שתף קטע נבחר
 

הנחיות חדשות: כמה זמן מותר לילדים לצפות בטלוויזיה?

מסמך הנחיות חדש, המובא לראשונה ב-ynet, קובע כי יש למנוע חשיפה של פעוטות מתחת לגיל שנתיים לטלוויזיה ולהגביל את זמן החשיפה לילדים גדולים יותר לשעה עד שעתיים ביום. מומחים: חשיפה ממושכת לטלוויזיה עלולה להוביל לאלימות, בעיות התנהגות, קשיי שינה וריכוז

הרחיקו ילדים מהטלוויזיה: מסמך הנחיות חדש שיפורסם בקרוב ומובא כאן לראשונה ב-ynet, קובע מה משך זמן הצפייה ביממה המומלץ לילדים, ואף מזהיר כי חשיפה ממושכת מדי או צפייה בתכנים לא מתאימים, עלולות לגרור בעיות התנהגות, הפרעות שינה ואפילו בעיות ריכוז וחברה.

 

עוד בערוץ הורים:

הנחיות חדשות בישראל: כמה זמן ילדים צריכים לישון בלילה?

הוואטסאפ של הילדים - להציץ או לא?

"שלא תתקרר!": מה עושים כשהילד מסרב ללבוש מעיל?

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

המלצות חדשות בישראל

בשל חששות אלה, פרסם האיגוד האמריקני לרפואת ילדים מסמך הנחיות שקובע מה ההגבלות שיש להציב בפני ילדים בנוגע לחשיפה לאמצעי התקשורת. על בסיס ההנחיות האלה, יפורסמו בקרוב גם המלצות דומות של איגודי רופאי הילדים הישראלים, שעיקריהן מובאות כאן לראשונה:

 

1. יש למנוע חשיפה של פעוטות מתחת לגיל שנתיים לטלוויזיה. מחקרים הראו כי צפייה בטלוויזיה פוגמת בשינה של הילדים, מעודדת התפתחות של הפרעות קשב וריכוז, מגבירה את הסיכון לעודף משקל, התנהגות אגרסיבית ופוגמת בהתפתחות הילד. מספיק שהטלוויזיה תפעל ברקע, כדי לפגוע בריכוז של הילד במהלך פעילות אחרת. הטלוויזיה אף מגבירה את הסיכון לעיכוב בהתפתחות הדיבור של הילד ובפעילותו היצירתית.

 

2. מומלץ להגביל את זמן החשיפה למסכי בידור (טלוויזיה, סמרטפון) לשעה עד שעתיים ביום בלבד.

 

3. מומלץ להרחיק מחדר השינה של הילדים טלוויזיה ואמצעים אלקטרוניים.

 

4. הציעו לילדים אמצעי בילוי ומשחק לא אלקטרוניים, כמו ספרים, עיתונים או משחקים "ותיקים" (מונופול, קלפים, וכו').

 

5. על ההורים להשגיח על המדיה שהילדים צורכים בטלוויזיה, באינטרנט ובסלולרי, כולל צ'אטים ברשתות החברתיות.

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

6. צפו יחד עם הילדים בטלוויזיה ובסרטים. השתמשו בכך כדרך לשיחות על ערכי משפחה חשובים.

 

7. קבעו כי במהלך הארוחה המשפחתית ולאחר זמן כיבוי אורות, אין לצפות בטלוויזיה, לגלוש או להשתמש בסרמטפון.

 

8. על הצוותים החינוכיים בבית הספר להנחות את ההורים כיצד יש להשגיח על צפיית ילדים במדיה וכיצד יש להגבילה.

 

9. על רופאי הילדים לשאול את ההורים בעת ביקור במרפאה, שתי שאלות: כמה זמן צופה הילד בטלוויזיה מדי יום, והאם ישנם מכשירי צפייה בחדר השינה שלו? מחקרים הראו כי מכשירי טלוויזיה בחדר השינה של הילדים מגבירים את הסיכון להשמנה, לשימוש בחומרים אסורים, ולצפייה בתכנים מיניים. הזמן המוקצב למטופלים במרפאות העמוסות הוא מאוד קצר, ושתי שאלות אלה הן מפתח להדרכת ההורים כיצד יש להגביל את שימוש הילד באמצעי המדיה.

 ( )

גמילה ממסכים

"ההגבלה לשעתיים ביום היא הכרחית וחשוב שההורה ינסה לשמור עליה", אומר ד"ר שי חן גל, פסיכולוג ילדים. "כמו כל דבר, מדובר בהתמכרות שעלולה להתגבר לאורך זמן ויש לה שורה ארוכה של נזקים כמו פגיעה בתקשורת הבין אישית, רצון של הילד לברוח מהעולם החיצוני, נזקים למערכת הראייה. פגיעה בקשר בין ההורה לילד, והתפתחות בעיות קשב וריכוז".

 

איך אפשר להגביל את הילד? ד"ר חן גל ממליץ להורים לתאם את ה"גמילה" מהמסכים עם הילד: "כדאי להורים לערוך מעין חוזה בו מוסכם כי זמן המסכים לא עולה על שעתיים ביום. חשוב לתת לילד מדי פעם התרעה כמה זמן נשאר לו, כדי שיוכל להתכונן. וכמו בכל דבר, חשוב לעמוד על הגבולות ולא להיכנע לילד אם מתפתח ויכוח. הצבת גבולות לילד אין פירושה שההורה אינו אוהב את ילדיו. הילד מצפה שהוריו יהיו ההורים שלו, ולא חבריו, כיוון שהוא זקוק למנהיג שיוביל אותו וידריך אותו. ילד ללא הורה מנהיג, הוא ילד אומלל ועצוב".

 

יותר מדי שעות מסך

תקשורת אלקטרונית הכוללת טלפונים סלולריים, אייפדים, וטלוויזיה היא כוח דומיננטי בחייהם של ילדים. הראיות בשנים האחרונות מראות כי המדיה עלולה לתרום משמעותית לסיכונים רבים. לדעת מומחים, החדירה המכרעת של תקשורת לחייהם של ילדים ובני נוער מחייבת היערכות מחדש לצמצום והגבלה על השימוש במכשירים אלו.

 

על פי אחד המחקרים שנערך לאחרונה, ילדים בני 8-10 שנים מבלים כמעט שמונה שעות ביום מול אמצעי התקשורת השונים מול מסכי מדיה, וכי ילדים גדולים יותר מבלים גם מעל 11 שעות ביום מול מסכי הסמרטפון, המחשב והטלוויזיה.

 

בנוסף לזמן אותו מבלים הילדים מול המדיה הכוללת, הטלוויזיה גם שינתה את פניה. אף שהיא נותרה אמצעי התקשורת מולו מבלים הילדים הכי הרבה, מעל 4 שעות ביממה בממוצע, הרי שכמעט שליש מתוכניות הטלוויזיה משודרות גם על פלטפורמות חלופיות כמו מחשבים או טלפונים סלולריים. כמעט לכל הילדים ובני הנוער יש גישה לאינטרנט, לעתים קרובות גם במהירות גלישה גבוהה, ולכשליש מהם ויותר יש גישה למסכים בחדר השינה שלהם.

 

אין כללים

מחקר נוסף מגלה כי רק הורים מעטים מגבילים את ילדיהם מול המדיה. ממחקר זה עלה כי שני שליש מהילדים ובני הנוער מדווחים כי להוריהם "אין כללים" לגבי משך הזמן המותר מול המדיה. ילדים צעירים נמצאו צופים גם בסרטים למבוגרים בלבד המכילים תכנים לא הולמים לילדים כמו אלימות וסקס.

 

מעל 60% מהילדים ממשיכים לסמס גם אחרי שעת כיבוי האורות, ולמחרת ההורים מוצאים אותם עייפים, מתקשים להתעורר ואינם מרוכזים בבית הספר. אחד המחקרים מצא כי 20% מהמתבגרים שולחים או מקבלים מסרונים או תמונות מיניות במכשירי הסלולר או האינטרנט.

 

לא תאמינו עד כמה הסמרטפונים משפיעים על הזאטוטים - פעוטות בגיל שנתיים כבר מכורים. צפו בכתבה:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צפו יחד עם הילדים בטלוויזיה ובסרטים
צילום: shutterstock
מומלצים