שתף קטע נבחר

"אובמה לא מאמין בחידוש המו"מ בשנה הקרובה, הסכם שלום - לא בכהונתו"

לקראת פגישת אובמה עם נתניהו ביום שני אמר סגן היועצת לביטחון לאומי כי הנשיא לא רואה סיכוי להגיע להסכם בין ישראל לרשות עד לסיום כהונתו. "אובמה לא ילחץ על נתניהו לחדש את השיחות, אך יפעל להורדת המתח ולמניעת מהלכים שימנעו סיכוי לעתיד של שתי מדינות"

"נרצה לדעת מה נתניהו עושה בהיעדר משא ומתן". אובמה ונתניהו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"נרצה לדעת מה נתניהו עושה בהיעדר משא ומתן". אובמה ונתניהו(צילום: רויטרס)

"נשיא ארצות הברית ברק אובמה אינו מאמין בחידוש המשא ומתן המדיני בין ישראל והפלסטינים, ואינו רואה סיכוי להגיע להסכם שלום עד לסיום כהונתו בבית הלבן בינואר 2017". כך אמר הלילה (יום ו') יועצו הבכיר של אובמה, סגן היועצת לביטחון לאומי בן רודס, בתדרוך כתבים לקראת המפגש בין אובמה לראש הממשלה בנימין נתניהו בשבוע הבא.

 

רודס אמר כי "למרות שהיינו רוצים, אנחנו לא רואים סיכוי לפיתרון של שתי מדינות כרגע. ניסינו שיחות ישירות ושיחות עקיפות, אך בכל צומת של קבלת החלטות, הצדדים עצמם לא נקטו צעדים מספקים. חלק מההערכה שלנו מבוססת על המציאות בשטח". משום כך, אובמה אינו מתכוון ללחוץ על נתניהו בפגישתם ביום שני הקרוב לחדש את שיחות השלום, כך נטען.

 

בעקבות הערכת מצב שקיים הממשל האמריקני הוחלט שארה"ב לא תנטוש את המאמצים להגיע לפתרון שתי המדינות, אבל המאמצים יתמקדו בשלב זה בהורדת המתח והאלימות ובמניעת מהלכים בהתנחלויות שימנעו סיכוי עתידי להגיע לפתרון של שתי מדינות.

 

"בטווח המיידי אנחנו מחפשים צעדים בוני אמון כדי להוריד מתח, לצמצם את האלימות וההסתה, ולהשאיר את פיתרון שתי המדינות פתוח. אנחנו רוצים לשמוע מראש הממשלה אילו צעדים ישראל מוכנה לנקוט כדי להבטיח שהשאיפות של הפלסטינים יהיו ישימות", הדגיש רודס. לדבריו "אובמה סבור שפעילות בהתנחלויות פוגעת באמון ומקשה על מימוש מעשי של פיתרון של מדינה פלסטינית ברת קיימא".

 

רוב מאלי, יועץ הנשיא למזרח התיכון, הודה ש"זו פעם ראשונה מאז מימשל קלינטון שמו"מ להסכם קבע אינו על השולחן. השאלה היא לא רק מה אנחנו נעשה, אלא מה הצדדים יעשו. לנו נותר לפעול להפגת המתיחות, שחיי הישראלים ופלסטינים ישתפרו. אנחנו מחפשים דרכים להבטיח שהמציאות על הקרקע לא תוביל לאלימות, ושהתנאים בשטח לא ימנעו מו"מ לשלום בעתיד".

 

"הנשיא רוצה לשמוע מראש הממשלה הערכה ריאלית. לא יהיה פיתרון בתקופת נשיאותו וגם לא מו"מ. אף על פי כן נרצה לדעת מה עושה נתניהו, בהיעדר מו"מ, כדי לייצב את המצב ולאותת על כוונתו לפתרון של שתי מדינות", אמר.

 

על ביקורו של נתניהו בבית הלבן מעיבה פרשת מינוי ראש מערך ההסברה ד"ר רן ברץ, שאמר דברים קשים נגד בכירי הממשל האמריקני ובהם הנשיא אובמה ומזכיר המדינה ג'ון קרי. לאחר נאום נתניהו בקונגרס כתב ברץ: "תרשו לי להיות קצת חריף, בניגוד להרגליי המתונים: ההתייחסות של אובמה לנאום של נתניהו - ככה נראית אנטישמיות מודרנית בארצות מערביות ליברליות. והיא באה כמובן עם הרבה סובלנות והבנה לאנטישמיות האיסלאמית. כל כך הרבה סובלנות והבנה, עד שמוכנים אפילו לתת להם אטום".

 

ב-18 באוקטובר 2014 כתב בפייסבוק על מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי: "הלכתי לראות את הנאום של קרי, שבו הוא קישר בין ישראל לדאעש, והיה די קורע, אז סיכמתי בשבילכם. אחרי הכהונה כמזכיר המדינה מובטחת לו קריירה משגשגת באחד ממועדוני הסטנדאפ בקנזס סיטי, מוסול, או המתקן בחולות".

 

ראש הממשלה הבטיח לקרי שישקול מחדש את המינוי ודובר מחלקת המדינה ג'ון קירבי אמר כי "דבריו של רן ברץ הם פוגעניים ומדאיגים. "אנחנו מצפים מאנשי ממשלות בכל מדינה בעולם, בעיקר מבעלות בריתנו הקרובות, שידברו בצורה מכבדת וכנה כלפי אנשי הממשל האמריקני". נתניהו התנער אמש מדברי ברץ: "הדברים אינם ראויים ואינם משקפים לא את עמדותיי ולא את מדיניות הממשלה. ד"ר ברץ התנצל על הדברים, ביקש ללבן אותם בפגישה עמי וסיכמנו להיפגש עם שובי ארצה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לא ילחץ על נתניהו לחדש את שיחות השלום. אובמה ונתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים