נתניהו יקבל פיצוי אמריקני? "אין הצדקה לחבילה מוגדלת"
ערב נסיעתו של ראש הממשלה לוושינגטון, גורמים בבית הלבן מבהירים כי הבשורה על חבילת פיצויים לישראל עקב הסכם הגרעין האיראני לא תצא מפגישתו עם אובמה. לטענתם, הסיבה נעוצה גם בקיצוץ בתקציב הפדרלי. "ניו יורק טיימס": נתניהו ינסה לאחות את הקרעים ביחסים עם ארה"ב
נתניהו לא ישיג את מבוקשו: כך אומרים גורמים בבית הלבן לעיתון "ניו יורק טיימס" במאמר המערכת שפורסם אמש (ו'), שטוענים כי ישראל לא תקבל חבילת פיצויים מוגדלת מהממשל האמריקני.
ראש הממשלה צפוי להמריא מחר לוושינגטון וייפגש ביום שני עם הנשיא ברק אובמה לראשונה מאז נחתם הסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן. אחת המטרות המרכזיות של הפגישה היא לסכם על עסקת הגנה חדשה למשך עשור לישראל, שבתוכה יהיה פיצוי שישראל אמורה לקבל בגלל הסכם הגרעין.
הגורמים מציינים כי הבשורה לא תצא מהפגישה בין אובמה לנתניהו וטוענים כי הפיצויים לא יהיו מוגדלים כפי שנטען בדיווחים קודמים. "אין הצדקה לחבילת פיצויים מוגדלת במיוחד על רקע הקיצוצים בתקציב הפדרלי והמאבק המתרחש בקונגרס על 'הבזבוזים' של הממשל האמריקני", אמרו בבית הלבן.
השבוע דווח כי ישראל ביקשה מארה"ב להעלות את היקף הסיוע הביטחוני השנתי מ-3 מיליארד כפי שניתן כיום ל-5 מיליארד דולרים. ההצעה הראשונית שהגישה ישראל, הודלפה לסוכנות רויטרס על ידי גורם אמריקני. לפי הפרסום, ישראל מעוניינת בחבילת סיוע שנתית של 5 מיליארד דולרים למשך עשור – כלומר 50 מיליארד דולרים. עם זאת, אובמה צפוי לא לאשר את הסכום הזה ולהעניק לישראל מיליארד דולרים פחות.
הפגישה בין השניים תתקיים גם על רקע היחסים העכורים בין ירושלים לוושינגטון שהלכו והחריפו לאור התנגדותו התקיפה של נתניהו להסכם הגרעין עם איראן ולאחר נאומו בקונגרס האמריקני למורת רוחו של נתניהו.
אחרי אותו הסכם אף בוטלה הזמנתם של חברי קונגרס דמוקרטים למסיבת ראש השנה בשגרירות הישראלית בוושינגטון רק משום שהצביעו בעד ההסכם.
ב"ניו יורק טיימס" טוענים כי נתניהו שינה גישה והוא נוסע לוושינגטון כדי לאחות את הקרעים ביחסים. עם זאת, שני הצדדים עדיין צופים בחשדנות ולא סומכים אחד על השני.
אובמה לא מאמין שיחודש המו"מ עד תום כהונתו
לקראת הביקור נערך תדריך של יועצו הבכיר של אובמה בן רודס, שאמר לכתבים כי הנשיא האמריקני אינו מאמין שהמשא ומתן בין ישראל לפלסטינים יחודש עד תום כהונתו בבית הלבן בינואר 2017 ושלא יושג הסכם שלום עד אז.
"אף על פי שהיינו רוצים, אנחנו לא רואים סיכוי לפיתרון של שתי מדינות כרגע. ניסינו שיחות ישירות ושיחות עקיפות, אך בכל צומת של קבלת החלטות, הצדדים עצמם לא נקטו צעדים מספקים. חלק מההערכה שלנו מבוססת על המציאות בשטח", אמר רודס. לאור הדברים, אובמה כנראה לא מתכוון ללחוץ על נתניהו בפגישתם ביום שני הקרוב לחדש את שיחות השלום.
"בטווח המיידי אנחנו מחפשים צעדים בוני אמון כדי להוריד מתח, לצמצם את האלימות וההסתה, ולהשאיר את פיתרון שתי המדינות פתוח. אנחנו רוצים לשמוע מראש הממשלה אילו צעדים ישראל מוכנה לנקוט כדי להבטיח שהשאיפות של הפלסטינים יהיו ישימות", הדגיש רודס. לדבריו "אובמה סבור שפעילות בהתנחלויות פוגעת באמון ומקשה על מימוש מעשי של פיתרון של מדינה פלסטינית ברת קיימא".
על ביקורו של נתניהו בבית הלבן מעיבה פרשת מינוי ראש מערך ההסברה ד"ר רן ברץ, שאמר דברים קשים נגד בכירי הממשל האמריקני ובהם הנשיא אובמה ומזכיר המדינה ג'ון קרי. לאחר נאום נתניהו בקונגרס כתב ברץ: "תרשו לי להיות קצת חריף, בניגוד להרגליי המתונים: ההתייחסות של אובמה לנאום של נתניהו - ככה נראית אנטישמיות מודרנית בארצות מערביות ליברליות. והיא באה כמובן עם הרבה סובלנות והבנה לאנטישמיות האיסלאמית. כל כך הרבה סובלנות והבנה, עד שמוכנים אפילו לתת להם אטום".
ב-18 באוקטובר 2014 כתב בפייסבוק על מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי: "הלכתי לראות את הנאום של קרי, שבו הוא קישר בין ישראל לדאעש, והיה די קורע, אז סיכמתי בשבילכם. אחרי הכהונה כמזכיר המדינה מובטחת לו קריירה משגשגת באחד ממועדוני הסטנדאפ בקנזס סיטי, מוסול, או המתקן בחולות".
ראש הממשלה הבטיח לקרי שישקול מחדש את המינוי ודובר מחלקת המדינה ג'ון קירבי אמר כי "דבריו של רן ברץ הם פוגעניים ומדאיגים. "אנחנו מצפים מאנשי ממשלות בכל מדינה בעולם, בעיקר מבעלות בריתנו הקרובות, שידברו בצורה מכבדת וכנה כלפי אנשי הממשל האמריקני". נתניהו התנער אמש מדברי ברץ: "הדברים אינם ראויים ואינם משקפים לא את עמדותיי ולא את מדיניות הממשלה. ד"ר ברץ התנצל על הדברים, ביקש ללבן אותם בפגישה עמי וסיכמנו להיפגש עם שובי ארצה". למרות ההבטחה של נתניהו, ראש הממשלה צייץ ואמר כי לא הבטיח שישקול מחדש אלא שיטפל בנושא עם שובו מארה"ב.