שתף קטע נבחר

 

לוקה בתסמונת דאון נדרש לשלם על התנדבותו בצה"ל

ממאי 2014 מנכים 10% מקצבת נכות של משתתפי תוכנית שיקום של בעלי מוגבלויות שמפעילים משרד הרווחה והצבא. חיים מדר, שהתגייס לצבא שנתיים קודם לכן, נדרש לתשלום כעת. בני משפחתו זועמים: "הוא מתוגמל במאות שקלים בודדים ואז מורידים לו את הכסף הזה?". ממשרד הרווחה נמסר: יידענו את המשפחה בזמן

חיים מדר הלוקה בתסמונת דאון התגייס ב-2012 לשירות צבאי כמתנדב במסגרת תוכנית "שווים במדים" שמפעילה עמותת אקים בשיתוף משרד הרווחה והצבא. אולם כעת הוא נדרש לשלם אלפי שקלים בתמורה להשתתפותו בתוכנית, בהתאם להנחיות שנכנסו לחוק שנתיים לאחר גיוסו לצבא.

חיים מדר. קצבת נכות זעומה שממנה ינכו את הסכום ()
חיים מדר. קצבת נכות זעומה שממנה ינכו את הסכום
 

בתחילת השבוע קיבלו הוריו של מדר דרישה לתשלום חוב מאגף הרווחה. רויטל מדר (37), אחותו של חיים, סיפרה כי בני המשפחה קיבלו שיחת טלפון מאגף הרווחה בעיריית יבנה שבמהלכה הובהר להם כי עליהם לשלם חוב בסך כ-4,300 שקל שנצבר ממאי 2014 על שירותו ההתנדבותי בצה"ל של חיים במסגרת תוכנית "שווים במדים". לאחר בירורים הובהר למדר כי החוב הוא תוצאה של הנחיות שנכנסו לתוקף באותו החודש ולפיהן ינוכו 10% מקצבת הנכות של המשתתפים בתוכנית, כתשלום למלווים מטעמה. מדר מספרת כי בנוסף, הובהר לה גם שאחיה, שאמור להשתחרר מהשירות הצבאי בשבוע הבא, לא יוכל להמשיך להשתתף בתכנית כ"מתנדב קבע" עד שהחוב לא יוסדר.  

 

מדר, שזועמת על משרד הרווחה ואקים, פנתה לשר הרווחה חיים כץ בדרישה לטיפול. "זה עוול שלא יתואר למשפחה. הוא התנדב לשירות בצבא. אף אחד מעולם לא אמר לנו שזה דורש תשלום. איך יכול להיות שמי שמתנדב צריך לשלם מקצבת נכות זעומה? הוא מתוגמל בשכר של מאות שקלים בודדים ואז מורידים לו את הכסף הזה? הכסף שנדרש הוא כביכול על מנת לממן את המדריך המלווה אבל הליווי המצומצם שנקבע בהוראות התוכנית - מינימום פעם בשבועיים - לא נעשה מעולם. הביקורים נערכו בתדירות של כמה חודשים ובחודשיים האחרונים לא היו כלל", הסבירה.

 

לדבריה, אחיה מטופל על ידי הוריה הפנסיונרים: "חיים מקבל קצבת נכות עלובה וההורים צריכים לתמוך בו בכל צרכים הכלכליים. זאת בנוסף לזמן הרב שדרוש לטיפול בו. הוא גם סובל מבעיות רפואיות נוספות וההורים צריכים לעמוד בעלויות רפואיות של מאות שקלים בחודש".

 

מדר אמרה כי מעולם לא אמרו להם שיידרשו לשלם עבור התוכנית. "אקים מחויבים לקבל את המתנדבים ללא תנאי, כך על פי האתר שלהם, שבו כתוב - 'חובתה של המדינה לסידור תעסוקתי יומי לאדם עם פיגור שכלי היא ללא תנאי. לא ניתן להשעות מועסק מהמסגרות היומית רק משום שההורים לא שילמו את דמי השתתפותם'. יש המון באנרים על סיסמאות וחזון אבל בפועל מה שנעשה זה לקחת כסף מאחי שמתנדב".

 

"זו חזירות"

כעת הובהר לה שעל פי החוק גם אם היה משתחרר ומתחיל לעבוד במפעל שיקומי (מע"ש) הוא היה נדרש לשלם 10% מהקצבה שלו. "המלחמה שלנו היא גם לעתיד. לא יכול להיות שבעל מוגבלות שגם כך נאבק ומועסק במפעל שיקומי עבור פרוטות ישלם חלק נכבד מהקצבה שלו ואפילו לא מהמשכורת הנמוכה, אלא מהקצבה. זו חזירות. המדינה מדברת במילים גדולות על שיתוף בעלי מוגבלויות אבל בשטח דבר לא נעשה". 

 

ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), שר הרווחה לשעבר, אמר: "יצרנו את התוכנית כדי לחבק את האוכלוסייה החשובה הזאת כפי שראוי שיהיה. הם שווים וזאת אינה רק סיסמה. אני מצפה שאנשי משרד הרווחה ימצאו את הדרך לבטל את העוול הביורוקרטי הזה".

 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "התוכנית 'שווים במדים' מכינה את בעל המוגבלות לשירות התנדבותי בצה"ל, וההכנה והליווי מתבצעים מדמי האחזקה שהמשרד משלם למפעיל". עוד מסרו, כי במאי 2014 יידעו את המשפחה שכל משתתף בתוכנית משלם 10% מקצבת נכות ליחיד, אך לא שילמה את הסכום. "החייל חיים מדר מסיים בימים אלו את השירות הסדיר וימשיך לשרת באופן התנדבותי בבסיס. האפוטרופוס נדרש לשלם את ההשתתפות כדי להמשיך לקבל את כל השירותים המקצועיים שמספקת התוכנית".

 

עוד נמסר כי בתוכנית משתתפים כמעט 5,000 אזרחים ש"מקבלים שירותי תעסוקה באגף מש"ה במשרד הרווחה. פטור מהשתתפות בתשלום משמעותו כ-15 מיליון שקל. ניתן להגיע לפריסת תשלומים להחזר החוב ולהמשך שירות איכותי ומשמעותי של חיים בצבא".

 

מאקים נמסר בתגובה: "חיים מדר, המשתחרר בימים אלה מצה"ל לאחר שירות של שלוש שנים, מעוניין להמשיך כמתנדב בבסיס שבו שירת. המסגרת שבה יוכל להמשיך לעשות זאת עם קבלת התמיכות הנדרשות היא בתוכנית 'שווים במדים', המחייבת על פי חוק השמת מסגרת תעסוקתית, שפירושה מימון על ידי המדינה הכולל בתוכו גם השתתפות עצמית של המשפחה - כך קובע החוק. החוק חל על כ-24,000 האנשים עם מוגבלות שכלית הנמצאים בגיל העבודה וצריכים ליווי ותמיכה. למרות החלת המסגרת התעסוקתית על 'שווים במדים' משנת 2014, ולמרות שלא התקבלה השמה רשמית עבור החייל, ממשיכה אקים בשנתיים האחרונות וללא כל קבלת תמורה, ללוות ולתמוך את חיים מדר עד לשחרורו".

 

עוד נמסר כי "אקים הייתה שמחה אם משתתפי התוכנית לא היו נצרכים לשלם את ה- 10% מהקצבה כפי שמחייב החוק. אקים פועלת באמצעות הנהגות הורים ובני משפחה ב-64 סניפים הפרוסים ב-82 יישובים ברחבי הארץ, ומשפחת מדר מוזמנת להצטרף למשפחות אלו ולפעול יחד עם אקים לקידום זכויות האנשים, שיפור איכות חייהם ורווחתם".

 

מידע ראשוני לידיעה זו התקבל בעמוד הפייסבוק של ynet .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים