שר החוץ החדש של קנדה: נחזק את הקשרים עם לבנון, זה יעזור לישראל
לאחר השבעת הממשלה בראשות ג'סטין טרודו, הבהיר שר החוץ הקנדי כי המדינה תחזק קשריה עם מדינות ערב. גורמים מדיניים: לא תהיה הצבעה אוטומטית לטובתנו באו"ם
יחסי ישראל-קנדה לאן? בישראל מביעים דאגה לאחר בחירת הממשלה החדשה בקנדה בראשות ג'סטין טרודו. הדאגה גברה לאחר ששר החוץ החדש סטפן דיון אמר בסוף השבוע כי ארצו תחזור לתפקיד המסורתי של "מתווך הוגן" כלפי ישראל ותחזק את קשריה עם מדינות ערב.
בקרב ידידי ישראל בקנדה הביעו דאגה שהממשלה החדשה של טרודו תשנה את המדיניות הפרו-ישראלית המובהקת של הממשלה הקודמת בראשות סטיבן הרפר, ידיד קרוב של ישראל, שהובס בבחירות בחודש שעבר.
גורמים מדיניים המעורים ביחסי ישראל קנדה מעריכים כי בעידן טרודו היחסים הטובים בין המדינות יימשכו, גם אם האינטימיות שאפיינה את היחסים בתקופת הרפר תיעלם או תפחת. עם זאת, ההערכה בירושלים היא שממשלת קנדה תחזור למדיניות המאוזנת שאפיינה את קנדה שנים רבות לפני עלייתו לשלטון של הרפר. סביר להניח שנראה את הקנדים מאוזנים יותר, נוטים להטיל את האחריות על שני הצדדים, כמו שהאו"ם עושה. המשמעות היא שקנדה לא תתמוך אוטומטית בישראל בהצבעה באו"ם. "יותר הגיוני שנראה אותם נמנעים. סביר שנשמע יותר ביקורת על הבנייה בהתנחלויות".
דיון מתח ביקורת על הדרך שבה ניהל הרפר את המדיניות כלפי ישראל. "הרפר הפך את ישראל לעניין מפלגתי ופגע בעוצמת היחסים של קנדה עם ישראל", אמר. "קנדה יכולה לעזור לישראל יותר בכך שתחזור למדיניות ה'מתווך ההוגן' שלה ותשפר את היחסים עם מדינות מזרח תיכוניות אחרות מאשר להמשיך את המדיניות הפרו-ישראלית המובהקת שלה".
דיון הוסיף כי "ישראל היא ידידה, בת ברית, אבל עבורנו כדי להיות בני ברית אפקטיבים, אנו צריכים גם לחזק את היחסים שלנו עם שותפים לגיטימיים אחרים באזור. לדוגמה, אנחנו צריכים לחזק את היחסים עם לבנון. זה יעזור ללבנון, אבל גם לישראל. כדי להיות מועילים אתה צריך לחזק את הידידות עם שאר השותפים הלגיטימיים וזה מה שנעשה".
השגריר הישראלי: "הסטייל ישתנה, המהות לא"
האיחוד הנוצרי למען ישראל (CUFI), אחד הארגונים הפרו-ישראלים הגדולים בעולם, הגיב בדאגה לדבריו של שר החוץ הקנדי החדש: "בתקופת מועמדותו הבטיח טרודו לשמור על היחסים המיוחדים עם ישראל ולהתאים רק את הטון, אך לאחר ההשבעה הבטיח שר החוץ שלו שמשרד החוץ יחזור לתפקיד של מתווך הוגן כלפי ישראל. לישראל תמיד היו הרבה מתווכים הוגנים בקרב האירופים. מה שישראל, דמוקרטיה שמוקפת על ידי מדינות טרוריסטיות ודיקטטוריות, צריכה זה ידידים שהיא יכולה לסמוך עליהם".
שגריר ישראל בקנדה רפי ברק אמר: "לראש הממשלה טרודו יש עבר של תמיכה בלתי מעורערת בישראל. הוא היה עקבי מאז תחילת הקמפיין שלו בהבעת תמיכה בישראל. אני בטוח שהסטייל אולי ישתנה, אבל אני לא חושב שיהיה שינוי במהות. אני די בטוח בכך", אמר ברק.
ברק גילה שראש הממשלה נתניהו התקשר בשבוע שעבר לראש הממשלה החדש של קנדה, בירך אותו על ניצחונו בבחירות ואישרר את הידידות בין שתי המדינות.
במהלך קמפיין הבחירות שלו אמר טרודו כי "אולי יהיו שינויים בטונים, אבל קנדה תמשיך להיות ידידה של ישראל". טרודו גם הבטיח שארצו תחדש את הקשרים הדיפלומטים עם איראן, ביטול ההחלטה של ראש הממשלה הקודם הרפר שניתק היחסים בספטמבר 2012. השגריר הישראלי ברק אמר שחידוש הקשרים בין קנדה לאיראן לא יפגע ביחסים עם ישראל ומדובר בעניין פנימי קנדי שנוגע לביטחון הדיפלומטיים שלה.
הרפר היה ללא ספק הידיד הקרוב ביותר של מדינת ישראל בזירה הבינלאומית. בתקופתו היחסים בין המדינות פרחו. קנדה הצביעה בעד ישראל בכמה הצבעות חשובות באו"ם ובארגונים בינלאומיים לצד ארה"ב ואוסטרליה. הרפר היה ראש הממשלה הקנדי הראשון שנאם בכנסת.
בנאומו בינואר 2014 אמר הרפר כי "לטעון שמדינת ישראל היא מדינת אפרטהייד זה הזוי ומעוות". בנאום הוסיף כי קנדה תעמוד לצד ישראל "באש ובמים" באופן מובהק. שר החוץ לשעבר של קנדה ג'ון ביירד אמר בעת כהונתו כי ל"ישראל אין ידידה טובה יותר מקנדה".