שתף קטע נבחר

 

לראשונה מ-1990: בחירות חופשיות במיאנמר

הלילה נפתחו הקלפיות בבחירות החופשיות לפרלמנט, לראשונה מזה 25 שנה. המאבק העיקרי צפוי להיות בין החונטה הצבאית למפלגתה של חתנית פרס נובל אונג סן סו צ'י. "הגיע הזמן לשינוי"

אונג סן סו צ'י, המועמדת המובילה וחתנית פרס נובל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אונג סן סו צ'י, המועמדת המובילה וחתנית פרס נובל(צילום: רויטרס)

היסטוריה במיאנמר: היום (א') מצביעים אזרחי מיאנמר לראשונה זה 25 שנה בבחירות חופשיות לפרלמנט. מנהיגת האופוזיציה אונג סן סו צ'י צפויה לגרוף ניצחון גדול שצפוי לצמצם את השפעת הצבא, שמחזיק בכוח מאז 1962.

 

לעוד כתבות מרתקות מהעולם היכנסו לדף הפייסבוק של דסק חוץ

 

מרגע פתיחת הקלפיות התגודדו אלפי מצביעים ותורים ארוכים ניראו מחוץ למרכזי ההצבעה, שהוצבו במנזרים, בתי ספר ומבנים ממשלתיים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

"אני כל כך נרגשת לבוא להצביע, לא הצלחתי להירדם כל הלילה", אמרה אונמר, בת 38. "זו הפעם הראשונה שאני מצביעה. באתי הנה כי אני רוצה לשנות את המדינה שלי". אונמר הוסיפה כי אם הבחירות אכן חופשיות והוגנות כפי שהובטח הרי שסו צ'י ודאי תנצח.

 

יותר מ-90 מפלגות מתמודדות בבחירות, אך המאבק העיקרי הוא בין מפלגת "הליגה הלאומית לדמוקרטיה" (NLD) של סו צ'י לבין מפלגת השלטון המקורבת לצבא, ה-USDP. סו צ'י זכתה בפרס נובל על פעילותה לקידום הדמוקרטיה במיאנמר והיתה תחת מעצר בית במשך 15 שנה בשל התנגדותה למשטר.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בבחירות מתמודדות גם מפלגות של המיעוטים האתניים השונים במדינה, שמהווים 40 אחוזים מ-52 מיליון התושבים. בסך הכל רשאים להצביע כ-30 מיליון בני אדם.

 

הסיכוי הכי טוב של מיאנמר לדמוקרטיה

טאנט מינט-יו, היסטוריון ויועץ ממשלתי, הסביר כי "הבחירות הללו חשובות מפני שהן יהוו את המדד הראשון שיוכיח אם אכן ניתן לעשות צעד גדול לקראת דמוקרטיה או שהמצב הנוכחי יישאר על כנו בשנים הבאות".

 

אם מפלגתה של סו צ'י תשיג את מירב המושבים בפרלמנט, תהיה זו ההזדמנות הטובה ביותר של המדינה לנוע לעבר דמוקרטיה. המפלגה כבר נתקלה בקשיים רבים לאורך שנים וגם הפעם יעמוד בפניה מכשול משמעותי: 25 אחוזים מתוך 664 מושבי הפרלמנט שמורים מראש לצבא. משמעות הדבר היא שמפלגתה של סו צ'י תצטרך רוב מוחץ כדי להשיג שליטה בפרלמנט.

 

תורים ארוכים מרגע פתיחת הקלפיות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תורים ארוכים מרגע פתיחת הקלפיות(צילום: AFP)

"הצבעתי כמה פעמים בחיי אבל זו הפעם הראשונה שיש לנו סיכוי אמיתי לשינוי. אתה אפילו לא צריך לשאול למי הצבעתי, כולם מצביעים לאותה מפלגה", אמר אונג ווין בן 64 שהוסיף כי "הגיע הזמן לשינוי".

 

מפגלת NLD כבר זכתה ביותר מ-80 אחוזים בבחירות לפרלמנט בשנת 1990, וזאת למרות שסו צ'י וסגנה היו תחת מעצר בית. אולם אז, הצבא סירב להכיר בניצחון בתואנה כי יש לחוקק חוקה חדשה לפני בחירות לפרלמנט – דבר שארך 18 שנים.

 

החונטה הצבאית שולטת במדינה מאז 1962, וגם אם תיבחר מפלגה אחרת – לצבא מובטחים תפקידי מפתח שונים, בהם שר ההגנה, שר הפנים והאחריות על ביקורת הגבולות. "אני חושבת שהמדינה תהיה טובה יותר כאשר המפלגה הנבחרת או הנשיא הנבחר יהיו אלו שינהיגו את המדינה בפועל", אמרה מיו סו שי שמצביעה לראשונה בחייה.

 

ניצחון בבחירות יהיה רק צעד ראשון לקראת חילופי השלטון. לאחר ההצבעה, חברי הפרלמנט והצבא יציגו שלושה מועמדים מתוכם ייבחר הנשיא. סו צ'י לא תוכל להגיש מועמדות לנשיאות שכן על פי החוקה אדם בעל בן זוג או ילד זר לא יכול לכהן כנשיא. בעלה של סו צ'י הוא בריטי, וכך גם שני בניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים