החיסון נגד שפעת גורם למחלה להתפרץ? 9 מיתוסים
החיסון נגד שפעת כלל אינו יעיל, לא צריך להתחסן כל שנה מחדש ותופעות הלוואי שלו קשות מאוד. המיתוסים הכי נפוצים בנוגע לחיסון נגד שפעת - והאמת
סביב החיסון לשפעת נקשרו הרבה מאוד מיתוסים וחצאי אמיתות, שגורמות למידע לא נכון ולא מדויק להגיע לאנשים. ד"ר מיכל שטיין, מרכזת את המיתוסים הכי נפוצים ומסבירה.
קיראו עוד
לפני שהשפעת תוקפת: איך להתגונן מפניה?
אחרי שאשתו מתה משפעת - שלומי מתחנן שתתחסנו
האם ההצטננות שלכם היא שפעת? מדריך מחלה
1. שפעת היא מחלה קלה, ולכן אין שום צורך להתחסן נגדה
השפעת נגרמת מנגיף השפעת (אינפלואנזה) הגורם למחלה של דרכי הנשימה, המלווה בחום גבוה, צמרמורות וכאבי שרירים. נפוץ לבלבל בין מחלת השפעת לבין מחלות צינון אחרות, ואף קשה לעיתים להבחין בין המחלות השונות.
שפעת נוטה להסתמן בצורה קשה יותר, עם חום גבוה מאד המופיע בצורה חדה, כאבי שרירים, כאבים בחזה, חולשה וחוסר תאבון משמעותיים. לעומת זאת במחלות הצטננות הנובעות מנגיפי חורף אחרים החם אינו גבוה, תסמיני הכאב אינם שכיחים ונפוצים יותר, ויש נזלת, עיטוש וכאב גרון.
היא עלולה לגרום לסיבוכים, כגון: סינוסיטיס, ברונכיטיס, התקפי אסטמה, דלקת ריאות, עד מוות. הסיכון לסיבוכים, אשפוזים כתוצאה מהם, ומוות בילדים ובמבוגרים עם גורמי סיכון.
2. החיסון לשפעת אינו יעיל
לנגיף השפעת יכולת ייחודית לשנות מדי שנה את צורתו החיצונית, ובכך להערים על מערכת החיסון ולעורר שוב את המחלה. ככל שהשינוי בנגיף גדול יותר, כך ההתפרצות קשה יותר.
הרכבם של חיסוני השפעת נקבע בכל עונה, בהתאם לתחזית השנתית של ארגון הבריאות העולמי של זני השפעת האמורים לשלוט בחורף הקרוב. ככל שההתאמה בין התחזית של ארגון הבריאות העולמי למה שקורה בפועל טובה יותר, כך עולה יעילותו של החיסון.
קיימים בארץ שני חיסונים, חיסון 'מומת', הניתן בזריקה, וחיסון חדש יחסית, חי-מוחלש (אינו זמין השנה), הניתן בתרסיס לאף. יעילותו של החיסון המומת גבוהה מאוד (70-100%) כאשר הוא ניתן למבוגרים בריאים וקיימת התאמה בין זני החיסון אותם חזה ארגון הבריאות, לבין הזנים המופיעים בפועל באותה עונה. היעילות נמוכה יותר (40-60%) כאשר אין התאמה כזו, או כאשר המתחסנים הם קשישים ותינוקות. אולם, גם אז, היעילות נגד סיבוכי המחלה, אשפוזים ומוות נשארת גבוהה.
יעילותו של החיסון החי-מוחלש במבוגרים צעירים זהה ליעילותו של החיסון המומת. בילדים יעילותו גבוהה יותר בכ- 50%. לגבי מבוגרים מגיל 50, אין מספיק נתונים ולכן החיסון אינו מאושר למתן לקבוצת גיל זו.
3. החיסון כנגד שפעת גורם לשפעת
מעצם טיבו, החיסון המומת אינו יכול לגרום לשפעת. תופעות הלוואי שלו קלות וחולפות, כוללות בעיקר כאב במקום ההזרקה. החיסון החי-מוחלש יכול לגרום למחלה נשימתית קלה בבריאים, גודש באף ונזלת והמופיעים 1-3 ימים לאחר מתן החיסון, פחות שכיחים - כאב גרון וחום.
בגלל האפשרות לחלות, החיסון החי המוחלש אסור למתן במדוכאי חיסון, נשים הרות, לסובלים ממחלה ריאתית כרונית, ופעוטות הצעירים מגיל שנתיים.
4. לחיסון כנגד שפעת תופעות לוואי חמורות
כמו לכל תרופה, גם לחיסון השפעת יש תופעות לוואי, אך כאמור ברובן הן קלות וחסרות משמעות. תופעות לוואי חמורות הן נדירות ביותר.
מחקרים שפורסמו לאחרונה לגבי הניסיון שנצבר בשנים האחרונות לגבי מתן החיסון החי המוחלש לעשרות אלפי ילדים בני 2-17 שנים מורים כי לא היו יותר תופעות לוואי קלות כמו גם חמורות לאחר מתן חיסון זה בהשוואה לחיסון המומת ולפלאצבו, ובכלל זה התקפי צפצופים/ אסטמה.
5. החיסון כנגד שפעת עלול לגרום למוות
ההפך הוא הנכון, מוכח שהחיסון מונע תחלואה קשה ומוות. במחוסנים נצפתה הפחתה של כ- 20% בסיכון לאשפוז עקב אי ספיקת לב, החמרה במחלת לב איסכמית, ואשפוזים עקב שבץ מוחי, 30% הפחתה באשפוזים עקב שפעת, פנאומוניה ו 50% הפחתה בתמותה.
6. אין צורך להתחסן מדי שנה
היות שהנגיף הגורם להתפרצות משתנה מדי שנה, מייצרים כל שנה חיסון חדש. הסיבה לכך היא שהחיסוניות מפני זן מסוים אינה מקנה הגנה מפני זן אחר, ובנוסף התגובה החיסונית שהתפתחה לאחר חיסון מתפוגגת לאחר שנה. לפיכך אין ברירה, ויש להתחסן מחדש בכל שנה.
7. בזמן מחלה אין להתחסן
מחלה קלה כגון הצטננות אינה מהווה הוראת נגד לחיסון. במידה שיש מחלת חום או מחלה בדרגה בינונית חמורה, דוחים את מתן החיסון.
8. אין צורך לחסן ילד בריא
עד לפני מספר שנים היה נהוג להמליץ לחסן את האנשים שבקבוצות הסיכון לחלות בסיבוכי השפעת כמו אנשים שלוקים במחלות כרוניות, קשישים, נשים הרות ועוד.
בשנים האחרונות הוברר כי גם גיל צעיר כשלעצמו, בעיקר עד גיל שנתיים, ללא כל מחלה נוספת, מביא לסיכון יתר לסיבוכי המחלה, שכן בגיל זה נמצא סיכון גבוה ללקות בסיבוכי המחלה כמו ברונכיטיס, התקפים אסטמטיים, סטרידור, דלקות ריאה ודלקות אוזניים, עם שיעור גבוה של הזדקקות לאשפוז.
9. לאשה בהריון אסור להתחסן
נשים הרות צריכות להתחסן, בראש ובראשונה, על מנת להגן על עצמן, שכן נמצא שיעור גבוה של תחלואה קשה, עד מוות, בזמן ההיריון כתוצאה מהשפעת. בנוסף, ולא פחות חשוב, על מנת להגן על תינוקיהן, הן על ידי העברת הנוגדנים והן על ידי מניעת הדבקתם.
נשים הרות יכולות להתחסן רק בחיסון המומת. החיסון מומלץ כמובן גם לבני בית נוספים של תינוקות צעירים, על מנת למנוע הדבקה.
הכותבת היא מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים במרכז הרפואי הלל יפה, חדרה