שתף קטע נבחר

 

הנשיא לשעבר יצחק נבון נפטר בגיל 94

נבון, הנשיא החמישי, כיהן בשנים 1983-1978 והיה גם ח"כ ושר חינוך. הוא פעל לצמצום הפערים הבין עדתיים, קרא להידברות עם הפלסטינים, תמך ברבין ואיים להתפטר אם לא תוקם ועדת חקירה לטבח סברה ושתילה. הוא גם כתב יצירה מפוארת: "בוסתן ספרדי". רעייתו: "נפרד בנועם ההליכות כפי שהיה בחייו"

יצחק נבון, מי שהיה הנשיא החמישי של מדינת ישראל, הלך אמש (יום ו') לעולמו, והוא בן 94. המשפחה מסרה כי נבון מת בביתו בשיבה טובה ומועד ההלוויה יימסר בצאת השבת.

 

מירי שפיר, רעייתו של נבון, אמרה ל-ynet: "כבר חודשיים אנחנו יודעים שזה יגיע, אבל כשז מגיע זה כואב באותה מידה. הוא חי חיים טובים והלך לעולמו בביתו עטוף אהבה וכבוד. הוא הספיק להיפרד מכולם, לאט לאט. הוא היה צלול עד רגעיו האחרונים ונפרד בשקט, בגאווה ובנועם ההליכות שהיו לו כל חייו".

 

יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג ספד לו: "יצחק נבון היה מדור המייסדים של ישראל, מהאנשים שבמו ידיהם הקימו את ביתנו הלאומי, מי שעמד לצידו של דוד בן גוריון ברגעים המכריעים ביותר לגורלה של המדינה. נבון הקדיש את חייו למען מדינתו והיה נשיא אהוב ונערץ על עמו וקול מוסרי וערכי אמיץ. פועלו התרבותי, החינוכי והלאומי מהווה מורשת של חתירה לצדק חברתי, לשלום ולאחווה בין העמים, בו הנחיל את תרבות המזרח לכל בית בישראל".

 

נבון נולד בירושלים. הוא היה בעל השכלה בספרות, בחינוך ובתרבות האיסלאם. הוא עסק בהוראה ועמד בשנות ה-40 בראש המחלקה הערבית של ה"הגנה" בירושלים. הוא גם שימש מזכירו האישי של שר החוץ הראשון, משה שרת, בשנים 1952-1950. הוא גם כיהן כמזכירו המדיני של ראש הממשלה דוד בן-גוריון במשך 11 שנה, ונעשה לאחד מעוזריו הקרובים ביותר.

התחבב על ילדים. יצחק נבון (צילום: אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות") (צילום: אלכס קולומויסקי
התחבב על ילדים. יצחק נבון(צילום: אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות")

נבון הוא היה חבר הכנסת השישית, התשיעית, ה-11 וה-12, תחילה כנציג רפ"י ואחר כך, משהוקמה מפלגת העבודה, היה לאחד מנציגיה הבולטים. בכנסת השביעית היה יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ובמקביל תפקד כיו"ר הוועד הפועל הציוני בשנים 1977-1972. לאחר מלחמת ששת הימים הזדהה כבעל דעות "יוניות" וקרא להידברות עם הפלסטינים ולא עם חוסיין מלך ירדן.

 

שמו הוזכר לראשונה בתור מועמד לנשיאות ב-1973. בהצבעה במרכז המפלגה הוא הפסיד לאפרים קציר אך ב-1978 נבחר לתפקיד, למרות היותו באופוזיציה, וזכה לפופולריות רבה בקרב כל שכבות האוכלוסייה.

 

במהלך כהונתו כנשיא המדינה הירבה יצחק נבון לטייל בארץ, קרא להעלאת רמת החינוך ולצמצום הפערים הבין-עדתיים. ב-1980 יצא לביקור ממלכתי במצרים ונאם בערבית מול הפרלמנט שם. ב-1982 איים להתפטר אם לא תוקם ועדת חקירה בעקבות אירועי סברה ושתילה.

 

"אמשיך לאכול פלאפל בקיוסק"

לקראת סיום כהונתו הועלתה אפשרות שיתמודד על ראשות מפלגתו כדי להיות מועמד המפלגה לתפקיד ראש הממשלה. לאחר תקופת צינון חזר לזירה הפוליטית, אך ויתר על התמודדות על ההנהגה מול שמעון פרס. בממשלת האחדות הלאומית שהוקמה ב-1984 נבחר לתפקיד סגן ראש הממשלה ושר החינוך והתרבות. בשנות ה-90 הצטרף לתומכים ביצחק רבין, אך בבחירות הבאות הופיע במקומות לא ריאליים ובכך תמה פעילותו הפוליטית. בבחירות לכנסת ה-20, שנערכו מוקדם יותר השנה, הוצב נבון במקום ה-120 והאחרון ברשימת "המחנה הציוני" - השמור למכובדים.

 

את אשתו אופירה ז"ל, שהלכה לעולמה ב-1993 לאחר שנאבקה במחלת הסרטן, פגש נבון בבית-קפה "ורד" בתל-אביב, כשבאה לחופשת מולדת מלימודיה בארצות-הברית. העובדה שהיה מבוגר ממנה ב-15 שנים לא הפריעה לה לפסוק במכתב לחברתה: "אני חושבת שפגשתי את הגבר של חיי". מאז שנישאו ניסתה הרעייה שוב ושוב להרות - אך בלא הצלחה. לבסוף אימצו בני-הזוג את נעמה, אותה לימים ליוותה האם, כאשר זו החליטה לפתוח את התיק ולהתחקות אחר הוריה הביולוגיים. שלושה חודשים לאחר האימוץ הרתה אופירה, וארז נולד.

נסע לחקור בכנסיות ספרד ודרום אמריקה. "אני צבר שגדל בארץ" (צילום: יונתן בלום "ידיעות אחרונות") (צילום: יונתן בלום
נסע לחקור בכנסיות ספרד ודרום אמריקה. "אני צבר שגדל בארץ"(צילום: יונתן בלום "ידיעות אחרונות")

נבון עם ריבלין (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
נבון עם ריבלין(צילום: אלכס קולומויסקי)

נבון עם עזר ויצמן בשנת 1993 (צילום: אביגיל עוזי) (צילום: אביגיל עוזי)
נבון עם עזר ויצמן בשנת 1993(צילום: אביגיל עוזי)

תמך ברבין. נבון (משמאל) לצד ראש הממשלה ושמעון פרס (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
תמך ברבין. נבון (משמאל) לצד ראש הממשלה ושמעון פרס(צילום: דוד רובינגר)

נבון חיבר כמה ספרים ואף מחזה מצליח, "בוסתן ספרדי", המתאר את הווי העדה הספרדית בתחילת המאה ה-20. גם על היצירה "הרומנסרו הספרדי", מופע שירי קודש וחול, הוא חתום. הוא נהג לחקור את תולדות האינקוויזיציה, ולשם כך בילה ימים ארוכים בארכיונים של כנסיות בספרד ובדרום-אמריקה. מכריו מספרים שהיה "פתוח לכל רעיון ומוכן לכל ניסיון, ו'שרוף' על העדות בירושלים". במיוחד אהב ילדים והתחבב עליהם. לא אחת כונה בפיהם "הקוסם", בשל הלהטוטים שהיה מציג בפניהם.

 

"אני צבר שגדל בארץ", סיפר פעם נבון על עצמו. "במידה שנתקלתי בבעיות ציוניות היה זה מתוך צורכי המדינה. שנים רבות עשיתי

במחיצתו של בן-גוריון. זאת אסכולה מאוד ברורה, התובעת להגדיר מושגים ולהבהיר עניינים גם אם זה תהליך אכזרי. אשר לי אישית, לא אשנה את מנהגיי כמלוא הנימה. גם כיו"ר הוועד הפועל הציוני אמשיך לאכול פלאפל בקיוסק, לטייל בשוק מחנה יהודה, לבקר בתיאטרון ובהצגה טובה ולשבת במחיצת ידידים - הכול כרגיל".

 

דליה איציק, לשעבר יו"ר הכנסת, ספדה לו: "יצחק נבון מלא קסם אישי, איש אשכולות יודע ספר. הוא אהב את הארץ הזו ושירת אותה בכבוד גדול. אחד מבניה הבכירים והטובים של מדינת ישראל הלך לעולמו. לא היה חבר טוב ממנו, לא נתן לפוליטיקה להרוס את מידותיו. מיוחד ויחיד. אהבתי אותו והערכתי אותו הערכה רבה"

 

ח"כ ציפי לבני: "יצחק נבון, יליד ירושלים, ספרדי גאה שחיבר את כולנו לתרבות היהודית-ספרדית-ירושלמית דרך כתיבתו, ייזכר תמיד כנשיא ישראלי אהוב שיצג את פניה היפות והמיוחדות של ישראל, חיבר בין גווניה השונים והביא גאוה לכולנו".

 

ח"כ עמיר פרץ (המחנה הציוני) סיפר כי הנשיא לשעבר סייע לו לעשות מהפכה במערכת החינוך בשדרות: "הלך מאיתנו איש אוהב אדם שתמיד עמד לצידם של הפריפריות החברתיות ותמיד ראה את האדם באשר הוא אדם בלי הבדל דת גזע או מין כיעד החשוב ביותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בלום "ידיעות אחרונות"
יצחק נבון ז"ל. מורשת גם בתחומי המחקר והתרבות
צילום: יונתן בלום "ידיעות אחרונות"
מומלצים