הסנגוריה נגד "חוק המישוש": "לא חוקתי"
הסנגוריה הציבורית טוענת כי "חוק החיפוש והמישוש" שאושר בממשלה, שבמסגרתו ניתן לחפש על אדם גם ללא חשד סביר, מנוגד לחוק היסוד: כבוד האדם וחירותו: "יוביל לפגיעה מיותרת באזרחים תמימים ולחיכוכים מיותרים בין שוטרים לאזרחים"
"הסמכויות המוצעות הן מרחיקות לכת ויש בהן כדי לפגוע בחירותם, בכבודם ובפרטיותם של אזרחים תמימים רבים. על רקע הסמכויות הרחבות ממילא הקיימות כיום בחוק, אנו סבורים כי ההרחבה הנוספת בהצעת החוק אינה ראויה, וייתכן שאף אינה חוקתית". כשבועיים אחרי שהממשלה אישרה את "חוק החיפוש והמישוש", שלחה הסנגוריה הציבורית נייר עמדה ליו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ניסן סלומינסקי, שלפיו היא מתנגדת נחרצות לחוק המקנה לשוטר סמכויות חיפוש על גופו של אדם על סמך שיקול דעתו בלבד וללא חשד סביר.
נייר העמדה של הסנגוריה הוגש לקראת הדיונים בהצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית. על פי הצעת החוק, כדי לשמור על ביטחון הציבור שוטרים יוסמכו לערוך חיפוש על גופו של אדם לשם בדיקה אם הוא נושא עמו נשק שלא כדין, גם אם לא קיים חשד סביר שהאדם אכן נושא נשק, ובתנאי שקיים חשש סביר שאותו אדם עומד לבצע עבירת אלימות. בנוסף, מוצע להסמיך שוטרים לערוך חיפוש על גופו של אדם - גם אם לא קיים חשד סביר שאותו אדם נושא עמו נשק שלא כדין או חשש סביר שהוא עומד לבצע עבירת אלימות - ובלבד שהוכרז על ידי מפקד מחוז במשטרת ישראל, על פי תנאים שנקבעו בהצעת החוק, כי יש במקום סיכון ביטחוני מיוחד, מוגשים במקום משקאות משכרים לפרק זמן מסוים, או שמדובר בעסק כמו מועדון, פאב, דיסקוטק ומקום שבו נערכים משחקים או אירועי ספורט.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "סמכות חיפוש כאמור במקומות המועדים לאלימות תאפשר למשטרה לפעול לצמצום האלימות. יצוין כי כדי למזער את הפגיעה בפרטיות כתוצאה מחיפוש על גופו של אדם, הוגבלו הסמכויות על ידי צמצום מטרת החיפוש לאיתור כלי נשק בלבד".
לטענת הסנגוריה הציבורית, כבר היום מקנה החוק סמכויות נרחבות מאוד, והרחבה נוספת של סמכויות החיפוש "מפרה את האיזון הראוי במדינה ליברלית בין סמכויות רשויות האכיפה לבין ההגנה על זכויות הפרט, ופוגעת באופן לא מידתי בכבוד האדם, בחירותו ובצנעת הפרט שלו. חיפוש על גופו ובכליו של אדם תמים הוא ללא ספק אקט פוגעני".
לדברי הסנגוריה, מדובר בחקיקה שהיא בניגוד לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. מתן סמכות גורפת לשוטרים לבצע חיפוש על גופו של אדם, כאשר החיפוש נערך לא משום שיש חשד סביר למעורבותו של אותו אדם בעבירה, אלא בשל במקום בילוי או בסביבתו - הוא אמצעי בלתי מידתי ובלתי סביר לטענת הסנגוריה.
לדעת הסנגוריה, מתן סמכות נרחבת לחיפוש ללא בסיס סביר לחשדות קונקרטיים פותח פתח רחב לשימוש מפלה נגד קבוצות אוכלוסייה מסוימות, שעל פי רוב הן אוכלוסיות מוחלשות ממילא הנתונות לפגיעה עודפת כתוצאה מתופעות כגון שיטור יתר. "החשש הוא כי הדברים עלולים להגיע אף לכדי תופעה פסולה המוכרת בעולם כ'תיוג גזעי'. הסנגוריה חוששת שבהעדר דרישה לנסיבות המעוררות חשד סביר לביצוע עבירה, יש סיכוי רב יותר לניצול לרעה של הסמכויות בצורה שתהווה אפליה בין אוכלוסיות שונות. הדבר עלול להביא לא רק לפגיעה מיותרת באזרחים תמימים, אלא גם לחיכוכים מיותרים במפגשים בין שוטרים לבין אזרחים".