ההריון, ובמיוחד בשליש הראשון ובשליש האחרון, כיוון שהתרופה עלולה לעכב את תהליך הלידה. בנוסף יש לנורופן השפעה שלילית על מערכת הלב וכלי הדם של העובר.

 

לגבי אופטלגין – בטיחותה בהריון לא נקבעה. לרוב ממליצים להימנע משימוש ממושך ובמינון גבוה בתקופת ההריון, במיוחד בשליש הראשון.

 

תרופות חדישות מקבוצת הטריפטנים (אימיטרקס, סומטרידקס, זומיג)) נחשבות ליעילות בעת התקפי מיגרנה, אלא שאין נתונים לגבי השפעתן על העובר שמתפתח בבני אדם. עם זאת, עקב הימצאות מומים בעוברי חולדות מומלץ לא להשתמש בתרופות האלה בהריון אלא אם הן ממש חיוניות.

 

כאבי גב

למה זה קורה? כאבי גב תחתון שכיחים בהריון לאור השינוי בכובד המונח על עמוד השדרה. ברוב המקרים הכאבים מופיעים אחרי עמידה או שכיבה ממושכות ומוחמרים עם גדילתה של הבטן. מה מותר: אקמול.

 

אסור: וולטרן או אינדומד. קומפרסים חמים, אמבטיות חמות או סאונה אסורים מאחר שחשיפה לחום עלולה לגרום להצטברות חלבונים לא רצויים שמזיקים לעובר. לא רצוי שימוש בחגורות גב במהלך ההריון, ראשית משום שזה לא עוזר, ושנית מכיוון שהן מפעילות לחץ על הבטן שעלול להפריע לגדילתו התקינה של העובר.

 

אפילפסיה

למה זה קורה? התקף אפילפסיה שמתבטא בפרכוסים גורם להפרעה בזרימת דם עם חמצן למוח לאם ולעובר.

 

מותר: נשים שמטופלות בתרופה נוגדת הפרכוסים טגרטול נוטות להפסיק את הטיפול במהלך ההריון מחשש לפגיעה בעובר. לדעת המומחים, הגישה הזו פסולה שכן התקף אפילפטי עלול להזיק לאם ולעובר הרבה יותר מנטילת הטגרטול, שנחשבת לתרופה בטוחה במינונים רגילים.

 

לנשים שנוטלות טגרטול נהוג לבצע בדיקת מי שפיר כדי לעקוב אחרי התפתחות העובר. במהלך ההריון יש להגדיל את מינון הטגרטול, כיוון שנפח נוזל הדם/פלזמה עולה, ובה בעת רמת הטגרטול בדם יורדת. בכל מקרה יש להיוועץ בנוירולוג להתאמת המינונים ולמעקב אחרי הרמות בדם.

 

אסור: אין ליטול את התרופה נוגדת הפרכוסים דפלפט במהלך הריון עקב דיווחים על מומים ובעיות קרישת דם.

 

דיכאון

למה זה קורה? על פי ההערכות, כ־‭10%‬ מהנשים ההרות סובלות מדיכאון, אף שההריון עצמו לא מחמיר את הדיכאון.

 

הטיפול בדיכאון חשוב גם במהלך ההריון מכיוון שאישה שסובלת מדיכאון לא דואגת לבריאותה, לא צורכת מזונות בריאותיים שמספיקים לשגשוגו של העובר ועלולה להמשיך בהרגלי עישון ושתיית אלכוהול. מהסיבה הזו קובעים היום מומחים נחרצות שגם בהריון יש להמשיך בטיפול התרופתי לדיכאון.

 

הפסקה של נטילת נוגדי דיכאון במהלך ההריון מגבירה פי 5 את הסיכון לחזרת הדיכאון בהשוואה לנשים שנוטלות את התרופות ברציפות. הפסקה פתאומית של נטילת נוגדי הדיכאון גורמת גם לתסמינים רבים אחרים ובהם כאבי ראש, בחילות והקאות, צמרמורות, עייפות, נדודי שינה וסיוטי לילה.

 

מותר: כמה דיווחים בעבר קשרו את השימוש בתרופה אמיטריפטילין (אלטרול, אלטרולט, טריפטל) למומים מולדים בעובר, ובמיוחד למומי גפיים. עם זאת, מחקרים חדשים יותר מצאו שהת־ רופה בטוחה במהלך ההריון.

  

התרופה נוגדת הדיכאון זייבן הוכחה כבטוחה בבעלי חיים, ואין היום דיווחים על תופעות לוואי מנטילתה במהלך ההריון. התרופות האחרות מקבוצת SSRI נחשבות לבטוחות ומומלצות לשימוש במהלך ההריון על אף דיווחים נדירים על יתר לחץ דם ריאתי בעובר במחצית השנייה של ההריון. בקבוצה הזו נכללות פלואוקסטין פרוזאק, פלוטין, פריזמה וסרטראלין (לוסטרל, סרנדה, סרטראלין‭.(‬

 

יילודים לאמהות שנטלו נוגדי דיכאון, ובפרט בטרימסטר האחרון, נשארים בבית החולים בהשגחה למשך כמה ימים מכיוון שהעובר עלול ללקות בתסמיני גמילה חולפים כמו אי שקט.

 

אסור: פרוקסטין (סרוקסט, פרוקסטין, פקסט, פארוטין) אסור במהלך ההריון בשל החשש למומים מולדים בעובר.

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איזה תרופות מותר לקחת בהריון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים