הוי כינרת. הגשם לא מגיע אליה
חזאי מטאו-טק אומר שתל אביב כבר קיבלה פי שלושה מכמות הגשם הממוצעת עד כה, וכך גם באזור השפלה הדרומית. בצפון יבש למדי. ומי השיאנית היום?
במערכות הגשמים הקודמות היה זה אזור השרון שקיבל את כמות המשקעים הגדולה ביותר, ואילו הבוקר (יום ו') - תל אביב היא השיאנית ותוך 12 שעות ירדו בה כ-20 מ"מ של גשם. באזור השפלה הדרומית ירדו כ-9 מ"מ של גשם ואילו באזור השרון כ-7 מ"מ. החזאי אבי יעקב-זאדה ממטאו-טק מסר כי השקע הברומטרי נמצא ממש מול חופי דרום הארץ, "כתוצאה מכך אנחנו מקבלים בשעות האחרונות כמויות גדולות של גשמים שמתרכזות בעיקר ברצועת החוף הדרומית, במרכז ובשפלה".
צילמתם סרטונים (לרוחב כמובן) או תמונות? שלחו לנו לאימייל האדום
במשך היום ימשיך לרדת גשם, כאשר מפעם לפעם יהיו ממטרים וייתכנו גם סופות רעמים יחידות. בהמשך יחלו הגשמים להתפשט גם לצפון הארץ. בנוסף לעננות המפותחת גם צפויות רוחות עזות. משבי הרוח עשויים להגיע לעוצמה של כ-75-70 קמ"ש. עדיין קיים חשש לשיטפונות ולהצפות בערי החוף וכן במזרח הארץ ובדרומה. "בשעות הלילה מזג האוויר יירגע בהדרגה, אם כי עדיין צפויים גשמים וסופות רעמים יחידות".
היום תחול ירידה במידות החום. אלו מידות החום החזויות להיום ולהלילה: קריית שמונה 22-15, קצרין 19-13, צפת 18-11, טבריה 24-17, נצרת 19-14, חיפה 22-17, תל אביב 23-17, ירושלים 17-13, אשקלון 23-17, עין גדי 28-23, באר שבע 22-15, ערד 20-15, מצפה רמון 19-13 ובאילת 28-20.
החזאי מציין כי עוד לפני המסה העיקרית של הגשם, תל אביב הגיעה לכמעט רבע מהכמות השנתית של הגשם - כמעט פי שלושה מכמות הגשם הממוצעת עד היום. באזור השפלה הדרומית ירדה כמעט 30% מכמות הגשם השנתית, פי שלושה מכמות הגשם הממוצעת עד היום. אזור צפון הארץ והכינרת עדיין לא קיבלו את הכמות השנתית הממוצעת עד היום. "קצת עצוב שהמשקעים מתרכזים בעיקר במרכז ולא בכינרת ולכן המאגר לא שופע כמו שהיינו רוצים", אמר החזאי.
דובר רשות המים אורי שור אומר כי "אנחנו בתחילת נובמבר, אחרי אוקטובר גשום, אבל בינתיים הכינרת לא עולה. במהלך אוקטובר, לא רק שהמפלס לא עלה אלא ירד ב-12 ס"מ ועומד כיום על 212.96-, חמישה ס"מ בלבד מהקו האדום התחתון". לדבריו, "למרות שבשנים האחרונות אנחנו במינימום שאיבה, בשאיפה לשקם את האגם, אנחנו לא במצב טוב. נפח המים הזמינים בכינרת באוקטובר השנה היה נמוך מהממוצע הרב-שנתי. המצב משפיע לא רק על האגם עצמו אלא לאזורים בצפון שניזונים בלעדית מהכינרת, וניזוקים כאשר מצב האגם גרוע. ואם לא די בכך, מיעוט הגשמים באגן ההיקוות משפיע גם על מאגרי המים המתוקים הפזורים ברמת הגולן ומתמלאים ממי הגשמים והנחלים הזורמים בחורף. "הפריסה הקיימת מבחינת ירידת הגשמים, מאוד מאוד לא טובה לכינרת", אמר שור. "הגשמים באגן ההיקוות מועטים וההפסקות הממושכות בין מערכות הגשם מאפשרות התייבשות של הקרקע, מה שמעכב את הזרימה בנחלים. המצב לא מאפשר מילוי חוזר אפילו לרמה הממוצעת".
ברשות מציינים עם זאת כי באוקטובר ממוצע אמורה לרדת כ-5 אחוז מכמות הגשמים השנתית, כך שהחורף רק בתחילתו. מהתחזית ארוכת הטווח עולה עם זאת כי החודשים אוקטובר-דצמבר אמורים להיות גשומים מהממוצע ואילו ינואר-מרס צפויים להניב כמויות של גשם מתחת לממוצע. ברשות המים מבהירים עם זאת כי המפלס חשוב אולם לא צפוי מחסור במים בישראל. "המדינה התכוננה למרבה המזל, משום שאנחנו מודעים לכך שכמויות הגשם הממוצעות מישראל לא מספיקות לכל צורכי המים. לפיכך, כיום למעלה מ-50 אחוז מכמות המים המסופקים לכלל השימושים במדינת ישראל מיוצרים בהתפלה או בהשבה (טיהור), כך שמשק המים יציב".
ונחזור לתחזית: מחר, שבת, יוסיפו לרדת גשמים מקומיים ברוב חלקי הארץ. עדיין ייתכנו סופות רעמים בודדות. בדרום הארץ ובמזרחה קיים חשש לשיטפונות. מידות החום יעלו במקצת. הים יוסיף להיות גלי וגובה הגלים יגיע למטר אחד לכל היותר. ביום ראשון יוסיפו לרדת גשמים מקומיים ברוב חלקי הארץ ולא יחול שינוי ניכר במידות החום. ביום שני יירד גשם מדי פעם מצפון הארץ ועד לצפון הנגב. תחול ירידה קלה במידות החום שיהיו מעט נמוכות מהרגיל בעונה.